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OPINION NO. 95-96 

The Honorable Jess Garnett 
Representative, District 151 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Garnett: 

This opinion responds to your question asking: 

If a person owns land located across state lines and 
presently has the person's home located on the Missouri 
side of the state line and the person's child is attending an 
elementary or secondary state school and the person decides 
to build a new home located outside of Missouri but still 
located on the property that crosses state lines, may the 
child still attend Missouri public schools? 

In presenting this question you explained: 

A constituent owns eighty acres of land on the Arkansas 
and Missouri state line with thirty-eight acres on the 
Arkansas side and forty-two acres on the Missouri side. 
Both he and his wife are employed in Missouri and live in 
Missouri at the present time. However, the constituent is 
planning on building a home on the land, but due to the 
geographic problems of the area he needs to locate the 
home in Arkansas. Their daughter is attending R-7 School 
District in West Plains and would like to keep the daughter 
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in the same school after completion of building the new 
home in Arkansas. 

Article IX, section 1 of the Missouri Constitution provides: 

-A general diffusion of knowledge and intelligence being 
essential to the preservation of the rights and liberties of the 
people, the general assembly shall establish and maintain 
free public schools for the gratuitous instruction of all 
persons in this state within ages not in excess of twenty-one 
years as prescribed by law. 

(Our emphasis). 

. By moving beyond Missouri's borders, your constituents would no longer be 
"persons in this state" and entitled to the constitutionally guaranteed benefit of a free 
education in Missouri. 

To carry out the constitutional mandate, the legislature established, in chapters 
160 et seq., a public school system comprised of separate school districts. Section 
167.151.1, RSMo 1994, authorizes school boards to admit, in their discretion, "pupils 
not entitled to free instruction." That provision allows the school board to prescribe 
the tuition the pupils must pay. Thus, the school board of interest may admit the 
student who is the subject of your question under§ 167.151.1. However,§ 167.151.3 
provides: 

Any person who pays a school tax in any other 
district than that in which he resides may send his children 
to any public school in the district in which the tax is paid 
and receive as a credit on the amount charged for tuition the 
amount of the school tax paid to the district; except that any 
person who owns real estate of which eighty acres or more 
are used for agricultural purposes and upon which his 
residence is situated may send his children to public school 
in any school district in which a part of such real estate, 
contiguous to that upon which his residence is situated, lies 
and shall not be charged tuition therefor; so long as thirty­
five percent of the real estate is located in the school district 
of choice. The school district of choice shall count the 
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children as eligible pupils for the purpose of distribution of 
state aid through the foundation formula. 

(Our emphasis). 

Section 167.151.3 applies to any person residing in a "district." Section 
160.011(1), RSMo 1994, defines district to include six-director, urban and metropolitan 
"school districts." Those terms are likewise defined as types of "school districts." The 
law favors statutory construction which harmonizes with reason, and which tends to 
avoid absurd results. Beal v. Board of Educ .. Laclede County School Dist. R-1, 637 
S.W.2d 309, 311 (Mo. App., S.D. 1982). We conclude that the term "school district," 
as used in Missouri statutes, refers to the various school districts within Missouri. 
Therefore, the constituent at issue would not reside in any "school district" if not a 
Missouri resident.· Accordingly, § 167.151.3 would not apply in reducing that 
constituent's tuition. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that § 167.151.1 authorizes a school board, in its 
discretion, to admit nonresidents of Missouri, and to prescribe the tuition those 
nonresidents must pay to attend its schools. 

Very truly yours, 

/ 

MIAHW. (JA~· 
ttomey General 


