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June 5, 1996 

Dear Senator Ehlmann and Representative Brown: 

OPINION NO. 145-96 

This opinion is in response to your question concerning whether parent educators are 
subject to the minimum teacher's salary requirement of Section 163.172, RSMo 1994. Your 
question asks: 

Under Missouri law, must a public school district that employs 
parent educators who hold valid teaching certificates, but whose 
sole function is to provide assistance to parents of students 
regarding parenting techniques and child development, pay such 
employees the minimum teacher salary [even though such 
employees do not fall within the statutory definition of "teacher" 
found in Section 163.011(11) Mo. Rev. Stat. (1994)]? 

That part of your question which we have enclosed in brackets assumes that a parent educator 
is not a "teacher" as defined in Section 163.011(11), RSMo 1994. Whether or not a parent 
educator is a "teacher" is an issue that we will consider in addressing whether a parent 
educator who holds a valid teaching cetiificate must be paid the minimum teacher salary. 
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Sections 178.691 through 178.699, RSMo 1994, describe the parent education program 
offered by school districts. Relevant provisions are as follows: 

178.691. Definitions. - As used in sections 178.691 to 
178.699, unless the context requires otherwise: 

* * * 

(4) "Parent education" includes the provision of resource 
materials on home learning activities, private and group 
educational guidance, individual and group leaming experiences 
for the parent and child, and other activities that enable the 
parent to improve learning in the home. 

178.693. Educational and screening programs -
reimbursement by state. - 1. School districts that offer an 
approved program of parent education shall be eligible for state 
reimbursement, pursuant to section 163.031, RSMo, subject to 
appropriations therefor for each participating family. If a school 
district fails or is unable to offer an approved program of parent 
education, the district shall enter into a contract which meets the 
requirements under section 178.697, with another district, public 
agency or state approved not for profit agency offering an 
approved program for such services. If the district finds that no 
approved program is available in another district, public agency, 
or through a state approved not for profit agency, it shall request 
the state department of elementary and secondary education to 
assist it in obtaining from an approved program, services at the 
reimbursable rate. 

* * * 

178.695. Program review. - 1. Programs shall be subject 
to review and approval under standards developed by the 
department of elementary and secondary education consisting of 
early childhood education and parents as teachers programs and 
published as an administrative rule under the provisions of 
chapter 536, RSMo. 

* * * 
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states: 

178.697. Costs not to exceed appropriations. - 1. 
Funding for sections 178.691 to 178.699 shall be made available 
pursuant to section 163.031, RSMo, and shall be subject to 
appropriations made for this purpose. 

2. Costs of contractual arrangements shall be the obligation 
of the school district of residence of each preschool child. Costs 
of contractual arrangements shall not exceed an amount equal to 
an amount reimbursable to the school districts under the· 
provisions of sections 178.691 to 178.699. No program shall be 
approved or contract entered into which requires any additional 
payment by participants or their parents or guardians. 

3. Payments for participants for programs outlined in 
section 178.693 shall be uniform for all dist1icts or public 
agencies. 

The statute providing a teacher's minimum salary, Section 163.172, RSMo 1994, 

163.172. Minimum teacher's salary - information to be 
provided to general assembly - salary defined. - 1. In school 
year 1994-95 and thereafter, the minimum teacher's salary shall 
be eighteen thousand dollars. Beginning in the school year 
1996-97, for any full-time teacher with a master's degree and at 
least ten years teaching experience in a public school or 
combination of public schools, the minimum salary shall be 
twenty-four thousand dollars. 

* * * 

4. As used in this section, the term "salary" shall be 
defined as the salmy figure which appears on the teacher's 
contract and as detennined by the local school district's basic 
salary schedule and does not include supplements for extra 
duties. 

5. The minimum salmy for any fully certificated teacher 
employed on a less than full-time basis by a school district, state 
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school for the severely handicapped, the Missouri School for the 
Deaf, or the Missouri School for the Blind shall be prorated to 
reflect the amounts provided in subsections 1 and 2 of this 
section. 

