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Dear Representative Purgason: 

This letter addresses the following questions: 

1. Must all seven members of a school board be present 
to constitute a whole board as required by RSMo 
177.091 

2. In the case of one absent board member, would the 
votes of the remaining board memoers present (six) 
be considered a whole board? 

3. In the case of one board member abstaining, would 
the vote still be considered by a whole board? 

Section 177.091 RSMo, which applies to seven member boards, provides: 

If there is any school property, the ownership of 
which is vested in the district, that is no longer required for 
the use of the district, the board, by an affirmative vote of a 
majority of the whole board, may authorize and direct the 
sale or lease of the property. 

It is unclear from your request the relationship between the schoo I board and the 
Alton Heritage Committee. However, it is unnecessary to understand that relationship 
to answer your questions. 
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The "whole board" is the complete board. See American Heritage Dictionary, 
page 2038 (3rd Ed. 1996). Because the board consists of seven individuals the "whole 
board" is seven. "Majority" is defined as a number more than half. American 
Heritage Dictionary, page 1085 (3d Ed. 1996). Words are to be given their normal 
meanings. Spradlin v. City of Fulton, 982 S. W.2d 255 (Mo. 1998). 

The issue you present is how many affirmative votes are needed to transfer 
school property for those districts with seven board members. There are instances in 
which a quorum may be necessary to commence a meeting. See Attorney General 
Opinion 284-1963. If a quorum is four a motion may pass with only three votes in 
affirmative. However, the statute is clear that to dispose of property requires a vote of 
the majority of the "whole board," which is at least four affirmative votes. 

The event of a member either being absent or abstaining has no affect on the 
question what constitutes the "whole board." Regardless of the number of members 
present, and regardless if any members abstain from voting, it will take four 
affirmative votes to dispose of property of the school district. 

An interpretation that requires all seven members of the board to vote in favor 
of the disposition of the property would ignore the plain meaning of the statute. The 
result would be that one disgruntled member could prevent the board from acting by 
either not attending a meeting, or, if in attendance, abstaining from voting. Words 
should be given their plain and ordinary meaning and should be interpreted to avoid 
absurd results. McCollum v. Director of Revenue, 906 S. W.2d 368 (Mo. 1995). 

It is our conclusion that the board may conduct business with fewer than seven 
members present or voting. However, to convey school property a vote of at least four 
members, regardless of how many members are in attendance and are voting, is 
required. 
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