MENTAL HEALTH, DEPARTMENT OF:  Sections 191.229 and 37.503, RSMo

1994, apply to not for profit human
services organizations that provide habilitative services or rehabilitative services or
both habilitative and rehabilitative services to. people with disabilities in this state, and
when such an organization has been accredited by the Commission on Accreditation of
Rehabilitative Facilities or the Accreditation Council on Services for People with
Disabilities, that accreditation shall be deemed in lieu of and recognized as equivalent
to any state licensure or certification requirements by the Missouri Department of
Mental Health, Division of Alcohol and Drug Abuse, when purchasing services on
behalf of persons with disabilities.

June 25, 1998

OPINION NO. 75-98

The Honorable W. Craig Hosmer
State Representative, District 138
State Capitol Building

Jefferson City, MO 65101

Dear Representative Hosmer:
This opinion is in response to your question asking:

Since the General Assembly's enactment of Senate
Bill 672 (Second Regular Session 1994), codified at
R.S.Mo. Sec. 191.229 (1996), does the Missouri Department
of Mental Health, Division of Alcohol and Drug Abuse
(hereinafter, respectively, "the Department” and "the
Division"), retain the legal authority to certify private, not-
for-profit agencies providing rehabilitation services under
contract with the state, if such agencies are also accredited
by the Commission on Accreditation of Rehabilitative
Facilities (hereinafter, "C.A.R.F.") ?



The Honorable W. Craig Hosmer
page 2

Section 191.229, RSMo 1994, to which you refer in your question, provides:

191.229. Accreditation of'not for profit human services
organizations deemed equivalent to licensure.--When a not for
profit human services organization providing habilitative and
rehabilitative services to people with disabilities in this state has
been accredited by the Commission on Accreditation of
Rehabilitative Facilities or the Accreditation Council on Services
for People with Disabilities, that specific accreditation shall be
deemed in lieu of and recognized as equivalent to any state
licensure or certification requirements by all state agencies when
purchasing services on behalf of persons with disabilities.
[Emphasis added.]

Section 191.229 was enacted as part of Senate Committee Substitute for Senate Bill
No. 672, 87th General Assembly, Second Regular Session (1994).

Sections 37.500 and 37.503 address the same topic as Section 191.229 and were
enacted at the same session of the General Assembly as part of Conference Committee
Substitute for Senate Committee Substitute for House Substitute for House Committee
Substitute for House Bills Nos. 1547 & 961 (1994). Sections 37.500 and 37.503
provide:

37.500. Central registry, office of administration
duties.--The office of administration shall establish a central
registry in which accredited not for profit human service
providers may submit confirmation of accreditation by a
nationally recognized accrediting body and related
information. The office of administration shall issue a
vendor numiber to be recognized for state purchasing.

37.503. National accreditation recognized as
equivalent to state licensure.--When a not for profit human
services organization providing habilitative and rehabilitative
services to people with disabilities in the state of Missouri
has been accredited by the Commission on Accreditation of
Rehabilitation Facilities or the Accreditation Council on
Services for People with Disabilities, that specific
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accreditation shall be recognized in lieu of and as an
equivalent to any state licensure or certification
requirements by all state agencies when purchasing services
on behalf of persons with disabilities. [Emphasis added.]’

From reviewing the information you provided with your opinion request, it
appears the legal issue to be resolved is whether not for profit human services
organizations must provide both habilitative and rehabilitative services in order for
Section 191.229 (and likewise Section 37.503) to apply or whether the section applies
to not for profit human services organizations which provide only habilitative services
or only rehabilitative services but not both.

In addressing this issue, we must determine if the word "and" connecting
"habilitative" and "rehabilitative" should be interpreted to mean "or." "The primary rule
[of statutory construction] to be observed is to ascertain the intention of the lawmakers
. ... [T]he word 'and' is often construed to mean 'or,' and vice versa." City of St.
Louis v. Consolidated Products Co., 185 S.W.2d 344, 346 (Mo. App. 1945). See also
Brollier v. Van Alstine, 163 S.W.2d 109, 116 (Mo. App. 1942) ("cure and relieve"
means "cure or relieve"); City of Kansas City v. Grush, 52 S.W. 286, 287 (Mo. 1899)
("commission merchants and produce dealers" means "commission merchants or
produce dealers").

The apparent intent of Sections 191.229 and 37.503 is to eliminate the need for
certain not for profit human services organizations to undergo multiple licensures or
certifications before contracting with state agencies to provide services on behalf of
persons with disabilities. Accreditation by one of the two accrediting organizations
named in the statutes is to be in lieu of state certification or licensing by any state
agency when purchasing services on behalf of persons with disabilities. To read the
statutes so narrowly as to only apply the statutes to not for profit human services
organizations that provide both habilitative and rehabilitative services would not be
consistent with the apparent legislative intent. Therefore, we conclude that Sections
191.229 and 37.503 apply to not for profit human services organizations that provide

'Section 191.229 refers to the Commission on Accreditation of Rehabilitative
Facilities while Section 37.503 refers to the Commission on Accreditation of
Rehabilitation Facilities. It is obvious that both sections refer to the same accrediting
organization despite the slight variation in name.
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only habilitative services or only rehabilitative services or both habilitative and
rehabilitative services to people with disabilities in this state.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that Sections 191.229 and 37.503, RSMo 1994,
apply to not for profit human services organizations that provide habilitative services
or rehabilitative services or both habilitative and rehabilitative services to people with
disabilities in this state, and when such an organization has been accredited by the
Commission on Accreditation of Rehabilitative Facilities or the Accreditation Council
on Services for People with Disabilities, that accreditation shall be deemed in lieu of
and recognized as equivalent to any state licensure or certification requirements by the
Missouri Department of Mental Health, Division of Alcohol and Drug Abuse, when
purchasing services on behalf of persons with disabilities.

JERKEMIAH W#(JAY) NIXON
Attorney General



