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December 2, 1992 

The Honorable Norwood Creason 
Representative, District 28 
State Capitol Building, Room 303A 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Creason: 

OPINION NO. 192-92 

This opinion is in response to your question asking: 

Under the provisions of Article VI, 
Section 25 of the Constitution of the state 
of Missouri, may a county enter into a 
repurchase agreement with a banking company 
whereby from time to time the parties may 
enter into transactions in which the bank 
agrees to transfer to the county securities 
or financial instruments against the 
transfer of funds by the county, with a 
simultaneous agreement by the county to 
transfer to the bank such securities at a 
date certain or upon demand, against the 
transfer of funds by the bank? 

The general rule regarding the powers of counties is: 

A county can exercise the following powers 
and no others: (1) those granted in 
express words; (2) those necessarily or 
fairly implied in or incident to the powers 
expressly granted; and (3) those essential 
to the declared objects and purposes of the 
corporation. Any fair, reasonable doubt 
concerning the existence of power has been 
resolved by the courts against the 
corporation and the power is denied. 



The Honorable Norwood Creason 

American Aberdeen Angus v. Stanton, 762 S.W.2d 501, 503 (Mo. 
App. 1988), citing Lancaster v. County of Atchison, 352 Mo. 
1039, 1044, 180 S.W.2d 706, 708 (bane 1944). 

We have reviewed the statutes relating to county funds and 
find no authorization for a county to enter into a repurchase 
agreement. In some instances the General Assembly has 
authorized investment in repurchase agreements. See, ~' 
Section 30.260, RSMo Supp. 1991 (state treasurer) and Section 
165.051, RSMo, as amended by House Committee Substitute for 
Senate Substitute for Senate Committee Substitute for Senate 
Bill No. 581, 86th General Assembly, Second Regular Session 
(1992) (school districts). See also Missouri Attorney General 
Opinion No. 107-92, a copy of which is enclosed. There is no 
comparable statutory authority for counties to enter into 
repurchase agreements. 

Because we conclude a county is not statutorily authorized 
to enter into repurchase agreements, it is not necessary to 
examine your constitutional question. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county is not 
authorized by law to enter into repurchase agreements. 

Enclosure: Opinion No. 107-92 

Very truly yours, 

~u~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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