CITY JUDGES: Section 479.020.7, RSMo, as

JUDGES: amended by Conference
QUALIFICATIONS FOR OFFICE: Committee Substitute for
QUALIFICATIONS: House Substitute No. 2 for

House Committee Substitute
for Senate Committee Substitute for Senate Bill No. 88, 87th
General Assembly, First Regular Session (1993) prohibits a
municipal judge in a fourth class city who has reached his
seventieth (70th) birthday from continuing to serve after the
effective date of such bill, August 28, 1993.

August 27, 1993

OPINION NO. 122-93

The Honorable Gary Witt
Representative, District 29

State Capitol Building, Room 235B-B
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Representative Witt:

This opinion is in response to your question which can be
summarized as follows:

Is a municipal judge between the ages
of seventy and seventy-five years old
required to retire on August 28, 1993, the
effective date of Conference Committee
Substitute for House Substitute No. 2 for
House Committee Substitute for Senate
Committee Substitute for Senate Bill
No. 88, 87th General Assembly, First
Regular Session (1993), or should the judge
be allowed to complete the term to which he
was elected and retire at the end of that
term?

The municipal judge about whom you are concerned is serving as
municipal judge in a fourth class city.

Section 479.020.7, RSMo 1986, required municipal judges to
retire at the age of seventy-five. Conference Committee
Substitute for House Substitute No. 2 for House Committee
Substitute for Senate Committee Substitute for Senate Bill No.
88, 87th General Assembly, First Regular Session (1993)
(hereinafter "Senate Bill No. 88") amended Section 479.020.7 to
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require all municipal judges to retire at the age of seventy.
Section 479.020.7 as amended by Senate Bill No. 88 provides:

7. Municipal judges shall be at least
twenty-one years of age. No person shall
serve as municipal judge after he has
reached his [seventy-fifth] seventieth
birthday.

The language deleted in this subsection by Senate Bill No. 88 is
shown in brackets, and the language added is underlined.

Article V, Section 23 of the Missouri Constitution provides
with respect to municipal judges in relevant part as follows:

. . The selection, tenure and
compensation of such judges and such
personnel shall be as provided by law, or
in cities having a charter form of
government as Erovided by such
charter. . . .

In State ex rel. Hall v. Vaughn, 483 S.W.2d 396 (Mo. banc
1972), the Missouri Supreme Court considered a constitutional
amendment imposing a 70 year old age maximum on certain judges
then in office. The issue was whether a circuit judge serving a
six-year term must immediately retire and terminate his services
as a judge upon the imposition of the new 70 year old age
maximum or whether the judge was entitled to complete his term.

In that case the constitutional amendment contained
language reflecting that the framers of the constitutional
amendment as well as the people intended a judge selected for a
designated term to serve out his full term regardless of the age
attained during such term (except to the extent his term might
have been limited by age at the time of his election). The
court pointed out:

1Because the situation about which you are concerned
involves a municipal judge in a fourth class city, this opinion
does not address a municipal judge serving in a city having a
charter form of government where the charter contains a
provision inconsistent with Section 479.020.7.
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For instance, Article Five, as now amended,
also contains the following provisions:

(1) Section 29(c) (1) (in so far as it
contemplates possible adoption of the
non-partisan court plan in other circuits)
provides, in part: "Any judge holding
office, or elected thereto, at the time of
the election by which the provisions of
section 29(a)=-(g) become applicable to his
office, shall, unless removed for cause,
remain in office for the term to which he
would have been entitled had the provisions
of sections 29(a)-(g) not become applicable
to his office."; (2) Section 31, paragraph
3, provides in part: "The adoption of this
amendment shall not affect the term or
tenure of any right or duty of any judge

of a court of appeals who is in office on
the effective date of this amendment.";
and, (3) Section 31, paragraph 7, provides,
in part: "The commissioners * * * holding
office on the effective date of this
amendment shall continue to hold office as
commissioners of the court or court of
appeals districts in which they serve until
the end of their terms. . . ." [Emphasis
in original.]

Id. at 399. Although the provisions cited above did not apply
to the specific judge to whom the case related, the court
considered such provisions as "fall[ing] into a harmonious
whole" indicating an intent the circuit judge to whom the case
related was entitled to serve out his full term. I4d.

In discussing the authority to change the conditions of an
office during its term, the court in State ex rel. Hall v.
Vaughn, supra, stated:

Quite consistently, the courts of this
country have declared that public offices
are created solely to meet the needs of the
public and that the incumbent thereof has
no contractual or vested right to the
particular office; and, on that premise, it

has been concluded that: "The power to
create an office generally includes the
power to modify or abolish it." . . . In

fact, this court has so held from the early
case of State v. McBride, 4 Mo. 303, 29
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Am.Dec. 636 (1836) to the recent case of
State v. Davis, 418 S.W.2d 163 (1967). 1In
McBride approval was given to the
abolishment of an office, while in Davis
shortening the term of an office was
approved. Other decisions of this court
during the interim on related questions may
be found in . . . . As even a casual
reading of such cases will reflect, the
basic principle upon which the holdings
therein were based was that public offices
are created to meet the needs of the
people; and, that when such need ceases to
exist, there is no obligation or necessity
to continue a useless office. From this
premise, the courts have been able to
rationalize the validity of making other
structural changes in an office, such as
shortening the term provided for the
occupant of such an office.

Id. at 397-398.

Consistent with the language quoted above is the discussion
in O'Nejil v. Baine, 568 S.W.2d 761 (Mo. banc 1978) where the
Missouri Supreme Court considered the statute requiring
mandatory retirement for magistrate and probate judges at age
seventy.

A judge does not have a vested interest in
public office, nor is the office
fundamental property within the meaning of
the Constitution. Public officers are
created solely to meet the needs of the
public and the incumbent has no contractual
or vested right to the office. State ex
rel. Hall v. Vaughn, 483 S.wW.2d 396, 397
(Mo. banc 1972). Decisions of the Supreme
Court of the United States conclude there
is no right of governmental employment per
se. Murgia, 427 U.S. at 313, 96 S.Ct.
2562. There is no constitutional right to
be a judge.

Id. at 768.

In the situation about which you are concerned, the
language in Section 479.020.7 as amended by Senate Bill No. 88
is clear and unambiguous: "No person shall serve as municipal
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judge after he has reached his seventieth birthday." There is
no language comparable to the language in the constitutional
amendment considered in State ex rel. Hall v. Vaughn, supra,
indicating an intent that the imposition of an age maximum was
not intended to affect those judges then serving a term of
office. Following the general principles set forth in State ex
rel. Hall v. Vaughn, supra, and O'Neil v. Baine, supra, we
conclude that the imposition of the new 70 year old age maximum
applies to municipal judges in fourth class cities now serving a
term of office.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that Section 479.020.7,
RSMo, as amended by Conference Committee Substitute for House
Substitute No. 2 for House Committee Substitute for Senate
Committee Substitute for Senate Bill No. 88, 87th General
Assembly, First Regular Session (1993) prohibits a municipal
judge in a fourth class city who has reached his seventieth
(70th) birthday from continuing to serve after the effective
date of such bill, August 28, 1993.

NIXON



