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CITIES, TOWNS AND VILLAGES: The phrase "all the members
FOURTH CLASS CITIES: elected to the board of
IMPEACHMENT: aldermen" in Section 79.240,

RSMo 1986, refers to the full
authorized membership of the board so, if the board of aldermen
consists of four members, the mayor may remove an alderman
pursuant to such section only with the consent of three aldermen.

October 8, 1993

OPINION NO. 151-93

The Honorable Wayne Goode
Senator, District 13

State Capitol Building, Room 334
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Senator Goode:
This opinion is in response to your question asking:

Whether an Alderman in a Fourth Class
City who is the subject of an impeachment
proceeding pursuant to RSMo 79.240, should
vote as a member of the Board of
Impeachment and if he should not vote, then
should his seat count for the purposes of
determining what constitutes a majority
when said Alderman is inherently biased and
the Board of Impeachment is judicial in
nature?

The information you included with your opinion request
states: "The Board of Alderman consists of four Aldermen. If
said Alderman's seat does count, then the Board of Impeachment
can only give its consent to the Mayor, if there is unanimous
approval from the participating board members. If said
Alderman's seat does not count, then the Board of Impeachment
can provide its consent by prov1d1ng majority approval from
participating members. . . .

Section 79.240, RSMo 1986, to which your question refers,
provides:

79.240. Removal of officers.--The
mayor may, with the consent of a majority
of all the members elected to the board of
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aldermen, remove from office, for cause
shown, any elective officer of the city,
such officer being first given opportunity,
together with his witnesses, to be heard
before the board of aldermen sitting as a
board of impeachment. Any elective
officer, including the mayor, may in like
manner, for cause shown, be removed from
office by a two-thirds vote of all members
elected to the board of aldermen,
independently of the mayor's approval or
recommendation. The mayor may, with the
consent of a majority of all the members
elected to the board of aldermen, remove
from office any appointive officer of the
city at will, and any such appointive
officer may be so removed by a two-thirds
vote of all the members elected to the
board of aldermen, independently of the
mayor's approval or recommendation. The
board of aldermen may pass ordinances
regulating the manner of impeachments and
removals. [Emphasis added.]

State ex rel. Brown v. City of O'Fallon, 728 S.W.2d 595
(Mo. App. 1987) considered the number of votes needed to act
pursuant to Section 79.240. In discussing this issue, the court
stated:

O'Fallon is a fourth class city
organized under Chapter 79 of the Revised
Statutes of Missouri. Its Board of
Aldermen consists of eight members, all who
voted at the hearing. RSMo 79.240 (1978)
allows the removal of the mayor "by a
two-thirds vote of all members elected to
the board of alderman." As there are eight
members elected, this would require six yes
votes. Had the board disqualified either
Davis or Griesenauer or both, it still
would have been fundamentally capable of
impeachment because the possibility of a
six to zero vote remained. If we assume
that Davis and Griesenauer had been
disqualified and that Brown's lone
supporter would have still voted against
impeachment, thereby preventing the
obtaining of six votes, that would not
change our holding. That the result would



The Honorable Wayne Goode

have been different is not be sufficient to
invoke the Rule of Necessity.

It is argued, that even with
disqualification a five to one vote for
impeachment still meets the statutory
requirements and the failure to remove
Davis and Griesenauer was harmless error.
This is incorrect for two reasons. First,
similar legislation requiring a "two-thirds
vote" of all the members has been held to
include the votes non-participating
members. Braddy v. Zych, 702 S.wW.2d4 491,
493-494 (Mo. App. 1985). .

State ex rel. Brown v. City of O0'Fallon, 728 S.W.2d at

797-798. Based on the discussion in this case, the reference in
Section 79.240 to "all the members elected to the board of
aldermen" refers to the four members of the board of aldermen in
the situation about which you are concerned. See also
Fitzgerald v. City of Maryland Heights, 796 S.W.2d 52, 60 (Mo.
App. 1990).

In Missouri Attorney General Opinion No. 172-91, a copy of
which is enclosed, this office considered the meaning in
Sections 80.070 and 80.110, RSMo 1986, of the phrases a
"majority of the trustees" and a "majority of all the members of
the board of trustees." Relying on Braddy v. Zych, 702 S.W.2d
491 (Mo. App. 1985), this office stated:

Sections 80.070 and 80.110, RSMo 1986,
refer to a "majority of the trustees" and a
"majority of all the members of the board
of trustees."” 1In Braddy v. Zych, 702
S.W.2d 491 (Mo. App. 1985) the court
considered the meaning of the phrase "all
the members" and whether such phrase
referred to the full authorized membership
of a board or the actual membership of the
board at the time the vote is taken. The
court reviewed cases from other states and
concluded the better view is that "all the
members" refers to the full authorized
membership. Following the view in Braddy
v. Zych, supra, we conclude that the
references to a "majority of the trustees"
and a "majority of all the members of the
board of trustees" in Sections 80.070 and
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80.110, RSMo 1986, refer to a majority of
the full authorized membership of the board.

Section 79.240, which is the subject of your question,
refers to "all the members elected to the board of aldermen."
Based on the cases cited previously and our prior opinion in
response to a similar question, we conclude that the phrase
about which you are concerned refers to the full authorized
membership of the board. You have stated that the full
authorized membership of the board about which you are concerned
is four. Therefore, the mayor may remove an alderman pursuant
to Section 79.240 only with consent of a majority of the four
aldermen which is three aldermen.

Having concluded that "all the members elected to the board
of aldermen" refers to the full authorized membership of the
board, it is not necessary to address the remaining aspects of
your question. Regardless of the bias of the alderman subject
to impeachment, a majority of the four alderman comprising the
full board is needed rather than a majority of the remaining
three.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that the phrase "all the
members elected to the board of aldermen" in Section 79.240,
RSMo 1986, refers to the full authorized membership of the board
so, if the board of aldermen consists of four members, the mayor
may remove an alderman pursuant to such section only with the
consent of three aldermen.

Enclosure: Opinion No. 172-91



