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December 30, 1992 

The Honorable Roy D. Blunt 
Missouri Secretary of State 
State Capitol Building, Room 208 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Secretary Blunt: 

OPINION NO. 153-92 

This opinion is in response to your question asking: 

Shall the 1992 election for the 1991 
newly created and appointed circuit court 
judgeships be for full regular terms of 
office ending i~ 1996 or for unexpired 
terms ending in 1994? 

Along with your question, you state: 

After the 1990 census, the increase in 
population in the counties of Howell, 
Jefferson, Lawrence, Ozark and St. Charles 
entitled those counties to additional 
associate circuit judgeships. This is 
because section 478.320.1, RSMo 1986, 
provides that additional associate circuit 
judgeships be created when the population 
of a county increases by "one hundred 
thousand inhabitants or major fraction 
thereof." 

In the summer of 1991, Governor John 
Ashcroft responded to the census report and 
appointed new judges for these counties 

.. His authority to make those 
appointments came from section 105.030. 
That section 105.030 provides that such 
appointments shall continue until the first 
Monday in January after the next general 
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election, at which general election a 
person shall be "elected to fill the 
unexpired portion of the term, or for the 
ensuing regular term, as the case may be." 

Those judgeship positions that were 
created in 1991 must run for office in the 
1992 election .... 

We assume from the information you have provided that the 
counties involved have not adopted the nonpartisan court plan as 
provided in Article V, Section 25 of the Constitution of 
Missouri. 

Article V, Section 16 of the Constitution of Missouri 
provides: 

Section 16. Associate circuit 
judges, selection. Each county shall have 
such number of associate circuit judges as 
provided by law. There shall be at least 
one resident associate circuit judge in 
each county. Associate circuit judges 
shall be selected or elected in each 
county. In those circuits where the 
circuit judge is selected under section 25 
of article 5 of the constitution the 
associate circuit judge shall be selected 
in the same manner. All other associate 
circuit judges shall be elected in the 
county in which they are to serve. 

Article V, Section 19 of the Constitution of Missouri provides 
that associate circuit judges shall serve terms of four years. 

Section 478.320, RSMo 1986, provides: 

478.320. Associate circuit judges, 
authorized number--additional judges, when 
authorized--election--restrictions on 
practice of law or paid public 
appointment--residency requirement.--

1. In counties having a population of 
thirty thousand or less, there shall be one 
associate circuit judge. In counties 
having a population of more than thirty 
thousand and less than one hundred 
thousand, there shall be two associate 
circuit judges. In counties having a 
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population of one hundred thousand or more, 
there shall be two associate circuit judges 
and one additional associate circuit judge 
for each additional one hundred thousand 
inhabitants or major fraction thereof. 

2. In addition to the associate 
circuit judges authorized by subsection 1 
of this section, one additional associate 
circuit judge is authorized for each 
magistrate which was provided in the county 
pursuant to the provisions of subsection 3 
of section 482.010, RSMo, in effect on 
January 1, 1979. Additional associate 
circuit judges may be authorized in 
particular counties by law hereafter 
enacted. 

3. Except in circuits where associate 
circuit judges are selected under the 
provisions of sections 25(a) to (g) of 
article V of the constitution, the election 
of associate circuit judges shall in all 
respects be conducted as other elections 
and the returns made as for other officers. 

4. In counties where associate circuit 
judges are elected, they shall be elected 
by the county at large. 

5. No associate circuit judge shall 
practice law, or do a law business, nor 
shall he accept, during his term of office, 
any public appointment for which he 
receives compensation for his services. 

6. No person shall be elected as an 
associate circuit judge unless he has 
resided in the county for which he is to be 
elected at least one year prior to the date 
of his election; provided that, a person 
who is appointed by the governor to fill a 
vacancy may file for election and be 
elected notwithstanding the provisions of 
this subsection. 

Pursuant to Section 1.100, RSMo 1986, the effective date of 
the United States decennial census was July 1, 1991. See 
State ex rel. Stark v. Jeter, 467 S.W.2d 882, 883 (Mo. bane 
1971). The information attached to your opinion request 
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indicates that of the persons appointed as associate circuit 
judges in the counties in question, three were appointed to 
terms beginning July 1, 1991, one was appointed to a term 
beginning July 15, 1991, and one to a term beginning August 1, 
1991. 

In Missouri Attorney General Opinion No. 145, Kirkpatrick, 
1980, a copy of which is enclosed, this office concluded "that 
the provisions of Section 105.030, RSMo, became applicable" to 
associate circuit judges not under the nonpartisan court plan 
who were appointed as additional judges. Id. at 4-5. Section 
105.030, RSMo Supp. 1991, provides: 

105.030. Vacancies, how filled.-­
Whenever any vacancy, caused in any manner 
or by any means whatsoever, occurs or 
exists in any state or county office 
originally filled by election of the 
people, other than in the offices of 
lieutenant governor, state senator or 
representative, sheriff, or recorder of 
deeds in the city of St. Louis, the vacancy 
shall be filled by appointment by the 
governor except that when a vacancy occurs 
in the office of county assessor after a 
general election at which a person other 
than the incumbent has been elected, the 
person so elected shall be appointed to 
fill the remainder of the unexpired term; 
and the person appointed after duly 
qualifying and entering upon the discharge 
of his duties under the appointment shall 
continue in office until the first Monday 
in January next following the first ensuing 
general election, at which general election 
a person shall be elected to fill the 
unexpired portion of the term, or for the 
ensuing regular term, as the case may be, 
and the person so elected shall enter upon 
the discharge of the duties of the office 
the first Monday in January next following 
his election, except that when the term to 
be filled begins on any day other than the 
first Monday in January, the appointee of 
the governor shall be entitled to hold the 
office until such other date. This section 
shall not apply to vacancies in county 
offices in any county which has adopted a 
charter for its own government under 
section 18, article VI of the 
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constitution. Any vacancy in the office of 
recorder of deeds in the city of St. Louis 
shall be filled by appointment by the mayor 
of that city. [Emphasis added.] 

Opinion No. 145 concluded: 

Associate circuit judges who were 
appointed by the governor after the general 
election in 1978 and before January 2, 
1979, as additional magistrates or to fill 
a vacancy under repealed [Sections] 
482.010.3 or 482.020, in courts not under 
the nonpartisan court plan will complete 
the terms for which they were appointed 
December 31, 1980, and the persons elected 
to such offices at the November election in 
1980 will serve the remainder of the term 
of the office ending December 31, 1982. 

Id. at 5-6. 

As discussed in Opinion No. 145, the term of office of 
associate circuit judges considered in that opinion ended 
December 31, 1982. Pursuant to Article V, Section 19 of the 
Constitution of Missouri, associate circuit judges serve terms 
of four years. The regular term of office of current associate 
circuit judges therefore ends December 31, 1994. Pursuant to 
Section 105.030, the associate circuit judges elected in 
November, 1992, in the five counties about which you inquire 
were elected to fill the unexpired portion of the term ending 
December 31, 1994. Therefore, the associate circuit judges so 
elected are elected to serve until December 31, 1994. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the associate circuit 
judges elected in November, 1992, to fill the judgeships created 
in 1991 under Section 478.320, RSMo 1986, because of an increase 
in a county's population serve the unexpired portion of a term 
ending December 31, 1994. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 145, Kirkpatrick, 1980 

- 5 -


