
CITIES, TOWNS and VILLAGES: 
FOURTH CLASS CITIES: 

No provision of the Clean Indoor Air Act, 
sections 191.765 through 191.777, RSMo 
1994, prohibits a fourth-class city from enacting a 

more stringent ordinance that regulates smoking. However, any such ordinance must not 
attempt to permit what that Act prohibits or prohibit what that Act permits. 

The Honorable John Schneider 
State Senator, District 14 
State Capitol Building, Room 422 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator Schneider: 

January 12, 1996 

OPINION NO. 80-96 

This opinion is in response to your question asking: 

Does the Clean Indoor Air Act (Sections 191.765, et seq.) 
preempt more stringent regulation of smoking by fourth class 
cities? 

As you have noted, the Clean Indoor Air Act, §§ 191.765 through 191.777, RSMo 
1994, regulates smoking in public places. Only one section of the Act directly addresses the 
issue of preemption. That section, § 191.777, RSMo 1994, provides: 

Nothing in sections 191.775 and 191.776 shall prohibit 
local political subdivisions or local boards of education from 
enacting more stringent ordinances or rules. 

The primaty rule of statutory construction is to ascertain the intent of the legislature 
by considering the plain and ordinary meaning of the words used in the statute. Conagra 
Poultry Co. v. Director of Revenue, 862 S.W.2d 915, 917 (Mo. bane 1993) (citing Jones v. 
Director of Revenue, 832 S.W.2d 516,517 (Mo. bane 1992)). Here, it is clear.from the 
language of§ 191.777 that §§ 191.775 and 191.777 do not prohibit a fourth-class city from 
enacting ordinances that are more stringent than state laws. However, to answer your 
question completely, we must also determine whether any of the remaining sections of the 
Act prohibit fourth-class cities from enacting more stringent smoking ordinances. 
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Because you included no specific ordinance in yom· opinion request, we are not in a 
position to opine as to whether a particular ordinance conflicts with provisions of the Act. In 
addition, it is the standard policy of this office not to opine on the validity of a local 
ordinance. However, we will provide some guidelines to resolve the question of whether an 
ordinance will conflict with state laws. 

Generally, a municipal ordinance must be in harmony with the general laws of the 
state and is void if in conflict. Morrow v. City of Kansas City, 788 S.W.2d 278, 281 (Mo. 
bane 1990). To be in harmony with state law, the powers granted a municipality must be 
exercised in a manner not contrary to the public policy of the state, and any provisions in 
conflict with prior or subsequent state statutes must yield. Id. To determine whether an 
ordinance conflicts with general laws, it is necessaty first to determine whether the ordinance 
permits that which the statute prohibits and vice-versa. Id. 

Some courts have held that ordinances enacted to suppress disorderly conduct, provide 
for safety, preserve health, promote prosperity, and improve morals, order, comfort and 
convenience of a municipality are consistent with the general laws of the state and 
constitution. Kansas City v. LaRose, 524 S.W.2d 112, 117 (Mo. bane 1975). More stringent 
smoking ordinances would appear to fall within this class. 

Other courts separate ordinances into two categories - regulatory and prohibitory. 
These courts have held that regulatory ordinances which require more than the statutes require 
but otherwise leave the exercise of the statutes reasonably intact, are valid, whereas 
prohibitory ordinances which operate to nullify the statutes altogether, are invalid. 
Crackerneck Country Club, Inc. v. City of Independence, 522 S.W.2d 50, 53 (Mo. App., 
K.C.D. 1974) (citing Nickols v. North Kansas City, 358 Mo. 402, 214 S.W.2d 710, 712 (Mo. 
1948)). However, where both an ordinance and a statute are prohibitory but the ordinance 
goes further, but not contrary to, the prohibition of the statute, and does not attempt to 
authorize what the legislature has forbidden or forbid what the legislature has expressly 
authorized, then the ordinance is valid and effective. LaRose, 524 S.W.2d at 117. 

The Act regulates smoking in public places. The legislature obviously considered the 
possibility of a local government body more strictly regulating smoking when it enacted 
§ 191.767.2, which provides: 

A smoking area may be designated by persons having 
custody or control of public places, except in places in which 
smoking is prohibited by the fire marshal or by other law, 
ordinance or regulation. (Our emphasis). 

It is a well-established rule in Missouri that an ordinance may supplement state law 
and enlarge upon the provisions of a statute by requiring more than the statute requires, 
unless the statute limits the requirements for all cases to its own prescriptions. Page Western, 
Inc. v. Community Fire Protection District of St. Louis County, 636 S.W.2d 65, 67-68 (Mo .. 
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bane 1982) (citing Vest v. City of Kansas City, 355 Mo. 1, 194 S.W.2d 38, 39 (1946); and 
State ex rei. Hewlett v. Womach, 355 Mo. 486, 196 S.W.2d 809, 812 (bane 1946)). Here, the 
Act does not limit regulation for all cases to its own prescriptions but rather leaves some 
flexibility for local governing bodies to shape their own smoking regulations. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that no provision of the Clean Indoor Air Act, sections 
191.765 through 191.777, RSMo 1994, prohibits a fourth-class city from enacting a more 
stringent ordinance that regulates smoking. However, any such ordinance must not attempt to 
permit what that Act prohibits or prohibit what that Act permits. 
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