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SCHOLARSHIPS: Students who are
SCHOOLS: home-schooled under Section
STUDENT FINANCIAL 167.031, RSMo Supp. 1992, and
ASSISTANCE PROGRAM: students who receive a
STUDENTS: certificate of high school

equivalency under Sections
161.093 and 161.094, RSMo 1986, are not precluded from receiving
a scholarship under the Higher Education Academic Scholarship
Program authorized by Section 173.250, RSMo Supp. 1992.

August 24, 1993

OPINION NO. 112-93

Charles J. McClain

Commissioner of Higher Education
101 Adams Street

Jefferson City, MO 65101

Dear Commissioner McClain:
This opinion is in response to your questions asking:

1. Are Missouri residents who
complete their high school education in a
home-school situation eligible to
participate in the Academic Scholarship
Program, Section 173.250, RSMo Supp. 19922

2, In the context of Section 173.250,
RSMo Supp. 1992, does the completion of a
home-school program satisfy the statutory
requirement that "initial academic
scholarships shall be offered in the
academic year immediately following
graduation from high school to Missouri
high school seniors"?

3. In the event that the Attorney
General's Office determines that
home-schooled students are graduating high
school seniors and can participate in the
Academic Scholarship Program upon
graduation, what evidence must the
Coordinating Board for Higher Education
collect to verify that home-schooled
students have completed the equivalent of
high school graduation?
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4. Are Missouri residents who have
obtained a certificate of high school
equivalence by passing the General
Educational Development (GED) examination
eligible to participate in the Academic
Scholarship Program, Section 173.250, RSMo
Supp. 19922

Along with your questions, you state:

The Coordinating Board for Higher
Education (CBHE) has received inquiries
from two separate groups of students
regarding the eligibility requirements for
the Academic Scholarship Program,
Section 173.250, RSMo (Supp. 1992). The
two groups are students who have been
home-schooled and students who have
obtained a certificate of high school
equivalence by passing the General
Educational Development (GED)
examination. . . .

Section 173.250, RSMo Supp. 1992, establishes a "Higher
Education Academic Scholarship Program" (Academic Scholarship
Program) to provide scholarships for Missouri citizens to attend
a Missouri college or university of their choice. The
eligibility requirements for a student seeking an initial
academic scholarship are set forth at Section 173.250.4(1) RSMo
Supp. 1992:

(1) Initial academic scholarships
shall be offered in the academic year
immediately following graduation from high
school to Missouri high school seniors
whose composite scores on the American
College Testing Program (ACT) or the
Scholastic Aptitude Test (SAT) of the
College Board are in the top three percent
of all Missouri students taking those tests
during the school year in which the
scholarship recipients graduate from high
school. . . . [Emphasis added.]

Section 173.250 does not define the terms "graduation from
high school," "high school seniors," or "graduate from high
school." Section 173.250.2, RSMo Supp. 1992, states that the
definitions of the terms set forth in Section 173.205, RSMo, are
to be applied to the terms used in Section 173.250. However,
Section 173.205, RSMo 1886, does not contain any definition for
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"high school," "graduation from high school," "high school
seniors," or "graduate from high school."

Section 160.011, RSMo Supp. 1992, provides in part:

160.011. Definitions, certain
chapters.--As used in chapters 160, 161,
162, 163, 164, 165, 167, 168, 170, 171, 177
and 178, RSMo, the following terms mean:

* * *

(3) "High school", a public school
giving instruction in two or more grades
not lower than the ninth nor higher than
the twelfth grade;

* * *

(6) "Public school" includes all
elementary and high schools operated at
public expense;

* * *

The introductory phrase to Section 160.011 lists the chapters to
which the definitions in such section are applicable.

Chapter 173, RSMo, containing the sections relating to the
Academic Scholarship Program, is not one the chapter enumerated
in the introductory phrase. Furthermore, the courts have held
that a restricted definition of a term in a general act does not
necessarily control the meaning of the term as used in a
subsequent special act. See State v. Schwartzmann Service,

40 S.wW.2d4 479, 481 (Mo. App. 1931). Therefore, we conclude the
definitions in Section 160.011 are not controlling as to the
meaning of terms used in Section 173.250.

