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Dear Mr. Mountjoy: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

May funds generated pursuant to Sec. 
190.300 through 190.310, telephone 
emergency service, be utilized for the 
acquisition of functions other than 
telephone equipment such as radios, 
dispatching services, dispatching 
personnel, dispatching buildings and other 
related dispatching functions. 

Along with your question, you state: 

Recently Greene County, Missouri voters 
paid taxes pursuant to Sec. 190.305, 
R.S.Mo. which provides that the tax shall 
be utilized for the "operation of emergency 
telephone service." An issue has arisen as 
to whether or not the dispatching of 
emergency equipment via radio is a part of 
an emergency telephone system. Sec. 
190.325 provides for a central dispatch for 
emergency systems. This section, which 
does not apply to Greene County, however, 
suggests that there is a separate function 
and available tax which would be incurred 
for that purpose. 

Based on additional information provided to us, we 
understand a person or persons will be designated as the 
emergency telephone system operator to receive incoming calls 
made by persons dialing "911." This "911" operator will then 
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report the emergency to the appropriate emergency "dispatching 
personnel" of a particular local government such as, for 
example, the dispatcher of a particular city's police department 
or the dispatcher of a particular fire protection district. 

With regard to your question, we understand the "radios" 
about which you inquire are the radios used by the particular 
local government responding to the "911" emergency telephone 
call. The "radios" about which you inquire are, for example, 
the radio used by the dispatcher of a particular city's police 
department to contact a police car or police officer -- the 
radio located at that city's dispatching office, the radio 
located in a police car of that city, and the radio carried by a 
city police officer. 

We understand the "dispatching personnel" to which you 
refer is the dispatcher of the particular local government 
responding to the "911" emergency telephone call. For example, 
the "dispatching personnel" might be the dispatcher for the 
police department of a particular city or the dispatcher for a 
particular fire protection district. 

With regard to "dispatching buildings" we understand you 
are not referring to the building housing the emergency 
telephone system "911" operator but instead are referring to the 
building housing the dispatching personnel of a particular local 
government. For example, the "dispatching building" to which 
you refer might be a building in which the dispatching personnel 
for a particular city's police department is located or the 
building in which the dispatching personnel for a particular 
fire protection district is located. The "dispatching building" 
which is the subject of your question is a different building 
than that in which the emergency telephone system "911" operator 
is located. 

The emergency teleph~ne service statutes appear in Sections 
190.300 to 190.320, RSMo. Section 190.300, RSMo 1986, 
provides: 

1Because your question relates to Greene County, Sections 
190.325 to 190.329, RSMo Supp. 1991, which apply to "any county 
of the first class without a charter form of government which 
adjoins a first class county with a charter form of government 
and two second class counties," are not applicable. 
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190.300. Definitions.--Unless the 
context clearly requires otherwise, the 
following terms and phrases mean: 

(1) "Emergency telephone service", a 
telephone system utilizing a single three 
digit number "911" for reporting police, 
fire, medical or other emergency 
situations; 

(2) "Emergency telephone tax", a tax 
to finance the operation of emergency 
telephone service; 

(3) "Exchange access facilities", 
all facilities provided by the service 
supplier for local telephone exchange 
access to a service user; 

(4) "Governing body", the 
legislative body for a city, county or city 
not within a county; 

(5) "Person", any individual, firm, 
partnership, copartnership, joint venture, 
association, cooperative organization, 
corporation, municipal or private, and 
whether organized for profit or not, state, 
county, political subdivision, state 
department, commission, board, bureau or 
fraternal organization, estate, trust, 
business or common law trust, receiver, 
assignee for the benefit of creditors, 
trustee or trustee in bankruptcy, or any 
other service user; 

(6) "Public agency", any city, 
county, city not within a county, municipal 
corporation, public district or public 
authority located in whole or in part 
within this state which provides or has 
authority to provide for fighting, law 
enforcement, ambulance, emergency medical, 
or other emergency services; 

(7) "Service supplier", any person 
providing exchange telephone services to 
any service user in this state; 
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(8) "Service user", any person, not 
otherwise exempt from taxation, who is 
provided exchange telephone service in this 
state; 

(9) "Tariff rate", the rate or rates 
billed by a service supplier to a service 
user as stated in the service supplier's 
tariffs, approved by the Missouri public 
service commission which represent the 
service supplier's recurring charges for 
exchange access facilities or their 
equivalent, exclusive of all taxes, fees, 
licenses or similar charges whatsoever. 
[Emphasis added.] 

Section 190.305, RSMo Supp. 1991, provides: 

190.305. Emergency telephone service 
may be provided--tax levy authorized--time 
limitation on tax--rate--collection.--1. 
In addition to its other powers for the 
protection of the public health, a 
governing body may provide for the 
operation of an emergency telephone service 
and may pay for it by levying an emergency 
telephone tax for such service in those 
portions of the governing body's 
jurisdiction for which emergency telephone 
service has been contracted. The governing 
body may do such other acts as are 
expedient for the protection and 
preservation of the public health and are 
necessary for the operation of an emergency 
telephone system. The governing body is 
hereby authorized to levy the tax in an 
amount not to exceed fifteen percent of the 
tariffed local service rate, as defined in 
section 190.300, or seventy-five cents per 
access line per month, whichever is 
greater, except as provided in sections 
190.325 to 190.329, in those portions of 
the governing body's jurisdiction for which 
emergency telephone service has been 
contracted. 

