
SCHOOLS : Maximum compen sation of 
board of a town or city 
organized 'under Article 
is $150. 00 per year . 

_. ctobc:r 2 , 1950 

~ ~ 
secretary of schoo 
school d istrict 
5, R. S . Mo . 1939, 

; {) -6-s-o 

Honorflble James 7 . ? iley 
Pr osecutinG f ttorney 
Col e Gounty 

Fl LED 

7o-J efferson City , ·~ issouri 

Deo.r Sir: 

Your letter at hand requestine c.n opinion of this 
depart .nent , wlJ.ich, in part , reuds: 

" Sect lon 10501, R. s . ~1o . 1939, Laws of 
;~ issouri , 19!~.::; , p. 1654, provides that 
the compensatlon of a secreta r y of the 
Public School "Soard of c.t city, to\m or 
villac e may receive reasonable compensa­
tion l'or servi ces not to excee d :~:150. 00 
annuall y . I assume the provisions of 
that s ection appl y to consoli dated dis ­
t ricts formed under the precedinr; sec­
tiorrs. 

11 I woul<l l ike to have your opinion on 
the foll owinG questions : 

"o. . Do e s t he ~: 150. 00 l imitation appl y 
to a seci'•etary who is not A. rr1e!:<1ber of 
the Board? 

" b . W·:..v a School Board increase the 
comp ensation pai d j,.ts secretary by po.y­
L'lr: the sec retary a fixed amount each 
month t or travel expense? The a l!lOunt 
of' suc~1 pa.y:1ent belnc fixed o.:1d doter­
mlned irl auvaace i r respec tive of :niles 
t raveled, i f 1-L"l~,r . 

11 C • n:..:.y U UclJ. a ~_;c:!OOl !.;oard. increase 
t ile co;-npensation pa:id its secretar~r by 
p a,y in_ t h e secretary r ... fixed a::tuunt each 
~1enth for miscell.n:>oous exper1se? '!'he 
a::tount oi' such pay. :tent be L'l'l[; .fixed and 
d.eterr.1ined in ac.lvance irres ,ectivc o ~·· ex­
penses actuall y l ::.'lCUl"'red, 1.:1' any. 11 
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FJnorable Jn~es T. Riley 

Your opinion request inquires into the ma:-mer of c o;npensa­
ting t he secreta r y of a school dis tric t organized under the 
provisions of : rticle 5, R.S. Mo. 1~39 . 

Section 10470, Laws of rAissouri, 1945, page 1650, in part, 
provides: 

" Within four days after the annual meetin~; , 
the boapd s hall meet, the newl y elected 
I!lembers, who shall be qualified by the 
t aking of t he oath of of'.fice prescribed 
by .<.rticle VII, section 11, of the Consti­
tution of !.1i ssouri, and the board organized 
by the e lection of a president and vice­
president , and the board shall, on or be­
.fore t he fifteenth day of July of each year, 
e lect a secretary and a treasurer, w~o shall 
enter upon their respective duties on the 
fifteen th day of July; said secretary and 
treasurer may be or may not b& nen:bers of 
the board. * * *" 

The above section provides for the election of a secretary 
and treasurer of t he type of school d is trict in question , and 
it is noted t hat .t he statute provides t ha t sala officers may be 
or may not be members of the school bonrd. · 

Secti on 10501, La.-s of' i:! issouri , 1945, pag:e 1~54, in part, 
provides: · 

" No member of any public school board of 
a city, town or villa.t:;e in this state 
having less than twenty-five thousand in­
habitants shall hol d any office or em­
p loyment of profit fro~ said board while 
a ~~mber t~ereof except the secretary ~~d 
tre:.:.surer, who may receive reasonable com­
pensation f'or- their services: r rovided., 
t :1e co~np€nsa tion o_ the secret~ry shall 
not exceed one hu ... '1dred and fifty dollars, 
c . .:-ld that of the trec:.surer s hall not exceed 
fifty dolla rs for <"my o~e year; -: -: ·· -:~ " 

r s we interpret section 10501, nbove , lt provides first 
t h:\ t no ~er·1ber oi' the school 'board is entitled to hold a~1y of­
fice or e:.'2ploy::~ent of profit with said sc·: !Oo l board excent t hat 
of secretary ;;.ncl treasurer . 
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Honorable James T. Riley 