Section 167.031, RSMo Supp. 1992, provides in part in
subsection 1 that: "A parent, guardian or other person in this
state having charge, control, or custody of a child between the
ages of seven and sixteen years of age shall cause the child to
attend regularly some public, private, parochial, parish, or
home school not less than the entire school term of the school
which the child attends; except that . . . ." The exceptions
are not applicable to your inquiry. Subsequent subsections of
Section 167.031 discuss home schooling:

2. (1) As used in sections 167.031 to
167.071, a "home school" is a school,
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whether incorporated or unincorporated,
that:

(a) Has as its primary purpose the
provision of private or religious-based
instruction;

(b) Enrolls pupils between the ages of
seven and sixteen years, of which no more
than four are unrelated by affinity or
consanguinity to the third degree; and

(c) Does not charge or receive
consideration in the form of tuition, fees,
or other remuneration in a genuine and fair
exchange for provision of instruction.

(2) As evidence that a child is

receiving regular instruction, the parent
shall:

(a) Maintain the following records:

a. A plan book, diary, or other
written record indicating subjects
taught and activities engaged in; and

b. A portfolio of samples of the
child's academic work; and

c. A record of evaluations of the
child's academic progress; or

d. Other written, or credible
evidence equivalent to subparagraphs
a., b. and c.; and

(b) Offer at least one thousand hours
of instruction, at least six hundred hours
of which will be in reading, language arts,
mathematics, social studies and science or
academic courses that are related to the
aforementioned subject areas and consonant
with the pupil's age and ability. At least
four hundred of the six hundred hours shall
occur at the regular home school location.

* * *

5. The production by a parent of a
daily log showing that a home school has a
course of instruction which satisfies the
requirements of this section shall be a

-4 -



Charles J. McClain

defense to any prosecution under this
section and to any charge or action for
educational neglect brought pursuant to
chapter 210, RSMo.

Sections 161.093 and 161.094, RSMo 1986, discuss the
Missouri high school equivalency certificate. Such sections

provide:

161.093. High school equivalency

certificate may be issued by state board,
when.-~Any person who has not obtained a
high school diploma or certificate of
graduation and who is a resident of
Missouri or who lives on a federal
reservation within Missouri or who is a
member of the armed forces of the United
States stationed in Missouri may become an
applicant for a high school equivalency
certificate to be issued by the department
of elementary and secondary education as
provided under rules and regulations
adopted by the state board of education.

161.094. Examinations for high

school equivalency certificate, what tests
acceptable.--The department of elementary
and secondary education shall provide for
examination of such applicants at least
twice each year at places reasonably
convenient for the applicants. The
examination shall be designed to test the
applicant's knowledge of subject matter
usually presented in the courses required
to be successfully completed by those
graduating from the public high schools of
the state. The certificate of equivalence
may also be issued on the basis of test
scores certified to the state board of
education by the United States Armed Forces
Institute, or a similar agency approved by
the state board of education.

Statutory construction must always seek to find and further
the intent of the legislature. Centerre Bank of Crane v.
Director of Revenue, 744 S.W.2d 754, 759 (Mo. banc 1988). The

apparent intent of the Academic Scholarship Program is to
provide scholarships to the brightest Missouri students to
assist them in attending the Missouri college or university of

their choice.

To qualify for such scholarship, the student must

- 5 =



Charles J. McClain

score on the ACT or the SAT in the top three percent of all
Missouri students taking those tests. The issue you pose is
whether a student who is able to score in the top three percent
should be precluded from receiving such scholarship because such
student was home-schooled or received a certificate of high
school equivalency. Denying students who are bright enough to
score in the top three percent on the ACT or the SAT such
scholarship because such students were home-schooled or received
certificates of high school equivalency appears inconsistent
with the apparent intent of the Academic Scholarship Program.

In re Marriage of Copeland, 850 S.W.2d 422 (Mo. App. E.D.
1993) considered a certificate of high school equivalency in the
context of termination of child support pursuant to Section
452,340, RSMo (Cum. Supp. 1990). The court stated:

Father moved for a declaration of
emancipation and termination of child
support for his eighteen year old child.
He claimed that his child did not meet the
statutory requirements of § 452.340.5 RSMo
(Cum. Supp. 1990), for continued support
because his child was not enrolled in high
school when he turned eighteen and his
subsequent junior college enrollment did
not follow graduation from secondary
school. The trial court denied the
motion. We affirm. We hold that the
child's enrollment in the Adult Basic
Education Program at the Cape Girardeau
Area Vocation-Technical School was
enrollment in a secondary school program of
instruction. We further hold that the
child's subsequent timely enrollment in
junior college after receiving his high
school equivalency certificate met the
statutory requirements for timely
enrollment in a vocational or higher
educational institution following
graduation from secondary school.
[Emphasis added.]

