
FIRE PROTECTION DISTRICTS: The Board of Directors of the Boone County Fire 
Protection District may not delegate, by resolution, 

the authority to hire or tenninate employees and/or volunteers of the Fire Protection District. 
Section 321.015 does not prohibit a retired State of Missouri employee who receives more 
than $75 per day in retirement income from the State of Missouri from serving on the board 
of directors of a fire protection district in the State of Missouri. 

The Honorable Jeff Harris 
State Representative, District 23 
Room 204, State Capitol Building 
Jefferson City, tviO 65101 

Dear Representative Harris: 

OPINION NO. 94-2007 

October 4, 2007 

You have submitted the following questions to this office for response: 

1) In reference to RSMo §321.200, §321.220 and §321.600.9, 
can the Board of Directors of the Boone County Fire 
Protection District delegate, by resolution, the authority to 

. hire or terminate employees and/or volunteers ofthe Fire 
Protection District? 

2) Doe.s the language ofRSMo §321.015 prohibit a retired 
State of Missouri employee who receives more than 
seventy five dollars per day in retirement income from the 
State of Missouri from serving on the Board of Directors 
of a Fire Protection District in the State of Missouri? 

( 1) Section 321.220(9), RSMo. Supp. 2006, empowers the district, and the board 
on its behalf, to "hire and retain agents, employees, engineers and attorneys, including 
part-time or volunteer firemen[.]" Section 321.200.1 1 provides, in pertinent part, that "[t]he 
board, acting as a board, shall exercise all powers of the board, without delegation thereof to 

1Statutory references are to the Revised Statutes of Missouri, 2000, unless otherwise 
noted. 
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any other governmental or other body or entity or association, and without delegation thereof 
to less than a quorum of the board." 

Opinion No. 96-92, Lang (August 26, 1992), addressed whether the Board ofRegents 
of Central Missouri State University could delegate to the President of the University the 
authority to appoint, reappoint, and discharge full-time or part-time faculty of the institution. 
Section 174.120, RSMo 1986, said that "the board shall possess full power and authority to 
... appoint and dismiss all officers and teachers .... " Section 174.090, RSMo 1986, 
provided that: 

A majority of the members of the board shall constitute a 
quorum for the transaction of business, but no appropriation of 
money nor any contract which shall require any appropriation or 
disbursement of money, shall be made, nor teacher employed or 
dismissed, unless a majority of all the members of the board 
vote for the same. 

Based on these statutes, as well as Section 17 4.150, RSMo 1986, which provided that 
before any professor or teacher could be removed, "he shall have an opportunity to make a 
defense before the board[,]" it was the opinion of this office that the board could not delegate 
to the president the authority to appoint or dismiss faculty. 

The statutes that govern fire protection district boards now and those that governed 
the board of Central Missouri State University in 1992 are similar in this respect: They 
indicate that in exercising certain of their powers, the boards must not delegate their 
authority, but must themselves act. 

Section 321.200.1 prohibits the board of a fire protection district from delegating its 
powers to "any other governmental or other body or entity or association, ... [or] less than a 
quorum of the board." It does not expressly prohibit the board from delegating its powers to 
an employee of the fire protection district. But we do not believe it is logical to read such an 
exception into the broad prohibition against the district delegating its powers as the primary 
rule of statutory construction is to ascertain the intent of the legislature from the language 
used, to give effect to that intent if possible, and to consider the words used in a statute in 
their plain and ordinary meaning. Woljf Shoe Co. v. Dir. of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 
(Mo. bane 1988). Thus, we conclude that the Board may not delegate by resolution the 
authority to hire and fire employees or volunteers. 
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(2) Section 321.015 reads as follows: 

No person holding any lucrative office or employment 
under this state, or any political subdivision thereof as defined 
in section 70.120, RSMo, shall hold the office of fire protection 
district director under this chapter. When any fire protection 
district director accepts any office or employment under this 
state or any political subdivision thereof, his office shall thereby 
be vacated and he shall thereafter perfonn no duty and receive 
no salary or expenses as fire protection district director. This 
section shall not apply to members of the organized militia, of 
the reserve corps, public school employees and notaries public, 
or to fire protection districts located wholly within counties of 
the second, third or fourth class or located within first class 
counties not adjoining any other first class county, nor shall this 
section apply to any county of the first or second class not 
having more than nine hundred thousand inhabitants which 
borders any three first class counties; nor shall this section apply 
to any first class county without a charter form of government 
which adjoins both a first class county with a charter form of 
government with at least nine hundred thousand inhabitants, and 
adjoins at least four other counties. The tenn "lucrative office 
or employment" does not include receiving retirement benefits, 
compensation for expenses, or a stipend or per diem, in an 
amount not to exceed seventy-five dollars for each day of 
service, for service rendered to a fire protection district, the state 
or any political subdivision thereof. 

