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' TAXATION SALES 
l 

Sales by wholesaler to purchaser not coded and paying 
Sales Tax shoul~ be considered sale at retail and 
burden is upon seller to show otherwise. 

Mr. w. H. Burke 
Assistant Supervisor 

January 13, 1950 

Sales Tax Unit, Department of Revenue 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 
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We have received your request for an opinion of this department, 
which request is as follows: 

"Our St. Louis Sales Tax Office claim that 
if a sale is made to a party in the state 
of Missouri who is not coded and paying 
sales tax, he must be considered as a 
user and consumer and pay sales tax on his 
purchases of merchandise from a wholesaler. 
With the exception of a wholesaler selling 
to another wholesaler who makes no sal es 
except to jobbers or retail merchants; -­
can we apply this rule generally? 

"Also, when the above wholesaler sells 
merchandise to a customer outside of the 
state of Missouri, can we demand that he 
furnish a code number showing that he is 
paying sales tax in his state, or selling 
only to sholesalers who in turn sell to 
j obbers and retailers? If this is legal 
it will simplify our sales for resale 
problem considerably." 

Section 11408 R. s. Missouri, 1939, (re-enacted Laws of 1947, 
Volume I, page 546~ imposes a two percent tax upon every retail sale 
in the state of tangible personal propert¥• Section 11407 (g) 
(amended Laws of 1947, Volume I, page 535) defines sale at r~tail 
as follows: 

"'Sale at retail' means any transfer made 
by any person engaged in business as 
defined herein of the ownership of, or 
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title to, tangible personal property to 
the purchaser, for use or consumption 
and not for resale in any form as tangible 
personal propertyfl for a valuable con­
sideration; * * * 1 

Section 11420, R. s. Missouri, 1939 (re-enacted Laws of 1947, 
Volume II, page 431) provides in part that: 

"The burden of proving that a sale of 
tangible personal property, services, 
substances or things was not a sale 
at retail, shall be upon the person 
who made the sale, * * *" 

In view of the burden of proof, which is imposed upon the 
seller by Section 11420, we feel that your office may consider a 
sale by a wholesaler to a purchaser, who is not coded and paying 
sales tax, is a sale at retail within the meaning of the statute. 
(We use the phrase "not coded and paying sales tax," employed by 
you, to mean that the purchaser does not have an account number 
assigned by your department and does not make returns to your 
department of tax collected by him on retail sales.} Of course, 
the statute does not create a non-rebuttable presumption that 
such a transaction is a sale at retail, and the seller may show 
that, as a matter of fact, the sale was not a retail sale within 
the meaning of the act. 

As for your second question, insofar as the transaction in 
~uestion is not exempt under Section 11409, R. s. Missouri, 1939, 
(re-enacted Sixty-fifth General Assembly, House Bill No. 303) 
which exempts sales made in commerce between this state and any 
other state, the burden of proof of showing that the sale was 
not a sale at retail would be upon the seller. However, the 
exemption of sales in commerce would also be involved in such 
transactions. Where the purchaser accepted delivery of the 
goods in Missouri, and then transported them to another state, 
the sale would be subject to tax, if not actually shown to be 
a sale for resale. If, however, the goods are shipped by the 
seller to the purchaser in an~her state, we feel that under 
the case of American Bridge Company v. Smith, 352 Mo . 616, 179 
s.w. (2d) 12, the transaction would be exempt under Section 11409, 
and the question of whether or not the sale was actually a sale 
at retail would be immaterial. 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that sales 
by a wholesaler to a purchaser, who is not coded and paying sales 
tax, may be considered a sale at retail within the meaning of the 
sales tax act, and that the burden is upon the seller in such 
transaction to show that the sale was actually not a retail sale 
within the meaning of the act. The same rule may be applied inso­
far as sales to purchasers outside the state are involved, except 
where sales are exempt under Section 11409 because made in commerce 
between this state and any other state. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney Genera l 

RRW/feh 

Respectfully submitted, 

ROBERT R. WELBORN 
Assistant Attorney General 
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