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Honorable Samuel Marsh . FI L E D
Director -

Jefrerson City, Missouri | ) ;

Dear Mr, Marshs

This is in reply to your request for an of=
ficiel opinion which reads:

"We are contemplating placing adver=
tisements for bids for a small con=-
bract.

"It has been our practice on this
type of contract to place an adver=
tisement for ten consecutive issues
in a deily paper in the county where
the work is to be done,

"According to our information there is |
ne dally paper in the county where the
work 1s to be performed. There are a
number of weekly papers. Would it be
permissible for us to place this ade
vertisement in one of the weekly papers
for a period of two weeks. Would this
anount of advertising meet the require-’
ments required by law,"

The statutory requirement for advertisement
for bids is found in Section 14939, R.S. Mo, 1939, and
is as follows:

"No contract shall be made by an officer
of this state or any board or organization
existing under the laws of this state or



Honorable Samuel Marsh

under the charter, laws or ordinances of

any politieal subdivision thereof, having

the e xpenditure of public funds or moneys
provided by appropriation from this state

in whole or in part, or raised in whole or
in part by taxation under the laws of this
state, er of any political subdivision there~
of containing 500,000 inhabitants or over,
for the erection or construction of any

building, dmprovement, alteration or repair,

tho totni cost of which ahall exceed the sun

'a of ten oII'a‘rT c'HdT"
or o r.s

ver l m
oun orn'_.l'oc

cost of the Wwork contemplate d uhlll
exceed thirtyefive thousand dollars, the
same shall be advertised for ten days in
the county paper of the county in which the
work is located, and in addition thereto
shall also be a&vertuod for ten dagys in
two dally papers of the atate having not
less then fifty thousand daily circulation;
and in no case shall any contract be awarde
ed when the amount appropriated for same is
not sufficient to entirely complete the
work ready for service. The number of such
public bids shall not be restricted or curs '
teiled, but shall be open fo all persons
oomply!ng with the terms upon which such
blids are requested or solicited,"

(Underscoring ours,)

From your opinion request we assume that the contemplated
work does not exceed the sum of $35,000.00.

The Supreme Court of Missourl considered the quoge
tion of publication of notices in the early case of The
German Bank vs. Stumpf, 73 Mo. 311, where at l.c. 31l, the
following was declared to be the law in relation theretog

"In regard to the notice, we are of opinion
that the omission to publish it on ithe three
days named, does not render the sale vold.
But for the statement in the affidavit read,
that the not ice was published on Monday,
October 2nd, which may be a mistake, we would

e
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Honorable Samuel Marsh.

suppose the St. Louis Journal was one
of those daily papers, which, in order
to avoid the necessity for laboring on
Sunday, 48 not published on londay. It
is unnecessary, however, to make any cone
Jectures upon %hc sub jeet, When thirty
days' notice is required, thirty days
should, of course, intervene between the
first publication and the day of sale,
and although it may be customary and pru=
dent to continue the notice in every lse
sue of the paper from its first insertion
to the day of sale, yet 1t has beene Xpresse
ly decided that 'thirty days' notice in a
daily paper' does not mean thirty days'
daily notice in sugch paper, White v.
alco Mo+ S:?' vide also,

G111 2863 or V.
We think, ver, tha re
has not appeared in every issue
of the paper from its first insertion to
the day of sale, and the omission to make
continuous publication thereof is of such
a character, or is attended by such cire
cumstances as to mislead the public and
work injury to the party whose property
is sold, the sale : be set asides Stine
ve Wilks 10 Mo. 90« To avoid such a
contingency, therefore, in all cases where
notice is required to be published in a
daily paper, the notice should be publishe
ed in every issue of such paper from the
first insertion up teo and including the day
of sale, # # » ,"

Subsequently, the Supreme Court of Missourl again
considered the legality of a statutory notice in the case
of City of Brunswick vs, Benecke, 233 S.W. 169, and at l.c.
171, the Court salds

"In State v. Brown, 130 Mo. App. 109
Ssiis 99. Bla.nﬂ. P.s'- (GOO‘. and IZIJOJ:M.

JJ«, concurring), said;

"1The Dobbins ofuﬂ seems to assume that
the notice cocases to be published the day
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Honorable Samuel Marsh,

after the paper leaves the press; that

it does not continue to be published
from one issue of the paper to the next
succeeding one, If this were true, a
notice published in a weekly newspaper

i times would only give L days' notice,
and, to comply with the requirements of
the statute, it would be necessary to
publish the notice for 20 days in a daily
paper, or for 20 weeks in a weekly nowse
paper. The notice, as such, when publishe
ed in a weekly, does not cease to impart
notice the day after the paper leaves the
press, but continues, within the meaning
of the statute, to be published until
the issuance of the next current number
of the paper, or for 7 days. The last
insertion should be held to continue for
the same length of time to impart notice
of the election.!

"Wie approve this enunciation, and think the rule
applicable to the question under consideration,
and in harmony with 21l other rulings of this
court, # # » "

Section 14939, supra, requires that public bids
be solicited "for ten days in one paper in the county in
which the work is located." Under the rule set out in
the City of Brunswick case, this requirement ls satlisfied
by advertising in two consecutive issues of a weoe paper,
providing the first insertion is at least ten days before
the award of the contract.

CONCLUZ1ON,

Therefore, it is the opinion of this Department that
the statutory requirement of ten days'! solicitation for bids
is complied with by advertising in two consecutive issues of a
weekly paper, providing that the first insertion is at least
ten days before the award of a contract.

Respectfully submitted,
APPROVIED:

JOHN R, BATY

Assistant Attorney Gensral
| J. E, TAYLOR
\ Attorney Jene
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