
HANCOCK AMENDMENT: 
POLITICAL SUBDIVISIONS: 

The revenue-raising authority 
of subdivision trustees is 
not limited by Article X, 
Section 22 of the Missouri 
Constitution. 

September 10, 1991 

The Honorable Wayne Goode 
Senator, District 13 
State Capitol Building, Room 334 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Goode: 

OPINION NO. 125-91 

This opinion is in response to your question asking~ 

When a subdivision has been 
established within a city to provide 
certain governmental functions that may 
otherwise be provided by the city had the 
subdivision not been established and are, 
in fact, being provided by the city to 
other areas of that city where a 
subdivision is not in place, is the revenue 
raising authority of the subdivision 
trustees limited by Article 10, Section 22 
of the constitution? 

You have provided the following facts as being relevant to 
your question: 

A subdivision was established by the 
original lot owners of an area within a 
city. The subdivision indenture authorizes 
the trustees to assess a 50 cent per front 
foot assessment. It also authorizes 
additional assessments for specific 
purposes such as street improvements and 
care of subdivision owned property. The 
subdivision indenture provides further that 
the 50 cent per front foot annual 
assessment can be increased by a 2/3 vote 
of the trustees. The trustees have 
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increased the assessment without voter 
approval. 

Article X, Section 22 of the Missouri Constitution, which 
was adopted as part of what is commonly referred to as the 
Hancock Amendment, provides: 

Section 22. Political subdivisions 
to receive voter approval for increases in 
taxes and fees--rollbacks may be 
required--limitation not applicable to 
taxes for bonds. (a). Counties and other 
political subdivisions are hereby 
prohibited from levying any tax, license or 
fees, not authorized by law, charter or 
self-enforcing provisions of the 
constitution when this section is adopted 
or from increasing the current levy of an 
existing tax, license or fees, above that 
current levy authorized by law or charter 
when this section is adopted without the 
approval of the required majority of the 
qualified voters of that county or other 
political subdivision voting thereon. If 
the definition of the base of an existing 
tax, license or fees, is broadened, the 
maximum authorized current levy of taxation 
on the new base in each county or other 
political subdivision shall be reduced to 
yield the same estimated gross revenue as 
on the prior base. If the assessed 
valuation of property as finally equalized, 
excluding the value of new construction and 
improvements, increases by a larger 
percentage than the increase in the general 
price level from the previous year, the 
maximum authorized current levy applied 
thereto in each county or other political 
subdivision shall be reduced to yield the 
same gross revenue from existing property, 
adjusted for changes in the general price 
level, as could have been collected at the 
existing authorized levy on the prior 
assessed value. 

(b) The limitations of this section 
shall not apply to taxes imposed for the 
payment of principal and interest on bonds 
or other evidence of indebtedness or for 
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the payment of assessments on contract 
obligations in anticipation of which bonds 
are issued which were authorized prior to 
the effective date of this section. 
[Emphasis added.] 

Article X, Section 15 of the Missouri Constitution defines 
"other political subdivision" as follows: 

Section 15. Definition of "other 
political subdivision". The term "other 
political subdivision," as used in this 
article, shall be construed to include 
townships, cities, towns, villages, school, 
road, drainage, sewer and levee districts 
and any other public subdivision, public 
corporation or public quasi-corporation 
having the power to tax. 

In discussing the power to tax, Article X, Section 1 of the 
Missouri Constitution states: 

Section 1. Taxing power--exercise by 
state and local governments. The taxing 
power may be exercised by the general 
assembly for state purposes, and by 
counties and other political subdivisions 
under power granted to them by the general 
assembly for county, municipal and other 
corporate purposes. 

A subdivision trust has no power to tax granted by the General 
Assembly. Therefore, the subdivision trust is not a political 
subdivision as defined in Article X, Section 15. 

In Attorney General Opinion Letter No. 25-87, a copy of 
which is enclosed, we concluded that a subdivision trust Board 
of Trustees is not a public governmental body as defined in 
Chapter 610, RSMo, the Sunshine Law. The analysis in Opinion 
Letter No. 25-87 also leads to the conclusion that a subdivision 
trust is not a political subdivision. 

Because Article X, Section 22 only applies to counties or 
other political subdivisions and because a subdivision trust is 
not a county or other political subdivision, Article X, Section 
22 does not apply to the subdivision trust. Therefore, the 
revenue-raising authority of subdivision trustees is not limited 
by Article X, Section 22 of the Missouri Constitution. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the revenue-raising 
authority of subdivision trustees is not limited by Article X, 
Section 22 of the Missouri Constitution. 

Very truly yours, 

~~~ 
Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No. 25-87 
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