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Dear Mr. Mountjoy: 

OPINION NO. 138-92 

This opinion is in response to your question asking: 

May the Greene County Commission 
appoint or employ the architectural firm 
which has as a minority partner the 
son-in-law of the Presiding Commissioner 
for purposes of architectural services in 
the planning and construction of a public 
building project of Greene County without 
violating Article 7, Section 6 of the 
Missouri Constitution? 

Along with your question, you explain: 

. . . The County Commission is currently 
considering the appointment or employment 
of an architectural firm to assist the 
County in a public building project. In 
considering request for proposals from 
various architectural firms, one of the 
firms that would be considered is . . . . 
[a] Missouri partnership [which] consists 
of tier one partners who are equity 
participating partners and tier two 
partners who are non-equity participating 
but do share on the basis of profit and 
loss. The individual married to the 
daughter of the Presiding Commissioner, and 
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as his son-in-law is a partner in tier two 
of the Missouri general partnership. The 
architectural firm ... holds itself out 
to the public as providing services for 
architectural and engineering services in 
southwest Missouri. 

Article VII, Section 6, of the Constitution of Missouri 
provides: 

Section 6. Penalty for nepotism. 
Any public officer or employee in this 
state who by virtue of his office or 
employment names or appoints to public 
office or employment any relative within 
the fourth degree, by consanguinity or 
affinity, shall thereby forfeit his office 
or employment. 

Article VII, Section 6, of the Constitution of Missouri 
prohibits with the penalty of forfeiture of office, any public 
officer from appointing a relative within the degree named to 
public office or employment. A county presiding commissioner is 
a public officer within the meaning of the provision. Likewise, 
a son-in-law is a relative within the fourth degree by 
affinity. The issue is whether the county commission 
contracting with an architectural firm in which the presiding 
commissioner's son-in-law is a non-equity participating partner 
would constitute a public officer appointing a relative to 
public office or employment. 

In Attorney General Opinion No. 88-90, a copy of which is 
enclosed, we addressed the question of whether a public 
administrator could contract with an abstract corporation whose 
stock is wholly owned by her brother-in-law. We stated: 

Id., p. 3. 

The public administrator may contract with 
the abstract corporation, regardless of her 
brother-in-law's ownership, without running 
afoul of Article VII, Section 6. Article 
VII, Section 6 forbids the hiring of a 
relative within the fourth degree by 
consanguinity or affinity. The corporation 
is not a "relative" of the public 
administrator. 
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Attorney General Opinion No. 88-90 i~ consistent with 
Attorney General Opinion No. 92, Hyler, 1963, a copy of which is 
enclosed, in which this office concluded a county commission's 
purchase of road gravel from a company owned and operated by a 
commissioner's son did not violate Article VII, Section 6. 

In the situation about which you are concerned, the 
possible contract would be between the county and the 
architectural firm in which the presiding commissioner's 
son-in-law is a non-equity participating partner. Just as in 
Opinion No. 88-90, the abstract corporation was not a relative 
of the public administrator, in the situation about which you 
are concerned, the architectural firm is not a relative of the 
presiding commissioner. Therefore, we conclude no violation of 
the nepotism provision would occur by the county contracting 
with such firm. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that it would not be a 
violation of Article VII, Section 6, of the Constitution of 
Missouri for a county commission to contract with an 
architectural firm in which the son-in-law of the presiding 
commissioner is a non-equity participating partner. 

Very truly yours, 

Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 88-90 
Opinion No. 92, Hyler, 1963 
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