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Missouri law does not prohibit an employer from 
agreeing to allow its employees who sustain 
occupational injuries or illnesses from selecting 
physicians of their own choice or from agreement 
to pay for such physicians. 

OPINION NO. 132-2003 

November 6, 2003 

Honorable Dan Bishop 
Representative, District 3 8 
State Capitol Building, Room 1 09-G 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Bishop: 

You p.ave submitted the following question to this office: 

Is a provision in a private sector collective bargaining agreement 
which provides that an employee who sustains an occupational 
injury or illness shall be allowed to select a physician of their 
own choice, prohibited by or violative of Chapter 287 of the 
Revised Statutes of Missouri or any other.Missouri law? 

Section 287.140.1, RSMo 2000, governs the selection of physicians in workers' 
compensation cases. It provides: 

In addition to all other compensation, the employee shall 
receive and the employer shall provide such medical, surgical, 
chiropractic, and hospital treatment, including nursing, 
custodial, ambulance and medicines, as may reasonably be · 
required after the injury or disability, to cure and relieve from 
the effects of the injury. If the employee desires,·he shall have 
the right to select his own physician, surgeon, or other such 
requirement at his own expense. 

(Emphasis added.) 
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The first rule of statutory construction is to implement the intent of the legislature. 
State v. Burnau, 642 S.W.2d 621,623 (Mo. bane 1982). In such construction, words are to 
be given their plain and ordinary meaning. Hovis v. Daves, 14 S.W.3d 593, 595 (Mo. bane 
2000). The statute expressly allows employees to select physicians at their own expense. 
Accordingly, there is nothing in the language of the statute or Missouri case law that 
prohibits an employee from choosing his or her own physician. There is also nothing in the 
statute that prohibits an employer from agreeing to allow its employees to choose their own 
physicians, or from agreeing to pay for physicians chosen by employees. Although the 
statute does not require an employer to pay for a physician chosen by its employee, nothing 
in its terms prohibits an employer from undertaking the obligation, by agreement, to pay for 
such a physician. Likewise, the subject matter and context of the statute do not suggest any 
intent to prohibit an employer from taking on the additional obligation of paying for 
physicians chosen by its employees. See Estate of Welch, 797 S.W.2d 742, 745-46 (Mo. 
App. W.D. 1990) (statute did not prohibit or void contract where statute's language and 
subject matter demonstrated that legislature did not intend such result). 

CONCLUSION 

Missouri law does not prohibit an employer from agreeing to allow its employees who 
sustain occupational injuries or illnesses from selecting physicians of their own choice or 
from agreeing to pay for such physicians. 

Very truly yours, 

. (JAY) NIXON 
eral 


