
CITIES, TOWNS AND VILLAGES: 
CITY EMPLOYEES: 
CITY OFFICERS - OFFICIALS: 
SUNSHINE LAW: 

For purposes of Section 
61 0 . 0 21 ( 3) and ( 13 ) , RSMo 
Supp. 1991, (1) the elected 
mayor and elected city 
council members, whether paid 

or not paid, are not employees of the city; (2) the city clerk 
and finance director, who are appointed by the mayor and/or city 
council and are paid, are employees; and (3) the members of 
committees and citizen boards, who are appointed by the mayor 
and/or city council and are not paid, are not employees. 

March 16, 1992 

The Honorable Franc Flotron 
Senator, District 7 
State Capitol Building, Room 427 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Flotron: 

OPINION NO. 77-92 

This opinion is in response to your questions asking: 

1. As used in Section 610.021(3) and 
(13), RSMo, does the term "employee" 
include the following: 

(a) Elected Municipal Officials who 
are paid? 
(b) Elected Municipal Officials who 
are not paid? 
(c) Appointed Municipal Officials who 
are paid? 
(d) Appointed Municipal Officials who 
are not paid? 

2. As used in Section 610.021(13), 
RSMo, does the term "personnel" include the 
following: 

(a) Elected Municipal Officials who 
are paid? 
(b) Elected Municipal Officials who 
are not paid? 
(c) Appointed Municipal Officials who 
are paid? 
(d) Appointed Municipal Officials who 
are not paid? 

We presume that (1) when you use the phrase "elected 
municipal officials" in your questions, you are referring to the 
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elected mayor and elected city council members; (2) when you use 
the phrase "appointed municipal officials who are paid," you are 
referring to officials such as the city clerk and city finance 
director who are appointed by the mayor and/or city council in 
the charter city about which you are concerned; and (3) when you 
use the phrase "appointed municipal officials who are not paid," 
you are referring to members of committees and citizen boards 
who are appointed by the mayor and/or city council. 

Section 610.021, RSMo Supp. 1991, provides in pertinent 
part: 

610.021. Closed meetings and records 
authorized, when--exceptions, parents and 
guardians to certain scholastic records and 
public access to certain personnel 
records.--Except to the extent disclosure 
is otherwise required by law, a public 
governmental body is authorized to close 
meetings, records and votes, to the extent 
they relate to the following: 

* * * 
(3) Hiring, firing, disciplining or 

promoting an employee of a public 
governmental body. However, any vote on a 
final decision, when taken by a public 
governmental body, to hire, fire, promote 
or discipline an employee of a public 
governmental body must be made available to 
the public within seventy-two hours of the 
close of the meeting where such action 
occurs; provided, however, that any 
employee so affected shall be entitled to 
prompt notice before such decision is made 
available to the public; 

* * * 

(13) Individually identifiable 
personnel records, performance ratings or 
records pertaining to employees or 
applicants for employment, except that this 
exemption shall not apply to the names, 
positions, salaries and lengths of service 
of officers and employees of public 
agencies once they are employed as such; 
[Emphasis added.) 

* * * 
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In Attorney General Opinion No. 184-89, a copy of which is 
enclosed, this office concluded Section 610.021(3), RSMo, does 
not authorize the governing body of a city to close a meeting 
when considering appointments of volunteers to citizen boards. 
In that opinion this office interpreted the word "employee" in 
Section 610.021(3), RSMo, noting the amendment from a previous 
similar exception using the word "personnel." We stated: 

In interpreting the earlier language 
[personnel], this office observed in 
Attorney General Opinion No. 155, Marshall, 
1975, a copy of which is enclosed, that 
"the 'plain and ordinary meaning' of the 
word 'personnel' is rather broad." The 
opinion concluded "that the word 
'personnel' as used in the context of § 
610.025(4) [RSMo Supp. 1973] refers to 
officers or employees of a public 
governmental body who are hired or 
appointed by, and who are subject to 
removal by, such governmental body." 

However, subsequent interpretations, 
in addition to the statutory amendment, 
have narrowed the scope of this exception. 
In Hawkins v. City of Fayette, 604 S.W.2d 
716 (Mo. App. 1980), the Missouri Court of 
Appeals found a violation of Chapter 610 
when a city council meeting was closed to 
discuss the mayor's salary. The court made 
a distinction between "general employees" 
and the mayor, "who was the elected 
presiding executive officer of the city." 
Id., 604 S.W.2d at 723 .... 

* * * 
The 1987 amendment, by expressly 

stating the public policy of openness and 
changing the word "personnel" to 
"employee," has narrowed the scope of the 
exception allowing a meeting, record or 
vote to be closed to the extent it relates 
to "hiring, firing, disciplining or 
promoting." A volunteer to a citizen board 
is not an employee of the public 
governmental body. Section 610.021(3), 
does not authorize a public governmental 
body to close a meeting when considering 
appointments of volunteers to citizen 
boards, because such an appointment is not 
within the specific exception for "hiring, 
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firing, disciplining or promoting an 
employee of a public governmental body." 

* * * 

Attorney General Opinion No. 184-89 at pages 2-3. 

Attorney General Opinion No. 184-89 and the discussion 
therein appears to resolve your first question. The elected 
mayor and elected city council members, whether paid or not 
paid, are not "employees" of the city. The city clerk and 
finance director, who are appointed by the mayor and/or city 
council and are paid, are "employees." The members of 
committees and citizen boards, who are appointed by the mayor 
and/or city council and are not paid, are not "employees." 

Your second question concerns the term "personnel" as used 
in Section 610.021(13). We note that the word "personnel" 
appears one time in Section 610.021(13), in a reference to 
"[i]ndividually identifiable personnel records." [Emphasis 
added.] In this context, "personnel" is an adjective modifying 
"records" which "records" pertain to employees or applicants 
for employment. The exemption set forth in Section 610.021(13) 
only relates to the individually identifiable personnel records 
pertaining to employees or applicants for employment. 
Therefore, the analysis of who is an employee set forth in 
answer to your first question is equally applicable in 
determining to whom the exemption provided by Section 
610.021(13) applies. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that for purposes of 
Section 610.021(3) and (13), RSMo Supp. 1991, (1) the elected 
mayor and elected city council members, whether paid or not 
paid, are not employees of the city; (2) the city clerk and 
finance director, who are appointed by the mayor and/or city 
council and are paid, are employees; and (3) the members of 
committees and citizen boards, who are appointed by the mayor 
and/or city council and are not paid, are not employees. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 184-89 
Opinion No. 155, Marshall, 1975 
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