In addressing the high school equivalency certificate as it
relates to the term "graduation from a secondary school," the
court stated:

[Wle hold that receipt of a high school

equivalency certificate which entitles the
student to continue his or her education is
encompassed in the term "graduation from a
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secondary school" as that term is used in

§ 452.340.5. The date that certificate was
awarded is therefore equivalent to a date
of "graduation from a secondary school"
under § 452.340.5.

Id. at 426.

Turning to your specific questions, your first question
asks if Missouri residents who complete their high school
education in a home-schooled situation are eligible to
participate in the Academic Scholarship Program. We conclude
such students are eligible to participate in the Academic
Scholarship Program. If a home-schooled student is able to
score in the top three percent of all Missouri student taking
the ACT or the SAT, the student is apparently among the
brightest Missouri students who the Academic Scholarship Program
is designed to assist. Denying such student a scholarship
solely because the student was home-schooled would be
inconsistent with the apparent purpose of the statute.

You further inquire about the timing of the award of
scholarships to home-schooled students since the scholarships
are to be awarded in the academic year immediately following
graduation from high school. Section 167.031 provides for the
parent to maintain written records indicating the subjects
taught and activities engaged in by a home-schooled student.
Such written records should provide guidance on when such
student is receiving instruction at the high school senior level.

Your final question concerns students who obtain a high
school equivalency certificate. We conclude such students are
eligible to participate in the Academic Scholarship Program. If
a student who obtains a high school equivalency certificate is
able to score in the top three percent of all Missouri students
taking the ACT or the SAT, the student is apparently among the
brightest Missouri students who the Academic Scholarship Program
is designed to assist. Denying such student a scholarship
solely because the student received a high school equivalency
certificate would be inconsistent with the apparent purpose of
the statute. Furthermore, In re Marriage of Copeland, supra,
held receipt of a high school equivalency certificate was
encompassed in the term "graduation from a secondary school."

With regard to the timing of the award of scholarships to
students who receive a certificate of high school equivalency,
In re Marriage of Copeland, supra, stated the date the
certificate is awarded is equivalent to the date of "graduation
from a secondary school." Since Section 173.250.4(1) provides
initial academic scholarships are to be offered in the academic
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year immediately following graduation from high school, the date
the certificate is awarded is to be considered the date of
"graduation from high school." Section 173.250.4(1) further
requires the scholarships to be awarded "to Missouri high school
seniors." This requirement must still be met even if the
student receives a certificate of high school equivalency and
may preclude many who receive a certificate of high school
equivalency from being eligible for receipt of a scholarship.
However, because the student receives a certificate of high
school equivalency does not preclude the student from receiving
a scholarship under the Academic Scholarship Program.

Furthermore, to interpret Section 173.250.4 (1) to preclude
students who are home-schooled and students who receive a
certificate of high school equivalency from participating in the
Academic Scholarship Program would raise the constitutional
issue of whether such students would be denied "equal
protection" as guaranteed by the constitution. See Plyler v.
Doe, 457 U.s. 202, 102 s.Ct. 2382, 72 L.Ed.2d 786 (1982). When
the words used in a statute permit a reasonable construction
consistent with the obvious legislative intent and within
constitutional limitations, a construction leading to invalidity
should be avoided. City of Kirkwood v. Allen, 399 S.w.2d4 30,

36 (Mo. banc 1966). See also Lederer v. State, Department of
Social Services, Division of Aging, 825 S.w.2d 858, 863 (Mo.
App. 1992).

CONCLUSION

It is the opinion of this office that students who are
home-schooled under Section 167.031, RSMo Supp. 1992, and
students who receive a certificate of high school equivalency
under Sections 161.093 and 161.094, RSMo 1986, are not precluded
from receiving a scholarship under the Higher Education Academic
Scholarship Program authorized by Section 173.250, RSMo Supp.
1992.

Very truly vours,

NIXON
Atforney General