2. Such tax may be levied for no 
longer than three years, after which the 
governing body may continue to renew such 
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levy for no longer than three years at a 
time. The tax shall be utilized to pay 
for the operation of emergency telephone 
service as deemed appropriate by the 
governing body, and may be levied at any 
time subsequent to execution of a contract 
with the provider of such service at the 
discretion of the governing body, but 
collection of such tax shall not begin 
prior to two years before operation of the 
emergency telephone service. 

3. Such tax shall be levied only upon 
the tariff rate. No tax shall be imposed 
upon more than one hundred exchange access 
facilities or their equivalent per person 
per location. 

4. Every billed service user is liable 
for the tax until it has been paid to the 
service supplier. 

5. The duty to collect the tax from a 
service user shall commence at such time as 
specified by the governing body in 
accordance with the provisions of sections 
190.300 to 190.320. The tax required to be 
collected by the service supplier shall be 
added to and may be stated separately in 
the billings to the service user. 

6. Nothing in this section imposes any 
obligation upon a service supplier to take 
any legal action to enforce the collection 
of the tax imposed by this section. The 
service supplier shall provide the 
governing body with a list of amounts 
uncollected along with the names and 
addresses of the service users refusing to 
pay the tax imposed by this section, if any. 

7. The tax imposed by this section 
shall be collected insofar as practicable 
at the same time as, and along with, the 
charges for the tariff rate in accordance 
with the regular billing practice of the 
service supplier. The tariff rates 
determined by or stated on the billing of 
the service supplier are presumed to be 
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correct if such charges were made in 
accordance with the service supplier's 
business practices. The presumption may be 
rebutted by evidence which establishes that 
an incorrect tariff rate was charged. 
[Emphasis added.] 

Legislative intent should be ascertained from the language 
used, considering words in their plain and ordinary meaning. 
Wolff Shoe Company v. Director of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 
(Mo. bane 1988). The General Assembly has defined "emergency 
telephone service" as "a telephone system utilizing a single 
three digit number '911' for reporting police, fire, medical or 
other emergency situations." [Emphasis added.] Section 
190.300(1). Section 190.305.2 provides that the tax authorized 
by Sections 190.300 to 190.320 "shall be utilized to pay for 
the operation of emergency telephone service as deemed 
appropriate by the governing body." [Emphasis added.] Although 
"as deemed appropriate by the governing body" provides some 
discretion to the governing body as to the purposes for which 
the tax revenue may be used, the purposes are still limited by 
the words of the statute. 

Section 190.300(1) refers to a telephone system for 
"reporting" emergency situations. Webster's New World 
Dictionary, Second College Edition, defines "report" as "to give 
an account of ... give information about ... recount." Your 
question refers to "dispatching." The same dictionary defines 
"dispatch" as "to send off or out promptly". Based on the 
foregoing, we conclude that "reporting" as used in Se~tion 
190.300(1) is a separate function from "dispatching." 

We must examine your question concerning radios, 
dispatching personnel and dispatching buildings in the context 
of the applicable statutory provisions. 

2
rn the factual situation you present, the emergency 

telephone system "911" operator does not dispatch emergency 
vehicles or personnel but instead reports the emergency to the 
appropriate emergency "dispatching personnel" of a particular 
local government such as, for example, the dispatcher of a city 
police department or the dispatcher of a fire protection 
district. Our comments in this opinion letter are directed at 
the particular factual situation you have presented. 
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1. Radios - The radios about which you inquire are, for 
example, radios used by the dispatcher of a particular city 
police department to contact a police car or police officer, 
both the radio located at the city's dispatching office and in a 
city police car or carried by a city police officer. Such 
radios are not included in the definition of "emergency 
telephone service" in Section 190.300(1) and would not be a 
permissible use of the tax revenue. 

2. Dispatching personnel - The dispatching personnel about 
which you inquire are, for example, the dispatcher for a 
particular city's police department. Such person is the one to 
whom the emergency telephone system "911" operator reports the 
emergency when the emergency is one to which that city's police 
department is the appropriate entity to respond. Such 
"dispatching personnel" of a local government are not included 
in the definition of "emergency telephone service" in Section 
190.300(1) and would not be a permissible use of the tax revenue. 

3. Dispatching buildings - The buildings about which you 
inquire are where dispatching personnel of a particular local 
government are located and not where the emergency telephone 
service "911" operator is located. Such a building is not 
included in the definition of "emergency telephone service" in 
Section 190.300(1) and would not be a permissible use of the tax 
revenue. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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