
PROBATE JUDGE: A probate judge may not collect 
fees for hearing and determining 
inheritance tax matters . Probate 
judges no longer have the power 
to solemnize marriages. 

J~ne 9, 1950 

Mr. Sam Hackney 

Fl LED 

~~ Probate Judge. of Barton County 
Lamar, Missouri 

Dear Sir: 

This office is in receipt of your recent request for an 
official opinion. You thus state your request: 

"I wish an opinion on the following matter 
involving two sections of the statutes in 
which there seems to be a conflict: 

"'Section 13404 as last amended Laws 1947, 
volume 2 , page 356, provides that in counties 
having 30 , 000 inhabitants or less the probate 
judge or clerk shall , at the end of each month, 
file with the director of revenue a written report 
verified by affidavit, showing all fees collected 
during such month and the same shall be paid over 
to the director of revenue to be deposited by him 
with the state treasurer in the "magistrate fund" . 

'"Section 13404A as amended Laws 1943, page 868, 
provides that all probate judges in counties of 
less than 19,000 inhabitants shall, at the end 
of each month, make and file with the county 
clerk a report of all fees actually collected 
by him or his clerk during the month except fees 
earned and collected for the solemnization of 
marriages and the hearing and determining of 
inheritance tax matters, together with a report 
of all such fees earned during the month but not 
yet collected, and he shall, at the end of each 
month , pay over to the county treasurer all monies 
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coll ected by him or his clerk, taking duplicate 
receipts therefor.' 

"The conflict between these two sections is 
apparent. Section l3404A seems to say that the 
probate judge may withhold fees for solemnizing 
marriages and fees for hearing and determining 
inheritance tax matters, which would be the 2 l/2% 
of tax assessed. Section 13404 makes no exception 
but requires that all fees be reported to and paid 
over to the director of revenue. 

"Now I wish to know which one of these two Sections 
applies to me. (Barton County has less than 19,000 
population . ) As there is an apparent conflict be­
tween 13404 as last amended in 1947 and l3404A as 
last amended in 1943 , I wish to know whether I may 
withhold fees for hearing and determining inheritance 
tax matters and for solemnizing marriages, or whether 
these fees should all be paid over to the Director 
of Revenue." 

Section l3404a, referred to by you above, was repealed by 
Senate Bill No.· 1143, of the 65th General Assembly. Section 13404, 
referred to by you above, states in regard to fees for inheritance 
tax matters: 

"For supervising all estate in each court 
and having appraised such of said estates as 
may be l iabl e for taxes under the state in­
heritance tax law, in addition to the fees 
applicable as hereinbefore provided, a fee 
of two and one- half cent of a ll such inheri­
tance taxes finally assessed and paid on 
property assessed through the respective 
courts shall be charged , the same to be 
collected by said judges from the person whose 
duty it is to pay such tax: Provided, in all 
estates in whi ch the state treasurer (director of 
revenue) or the executor , administrator or 
trustee in charge thereof, shall be required 
under the provisions of the inheritance tax 
law to refund to the person entitled thereto 
any inheritance tax collected by them , the 
state or county receiving same shall refund 
to the person entitled thereto out of the 
two and one-half per cent fee on such tax 
the proportional part thereof to which any 
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such person rna¥ be entitled to a retund. 

* * * 
"In counties now or hereafter having 30,000 
inhabitants or less , the judge or clerk of 
the court shall, at the end of each month, 
file with the director of revenue a written 
report , verified by his affidavit specifying 
the name and court number of each estate in 
which fees were paid during such month and at 
the same time pay over to the director of revenue , 
to be deposited by him with the state treasurer 
in the 'magistrate fund, ' all money collected by 
him or his clerk as fees , taking two receipts 
therefor, one of which he shal l immediately file 
with the state treasurer. * * * " 

From the above quoted portion of Section 13404 , Laws Missouri 
1947, it is clear that a probate judge may not retain fees earned and 
collected by him for determining inheritance tax matters. 

In regard to retaining fees for solemnizing marriages we direct 
your attention to Laws of Missouri 1945 , page 1145 , (now Section 
3363, Mo.R . S . A . Pocket Part, 1939) which states : 

"Marriages may be solemnized by any licensed or 
ordained preacher of the gospel, who is a citizen 
of the United States , or who is a resident of this 
state and a pastor of any church in this state , or by 
any judge of a court of record, except judges of the 
probate courts." 

Since a probate judge has , since 1945 , been unable to perform a 
marriage ceremony, the question of fees does not arise. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a probate judge may 
not collect fees for hearing and determining inheritance tax matters . 
Probate judges no longer have the power to solemnize marriages. 

APPROVED: 

J . E . Taylor 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

HUGH P. WILLIAMSON 
Assistant Attorney General 
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