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OPINION NO. 129-91 

Terry R. Rottler 
Ste. Genevieve County Prosecuting Attorney 
296 Market Street 
Ste. Genevieve, Missouri 63670 

Dear Mr. Rottler: 

This opinion is in response to your questions asking: 

Can a county government conduct an 
advisory election submitting to the voters 
of the county a question of whether the 
county jail should be expanded and public 
funds expended for the construction of an 
addition to said structure? 

If such an election has been 
conducted, what impact, if any, do the 
results have on the decision making 
authority of the county commission and 
county government regarding this particular 
issue? 

Enclosed herein is a copy of Missouri Attorney General 
Opinion No. 478, Weier, 1969; a copy of Missouri Attorney 
General Opinion Letter No. 111, Harper, 1978; a copy of Missouri 
Attorney General Opinion No. 204-87; and a copy of Missouri 
Attorney General Opinion No. 85-91. As discussed in these 
opinions, the county commission can only place a proposition on 
the ballot when so authorized by law. A review of the 
applicable statutes does not reveal any law authorizing a county 
commission to call an advisory election submitting to the voters 
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of the county a question of whether the county jail should be 
expanded and public funds expended for the construction of an 
addition to said structure. Therefore, the county commission is 
not authorized to conduct such an advisory election. 

When a county commission acts without authority, the action 
taken can be declared void by the courts. See American 
Aberdeen Angus v. Stanton, 762 S.W.2d 501, 503 (Mo. App. 1988); 
Lancaster v. County of Atchison, 180 S.W.2d 706, 708 (Mo. bane 
1944). We have found no Missouri authorities addressing the 
effects of an election as described in your question. However, 
we note that even in an instance where such an advisory election 
is authorized by law, the result has been held to be directory, 
not mandatory. See City of Litchfield v. Hart, 306 Ill. App. 
621, 29 N.E.2d 678, 679 (1940). Therefore, if such an election 
as discussed in your question has been held, the result is not 
binding on the county commission. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 1) a county 
commission is not authorized to conduct an advisory election on 
the question of whether the county jail should be expanded and 
public funds expended for the construction of an addition to the 
county jail, and 2) if such an election has been held, its 
result is not binding on the county commission. 

Very truly yours, 

Attorney General 
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