The second proviso of the statute p ertains to the compen­
sation of the secretary and treasurer, wh i ch •e interpret to be 
applicable whether the secretar y or treasurer is or is not a 
member of the school boa rd. The sta t ute is clear in providine 
t hat t he compensation o r the secretary shall not exceed ~"150.00 
f or any one year. 

\ie mi; ht further p oint out t ha t the organization of con­
solid~::. ted school districts, a.s well a s city and town districts, 
is provided for in r~ rticle 5, n. s. Mo . 1939 , and t he provisions 
of Section 10501, s upra , woul d be applicable to consolidated 
sch ool districts in view of the provis ions of Section 10487 , 
R. S . tio. 1939 , which , ii?- part , provides: 

" : ~ ·::- -::- \;hen such now district is forr:1ed 
it s hall be ~~lo\7n as ' Consoli de ted d i s -
trict No . of connty,' and s hall 
orce.nize at& speci al of:'etin[ w:!.thin fif­
teen days aftel' t he formation t hereof; 
such or[;anizati on and the govern'1lent of 
such consolidated district shall be under 
and in compliance with the laws governing 
to\m and. city school distr icts a s p rovided 
in a rticle 5 of this chapter." 

Consequently, i n answer to the question presented in para~ 
graph (a) of your letter, we believe that t he ~-150.00 li:ni tation 
applies to a secretary who i s not a ~ember of the school boa rd. 

Our examination of the sta tutes fails to d isclose any other 
statutory provision whi ch would grant additiona l compensation 
to the s ecretar y of the school board. 

:;e fur t her believe tha t the rule a:)plicable to public of­
ficials pertainin~ to their conpensation woul d also a~p ly to 
the secre tary as a·n official o f the school boar d , and it has 
bee:-1 held t L ... t t :te ri~_·ht of a publ ic o f ficinl to co11pensation 
~us t be .rou..'lded on a sta tute and th<l t c enerally they f.!lJ3..Y not 
receive compensation in addition to t l;.a t authorized by law. 
Nodaway c ounty v . r:idder , 129 s . ·, . (2d) G57 , 3hh ::o . 795; s:nith 
v . " ettis County , 13f; ~ . ·:; . (2dh 282, 3LI.5 ~r:o . 339 ; ;~inehart v . 
:-~owell county , l .S3 s • .• (21 ) 3v l , 34-8 ··o . 421. 

Therefore , LT1 the abseac<- of a ·1y s ta. tutoi'Y prov~s :LO:l that 
would :?Cr::-!li t co .1pensa tL._, '.:"1e sccr etar•y of '.:;hG s C~1.00l borlrd i n 
the ~a~~er set oat in paras raphs (b) and (c) of your l ett er , 
it is our l;elit::f th;-.: t s .J.ci: aC.dlt icn~l co .:ponsat ion woul d not 
be allowed. 
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Honorable James T. Riley 

CONCLUSION 

It is therefore t he opinion of t his depart:Lent that the 
secretary of a school board of a city, town or consolidated 
school dis trict organized under the provis i ons of ~rticle 5, 
P.. s . Mo. 1939, is only entitl ed to the annudl co1:1pensation 
of ~150.00, even thouGh said secretary is no t a ~o~ber of the 
board. It is further the opL~ion of t h is departnent that the 
secretary of the school board is not entitled to additional 
compensation for t raveling expenses or miscellaneous expenses 
on a fixe d amount basis per month, regardless of miles traveled 
or miscellaneous expenses actually incurred. 

APPROVED: 

H< spectful l y submitted, 

RICHt, ~-.D F . THm.-:: ;on 
: ssistant / ttornuy Ceneral 


