
DRAINAGE DISTRICTS: 
LEVEE DISTRICTS: 

An authorized representative of a corporation that 
owns property within a levee district may be elected 
to the board of supervisors as provided in Section 

245.060. There is no provision that an authorized representative of a corporation that owns 
property in a drainage district may be elected to the board of supervisors of a drainage district 
under Section 242.150. 

Honorable Lanie Black 
Representative, District 161 
Room 116-1, State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Black: 

OPINION NO. 39-2002 

May 22,2002 

You have submitted to this office a request for an opm10n "whether 
corporate/partnership membership qualifies as ownership in accordance with RSMo sections 
242.150, 245.335, and 245.060, ... " From the infonnation that you have submitted, it 
appears that an individual was removed who had been elected as a supervisor of a drainage 
district because he did not personally own land within the district but had been a corporate 
representative of a corporation that did own land within the district. Because the information 
you have supplied indicates the issue involves whether a corporate representative may serve 
on a board of supervisors, we have limited our response to that question and not to whether 
a partnership representative can so serve. 

Chapter 242 deals with drainage districts, while Chapter 245 deals with levee districts. 
The provisions regarding qualifications to be a member of the board of supervisors of a levee 
district vary slightly from those to be a member of the board of supervisors of a drainage 
district. The board of supervisors for a drainage district created by a circuit court are elected 
under the provisions of Section 242.150, 1 which provides in pertinent part: 

Within thirty days after any drainage district shall have 
been organized ... the circuit clerk ... shall, ... call a meeting 

'Unless otherwise specified, all statutory references are to RSMo 2000. 
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ofthe owners real estate or other property situate in said district, 
... for the purpose of electing a board of five supervisors, to be 
composed of owners of real estate in said district, two of whom 
at least shall be residents of the county or counties in which such 
district is situate, or some adjoining counties; ... at such 
election each and every acre ofland in the district shall represent 
one share, and each owner shall be entitled to one vote in person 
or by proxy for every acre ofland owned by him in such district, 
and the five persons receiving the highest number of votes shall 
be declared elected as supervisors; ... 

Drainage districts may also be formed under Chapter 243. The board of supervisors 
are elected in the same fashion as in Chapter 242. See Section 243.470.4, RSMo. If a 
drainage district organized by a circuit court is consolidated with one organized by a county 
commission, a new board of supervisors is elected as provided in Chapter 242. See Section 
243.475.2(2). 

Levee districts may be created pursuant to Chapter 245. The election of a levee 
district board of supervisors is governed by Section 245.060, which provides in pertinent 
part: 

Within thirty days after any levee district shall have been 
organized and incorporated under the provisions of section 
245.025 the circuit clerk ... shall, ... call a meeting of the 
owners of real estate or other property situate in said district, 
including the authorized representative of any corporation which 
owns real estate or other property situate in said district, ... for 
the purpose of electing a board of five supervisors, to be 
composed of owners of real estate in said district, which may 
include the authorized representative of any corporation which 
owns real estate or other property in said district, two of whom 
at least shall be residents of the county or counties in which said 
district is situate, or some adjoining counties; ... at such 
election each and every acre of land and each and every mile of 
right-of-way of every corporation owning a franchise in the 
district shall represent one share, and each owner shall be 
entitled to one vote in person or by proxy for every acre of land 
or mile of right-of-way owned by him in such district, and the 
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five persons receiving the highest number of votes shall be 
declared elected as supervisors; ... provided, that if the levee 
district be located within a third or fourth class city of this state, 
or within any city in this state under fifty thousand population 
operating under a special charter then the owner of each lot, 
tract, parcel or subdivision thereof, as set forth in the final 
decree ofthe court creating and incorporating said levee district, 
shall be entitled to one vote, in person or by proxy, for each lot, 
tract, parcel or subdivision thereof, owned by him. 

(Emphasis added.) 

An old levee district may be reorganized by a county commission. See Sections 
245.285 to 245.545. When such a levee district is reorganized, appointment is made pursuant 
to Section 245.335, which provides: 

At the term of the county commission at which said levee 
district may be laid off, or at any subsequent term thereof, the 
said commission shall appoint three directors of levees, who 
shall be landholders within the county for the levee district of 
which the county is the whole or part thereof,. one of which 
directors shall hold his said office for the term of one year, one 
for the term of two years, and one for the term of three years, 
and until their successors are duly appointed and qualified; and 
the said commission shall annually thereafter appoint one 
director to take the place of the director whose official term 
expires, possessing the same qualifications as the director first 
appointed, who shall hold his office for the term of three years. 

When a meeting is called to select members of the board of supervisors of a levee 
district, the circuit clerk is specifically directed to contact "the authorized representative of 
any corporation which owns real estate or other property situate in said district." Section 
245.060. No such language appears in the statutory framework for drainage districts. The 
legislature is presumed to know the provisions of one statute when enacting another one. 
Bushell v. Schepp, 613 S.W.2d 689 (Mo. App. 1981). 

The issue presented is whether a representative of a corporation can serve as a 
member of the board of supervisors of either a drainage district or levee district. The 
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qualifications to serve on the board in a drainage district include ownership of real estate 
within the district, with at least two members residents of a county within the district. See 
Section 242.150. For levee districts, board members are "to be composed of owners of real 
estate in said district, which may include the authorized representative of any corporation 
which owns real estate or other property in said district." Section 245.060. 

It appears from the statutory framework that the legislature has decided that a 
corporate representative may be elected to the board of supervisors of a levee district but not 
for a drainage district. Because there is a strong presumption that statutes are constitutional, 
we assume that this distinction between levee districts and drainage districts would withstand 
any challenge. Cocktail Fortune, Inc. v. Supervisor of Liquor Control, 994 S. W.2d 955 (Mo. 
1999). 

CONCLUSION 

An authorized representative of a corporation that owns property within a levee 
district may be elected to the board of supervisors as provided in Section 245.060. There is 
no provision that an authorized representative of a corporation that owns property in a 
drainage district may be elected to the board of supervisors of a drainage district under 
Section 242.150. 