Section 163.011(11), RSMo 1994, defining "teacher" as the term is used in 
Chapter 163, RSMo, states: 

163.011. Definitions. - As used in this chapter unless the 
context requires otherwise: 

* * * 

(11) "Teacher" means any teacher, teacher-secretary, 
substitute teacher, supervisor, principal, supervising principal, 
superintendent or assistant superintendent, school nurse, social 
worker, counselor or librarian who shall, regularly, teach or be 
employed for no higher than grade twelve more than one-half 
time in the public schools and who is certified under the laws 
governing the certification of teachers in Missouri; 

* * * 

Section 163.172 provides a teacher's minimum salary. The first issue for consideration 
is whether "teacher," as used in Section 163.172 is to have the meaning given to that term by 
Section 163.011(11). When the legislature has adopted a specific meaning for a term, we are 
to follow that meaning. St. Louis Country Club v. Administrative Hearing Commission of 
Missouri, 657 S.W.2d 614, 617 (Mo. bane 1983); Labor's Educational and Political Club­
Independent v. Danforth, 561 S.W.2d 339, 346 (Mo. bane 1977). Section 163.011 states that 
the definitions in that section apply i~ Chapter 163 unless the content requires othe1wise. 
There is no language in Section 163.172 to indicate "teacher" as used in that section should 
be given any meaning other than that prescribed by Section 163.011(11). Therefore, we 
conclude that Section 163.011(11) provides the definition of "teacher" to be followed in 
applying Section 163.172. 

The next issue for consideration is whether a parent educator is within the definition 
of "teacher" found in Section 163.011(11). Section 163.011(11) enumerates certain categories 
of persons as being within the definition: "teacher, teacher-secreta1y, substitute teacher, 
supervisor, plincipal, supervising p1incipal, superintendent or assistant superintendent, school 
nurse, social worker, counselor or librarian," subject to certain requirements. Section 



The Honorable Steve Ehlrnann 
The Honorable Haniet Tatum Brown 
Page 5 

178.691(4) describes "parent education" as providing "resource materials on home learning 
activities, private and group educational guidance, individual and group learning experiences 
for the parent and child, and other activities that enable the parent to improve learning in the 
home." Based on this description of "parent education," a parent educator is not a "teacher­
secretary, substitute teacher, supervisor, .principal, supervising principal, superintendent or 
assistant superintendent, school nurse, social worker, counselor or librarian." Of those 
persons enumerated, there remains the question whether a parent educator might be deemed a 
"teacher" which is the first category of persons listed in Section 163.011 (11 ). However, in 
describing "parent education" Section 178.691(4) does not use the word "teach" but instead 
describes parent education as "the provision of resource materials .... " Furthermore, 
Section 168.011, RSMo 1994, states that no person shall be employed to teach until he.has 
received a valid certificate of license, but a parent educator is not required to have received a 
valid certificate of license. See Early Childhood Development Act Program Guidelines and 
Administrative Manual incorporated by reference into 5 CSR 50-270.010. Where the 
legislature has intended parent educators to be included within the provisions of a statute, it 
has expressly so stated. See Section 168.500, RSMo 1994, enumerating the persons to whom 
the career advancement program applies where included within the enumerated persons are 
"parents as teachers educators." Therefore, we conclude that a parent educator is not a 
"teacher" as that term is used in the enumeration of categories of persons listed in 
Section 163.011(11). Because a parent educator is not among the categories of persons 
enumerated in Section 163.011(11), the parent educator is not a "teacher" as defined in 
Section 163.011(11). 

Because a parent educator is not a "teacher" as defined in Section 163.011(11), 
whether or not the parent educator holds a valid teaching certificate is irrelevant. Even if the 
parent educator holds a valid teaching certificate, the parent educator is not a "teacher" as· 
defined in Section 163.011(11) and the minimum teacher's salary provisions in Section 
163.172 do not apply. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a parent educator employed in the parent education 
program authorized under Sections 178.691 to 178.699, RSMo 1994, is not subject to the 
minimum teacher's salary requirement of Section 163.172, RSMo 1994, even if the parent 
educator holds a valid teaching certificate. 


