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Dear Senator Lybyer: 

This opinion letter is in response to your questions asking: 

1. May a school district receive a 
donation of property located within 
another school district and hold title 
to such property? 

2. May a school district lease property 
located within another school district? 

3. May such a school district operate a 
high school program on property either 
donated or leased to such district and 
located within the boundaries of 
another school district? 

4. May a group of school districts 
operate a high school program under an 
intergovernmental cooperation 
agreement as provided in Chapter 70, 
RSMo on property located within the 
boundaries of one of the participating 
districts? 

Along with your questions, you state: 

The Fairview R-XI School District is 
an elementary district that currently sends 
its students to another district for high 
school on a tuition basis. The district 
has received an offer from an individual to 
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build a high school and donate it as well 
as a substantial amount of surrounding 
property to the district, however, such 
building and property would be located 
within the boundaries of another district. 
The district would like to receive the 
donation and operate the high school [f]or 
the benefit of its students. If the 
district cannot own property located in 
another district, it would like to operate 
a high school on such property under a 
lease from the donor. 

In any case, the district would like 
to know whether it can operate a high 
school program under an intergovernmental 
cooperation agreement with other school 
districts on property owned by one of the 
districts. 

We assume that the donation of property to the school district 
is contingent on the school district agreeing to use the 
property for the operation of a high school. 

Section 167.131, RSMo 1986, provides in part: 

167.131. District without high 
school to pay tuition for pupil, 
when--amount to be charged.--1. The board 
of education of each district in this state 
that does not maintain an approved high 
school offering work through the twelfth 
grade shall pay the tuition of each pupil 
resident therein who has completed the work 
of the highest grade offered in the schools 
of the district and who attends an approved 
high school in another district of the same 
or an adjoining county, or an approved high 
school maintained in connection with one of 
the state institutions of higher learning, 
where work of one or more higher grades is 
offered. 

* * * 
We assume from the facts you have provided that the Fairview 
R-XI School District currently sends students to high school in 
another district pursuant to Section 167.131. 
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Section 177.091, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

177.091. Elementary and high 
schools, establishment--acquisition of 
additional grounds--sale ?f_property.--

* * * 

2. The board [school board in each 
six-director district] may also establish 
high schools and may select and procure 
sites and erect and furnish buildings 
therefor. 

3. The board may acquire additional 
grounds when needed for school purposes. 

* * * 
While Section 177.091 does not specify that the site of a 

high school must be within the boundaries of the school district 
establishing it, Section 177.011, RSMo 1986, states: "The title 
of all schoolhouse sites and other school property is vested in 
the district in which the property is located. All property 
leased or rented for school purposes shall be wholly under the 
control of the school board during such time .... " 

Statutes relating to the same subject are to be considered 
together and harmonized if possible so as to give meaning to all 
provisions of each. State ex rel. Lebeau v. Kelly, 697 
S.W.2d 312, 315 (Mo. App. 1985). In reading Sections 177.091 
and 177.011 together, we conclude that the authority granted a 
school district by Section 177.091 to select and procure sites 
for and establish high schools and the authority to acquire 
additional grounds for school purposes is limited by Section 
177.011 to property within the boundaries of the acquiring 
district. 

Therefore, in response to your first three questions, we 
conclude that a school district is not authorized to receive a 
donation of property or lease property for the purpose of 
operating a high school within the boundaries of another school 
district. 

Your fourth question asks whether a group of school 
districts may operate a high school under an intergovernmental 
cooperation agreement as provided in Chapter 70, RSMo. 

Section 70.210, RSMo Supp. 1991, provides: 
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70.210. Definitions.--As used in 
sections 70.210 to 70.320, the following 
terms mean: 

(1) "Governing body", the board, 
body or persons in which ~he powers of a 
municipality or political subdivision are 
vested; 

(2) "Municipality", municipal 
corporations, political corporations, and 
other public corporations and agencies 
authorized to exercise governmental 
functions; 

(3) "Political subdivision", 
counties, townships, cities, towns, 
villages, school, county library, city 
library, city-county library, road, 
drainage, sewer, levee and fire districts, 
soil and water conservation districts, 
watershed subdistricts, county hospitals, 
and any board of control of an art museum, 
and any other public subdivision or public 
corporation having the power to tax. 

Section 70.220, RSMo 1986, provides: 

70.220. Political subdivisions may 
cooperate with each other, with other 
states, the United States or private 
persons.--Any municipality or political 
subdivision of this state, as herein 
defined, may contract and cooperate with 
any other municipality or political 
subdivision, or with an elective or 
appointive official thereof, or with a duly 
authorized agency of the United States, or 
of this state, or with other states or 
their municipalities or political 
subdivisions, or with any private person, 
firm, association or corporation, for the 
planning, development, construction, 
acquisition or operation of any public 
improvement or facility, or for a common 
service; provided, that the subject and 
purposes of any such contract or 
cooperative action made and entered into by 
such municipality or political subdivision 
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shall be within the scope of the powers of 
such municipality or political 
subdivision. If such contract or 
cooperative action shall be entered into 
between a municipality or political 
subdivision and an electi~e-or appointive 
official of another municipality or 
political subdivision, said contract or 
cooperative action must be approved by the 
governing body of the unit of government in 
which such elective or appointive official 
resides. [Emphasis added.] 

Because we have concluded in answer to your first three 
questions that a school district cannot acquire property for the 
operation of a high school within the boundaries of another 
school district and because Section 167.131 expressly provides 
that a school district without a high school shall pay tuition 
for its resident pupils to attend a high school in another 
district, we conclude the agreement described in your questions 
would not be authorized by Section 70.220. Such an agreement 
would not be "within the scope of the powers of 
such .•. political subdivision." 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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