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The recorder of deeds is authorized to collect 
marriage license fees established by Section 
451.150 RSMo 1994, Section 451.151 RSMo 

1994, Section 193.195 RSMo 1994, and Section 455.205.1 RSMo 1999 Supp. at the 
time of the issuance of the license, not at the time of application for the license. 

The Honorable Jon Dolan 
State Representative, District 13 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Dolan: 

February 21, 2001 

OPINION NO. 119-2001 

You have submitted a question to this office regarding the correct time that a 
recorder can collect fees for the issuance of a marriage license. From the information 
that you have submitted it appears that some recorders have collected the fees at the 
time the application for a license is submitted, while other recorders collect the fees 
upon issuance of the marriage license. You have also asked what would be the proper 
method of refunding the fees depending upon when such fees are collected. 

It is axiomatic that a public officer has only those powers that are clearly 
conferred by law or necessarily implied from the powers granted. 67 C.J.S. Officers 
and Public Employees S 190 and Opinion No. 400-63, a copy of which is encfosed. 
Accordingly, in order to determine when a recorder can collect fees for marriage 
licenses, it is necessary to examine the statutory provisions applicable to the collection­
of such fees. 

Section 451.150 RSMo 1994 provides: 

The recorder shall· record all marriage licenses issued 
in a well-bound book kept for that purpose, with the return 
thereon, for which he shall receive a fee of ten dollars to be 
paid for by the person obtaining the same. 

Section 451.151 RSMo 1994 provides, in part: 
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1. In addition to any other fee for the issuance of a 
marriage license there is hereby imposed a fee of twenty 
dollars to be paid by the person applying for such license. 
Such fee shall be collected by the recorder of deeds at the 
time the marriage license is issued. 

2. In addition to any other fee for a certified copy of 
a marriage license there is hereby imposed a fee of seven 
dollars to be paid by the person applying for such certified 
copy. Such fee shall be collected by the recorder of deeds 
at the time the certified copy is issued. The recorder of 
deeds shall have the authority to differentiate, for fee 
imposition purposes, between a certified copy and a mere 
photocopy copy. 

Section 193.195 RSMo 1994 provides: 

Every officer authorized to issue marriage licenses 
shall be paid a recording fee of two dollars for each 
marriage license filed and reported by him or her to the 
state registrar. The recording fee shall be paid by the 
applicant for the license and be collected together with the 
fee for the license. 

When interpreting statutes, courts must ascertain the intent of the legislature 
from the language used, give effect to that intent if possible, and consider the words 
used in their plain and ordinary meaning. State ex rel. Riordan v. Dierker, 9~6 S.W.2d 
258, 260 (Mo. bane 1997). There is normally a three day waiting period between the 
application for a license and the issuance thereof. See Section 451.040.2 RSMo 1994. 
Section 451.151 RSMo 1994 provides for the imposition of a twenty dollar fee "for the 
issuance of a marriage license". Section 451.150 RSMo 1994 provides that the 
recorder shall receive a ten dollar fee for recording in a separate book "all marrfage 
licenses issued". Section 193.195 RSMo 1994 provides for the collection of a 
rec.ording fee of two dollars for each marriage license filed and reported by "every 
officer authorized to issue marriage licenses". Section 455.205.1 RSMo 1999 Supp. 
permits a governing body of a county to impose a five dollar fee "upo'n the issuance of 
a marriage license" to provide financial assistance to shelters of domestic violence 
victims. Each of these statutory provisions refer to the issuance of the marriage 
license, not the receipt of the application for such a license. Therefore, the fees are to 
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be collected upon issuance of the license, or the recording of an issued license, or the 
copying of an issued license. 

If the fees for recording the marriage license were collected before the issuance 
of the license, the recorder would be obligated to refund those fees if the license is not 
issued. If the applicant did not seek reimbursement, the provisions of unclaimed 
property law, Chapter 447 RSMo, would apply. However, because we have concluded 
that fees can only be collected on issued marriage licenses, there would be no reason to 
provide a mechanism for a refund. 

CONCLUSION 

The recorder of deeds is authorized to collect marriage license fees established 
by Section 451.150 RSMo 1994, Section 451.151 RSMo 1994, Section 193.195 RSMo 
1994, and Section 455.205.1 RSMo 1999 Supp. at the time of the issuance of the 
license, not at the time of application for the license. 

Enclosure 

Very truly yours, 

. (JAY) NIXON 
ttomey General 


