
FIRE PROTECTION DISTRICTS: 
VACANCY: 
VACANCY IN OFFICE: 

Vacancies on boards for fire protection 
districts are to be filled by remaining board 
members who have been elected, unless there 

are less than two elected members, in which instance the vacancy is to be filled by the 
circuit court. 

The Honorable Jim Kreider 
Representative, District 142 
State Capitol Building 
Room 301 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Kreider: 

March 22, 2000 

You have asked this office the following questions: 

OPINION NO. 89-2000 

Pursuant to section 321.200.2, RSMo, are appointed 
members of a board permitted by law to fill a vacancy? 

Does section 321.200.2 RSMo limit the members of 
a board who shall participate in filling a vacancy on said 
board to only those members of the board who have been 
elected by a vote of the people (if the number of board 
members shall not be less than two and to the circuit court 
if number of said board members shall be greater than one)? 

Section 321.200.2 RSMo 1994 provides that "Any vacancy on the board shall be 
filled by the remaining elected members of the board, except when less than two 
elected members remain on the board any vacancy shall be filled by the circuit court ·-- -
of the county in which all or a majority of the district lies." 

Rules of statutory construction includes giving force and meaning to every word 
in a statute, if at all possible. Union Elec. Co. v. Morris, 222 S.W.2d 767, 359 Mo. 
564 (Mo. 1949). Words are to be given their ordinary meaning. U.S. v. Jones, F.2d 
444 (8th Cir. 1987). 

"Elect" is defined as "to select by vote for an office." The American Heritage 
Dictionary, page 592. 
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The phrase "members of the board" is modified by the word "elected." Prior to 
1981 the statute provided that "Any vacancy on the board shall be filed by the 
remaining member or members of the board." Section 321.200 RSMo 1978. In 1981 
the adjective "elected" was added to the statute modifying "members." It is a tenet of 
statutory construction that a change in a statute is to be given some effect. State ex 
rei. Thompsen-Stearns-Roger v. Schaffner, 489 S.W.2d 207, 212 (Mo. 1973). To give 
meaning to the word "elected" in this context requires a construction that distinguishes 
those board members who are elected from those appointed. 

CONCLUSION 

In conclusion it is this office's opinion that in applying these rules of statutory 
construction and the definition of "elect," that vacancies on boards for fire protection 
districts are to be filled by remaining board members who have been elected, unless 
there are less than two elected members, in which instance the vacancy is to be filled 
by the circuit court. 

NIXON 