The construction of the last sentence of the statute is at issue. In brief, the question is: 
does the exemption from the general prohibition against holding "lucrative office or 
employment" and holding the office of fire protection district director apply to anyone 
receiving retirement benefits from a political subdivision, or only those receiving retirement 
benefits in an amount equivalent to less than $75 per day? 

Section 321.015 has withstood an equal protection challenge. State ex inf. Gavin v. 
Gill, 688 S. W.2d 3 70 (Mo. bane 1985). However, it has not otherwise been construed, and 
we have found no case construing the term "lucrative office or employment" with respect to 
retirement benefits. To the extent possible, we again consider the plain and ordinary 
meaning of the words of the statute in order to ascertain the legislature's intent. However, 
where an ambiguity exists, we may resort to canons of construction. State v. Meggs, 950 
S.W.2d 608, 611 (Mo.App. S.D. 1997). Ambiguities in statutes imposing qualifications for 
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office are to be resolved in favor of eligibility. 67 C.J.S. Officers§ 11 (1950), cited in State 
ex rel. Burke v. Campbell, 542 S.W.2d 355, 359 (Mo.App. St.L.D. 1976) (McMillian, J., 
dissenting). "The construction of statutes is not to be hyper-technical, but instead is to be 
'reasonable and logical and [to] give meaning to the statutes."' State ex ref. Rhodes v. 
Crouch, 621 S.W.2d 47,49 (Mo. bane 1981), quoted in Lewis v. Gibbons, 80 S.W.3d 461, 
467 (Mo. bane 2002). At times those two canons have worked at cross-purposes, as in Lewis 
v. Gibbons, in which the majority found the most reasonable construction of the statutory 
restriction disqualified the candidate (Wolff, J. dissenting). In the instant case, however, 
they do not. 

The use of the disjunctive "or" in Section 321.015 before the phrase "stipend or per 
diem" indicates an alternative that usually corresponds to the word "either," State ex ref Pub. 
Counselv. Pub. Ser. Comm 'n, 210 S.W.3d344, 354 (Mo.App. W.D. 2006), suggesting that 
"stipend or per diem" are items of a type set apart from "retirement benefits or compensation 
for expenses." Webster's II New College Dictionary (2001) defines a "stipend" as "a regular 
fixed payment, as a salary or an allowanc~," and a "per diem" as "an allowance for daily 
expenses." The definitions imply that stipends and per diems are amounts paid for current 
service. By contrast, retirement benefits are paid for past service. 

In Gavin v. Gill, the court surmised that the purpose of the restrictions set forth in 
Section 321.015 was to prevent a conflict of interest on the part of one who might be an 
employee of one political subdivision and the member of the governing board of another. ld. 
at 3 72. It likewise surmised that the legislature might have concluded that the exceptions for 
part-time or public school employees were appropriate as they would be more isolated from 
the normal course of political activity so that the possibility of conflict of interest was 
minimal. If the purpose of the restrictions is to minimize conflict of interest, it makes little 
sense to distinguish between those persons whose retirement benefits exceed $7 5 per day and 
those whose retirement benefits fall under that amount. It is more logical to distinguish 
between those who receive compensation for current service such as a stipend or per diem, 
and those who receive payments for past service such as retirement benefits. The latter are 
less likely to promote a sense of current obligation on the part of the recipient. Thus, we · 
conclude that the $75 per day ceiling in the statute does not apply to retirement benefits. 
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CONCLUSION 

(1) The Board ofDirectors of the Boone County Fire Protection District may not 
delegate, by resolution, the authority to hire or terminate employees and/ or volunteers of the 

Fire Protection District. 

(2) Section 321.015 does not prohibit a retired State of Missouri employee who 
receives more than $7 5 per day in retirement income from the State ofMissouri from serving 
on the board of directors of a fire protection district in the State of Missouri . 

. (JAY) NIXON 
neral 


