
' ~ - . . ._ . - . 
.. • # 

ELECTIONS 
) · No vote may be counted in primary for unopposed 
) candidate unless X is placed before name. Marking 
) off name of unopposed candidate doe s not invalidat e 
)' ballot as to other offices. 

Honorable Homer F. Uilliams 
Prosecuting Attorney 
BOllinger County 
J!arble Hill , r•issouri 

Dear Sir: 
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I• 

, .17 
1e have received your request for an opinion of this depart-

msnt, whlch request is as follows: 

"lith re6 ard to the interpretation of the 
prlnary election laws i n thlA state, I 
would like your oplnion on the ap~lica­
tion of same to ~~e followl~u specific 
insvnncno, namely: 

"1) . A votor votes his party ticket 1n 
tho primary, but does not put a cross 
1n tha squ&l"e in front of tha nll!:le of 
an unopposed candidate f or office, does 
this count for this candidate? 

"2) . A voter runs a line tbru tho name 
of an unop >osed candidate on his party 
tlckot . Does this ticket count f or the 
other candidatea for whom he expresses 
choico on his ticket, or does this inval­
idate the uhole ticket so tha t it has to 
be throw~, out?" 

section 120.45 of House Bill No . 2057, Sixty- fifth General 
Assembly, provides in part as follown: 

" ~· ,,. :} At the head of each such ticket , 
tmmediately following the date of such 
election, Shall be printed the following : 
'Instruction to voters: l lace an X in 
the square opposite the nruoe of the person 
for whom you wish to vote • . The voter 
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sha11 cast his vote in accordance with 
this instruction and &hall vote in no 
other manner . * * ~" 

This provision clearly requires a voter to plaeo an X in 
t~e square opposite the name of a person for hom he wishes to 
vote . Should no X be placed in the square opposite a person•• 
n~, no vote ~y be counted for such person under this section 
althouGh the candidate ia unopposed. Thore is no provision 
for voting straiGht tickets in the primary election atmilar 
t o that found in tho la~s regardin~ ~enernl elections . 

As for your second question, there is no provision 1n th& 
primary election laws which renders void the marking of a 
pallot 1n such a way as to obliterate the name of a candidate 
which appears on such ballot . In view of the absence of .uCh 
provision, we feel that the ballot should be counted for the 
other persons for whom votes have been legally cast on the 
ballot . As stated by the Supreme Court of Missouri 1n the 
ease of Nance v. Kearbey, 251 I..to . 374, 1 . c . 383, "* ·. * 'l'he 
uppermost question in applyL~g . statutory regulation to determine 
the leaalit7 ot votes east and counted is whether or not the 
statute itself makes a specir.ted · irregularity fatal . If so,. 
courts enforce it to the l.etter . .. i:· ·" 

There being no su~ statutory provision, we feel that the 
. irregularity about which you inquire does not invalidate the 
entire ballot . 

COHCLUSIOU 

Thore.fcre, 1 t is the opinion o.f this depo.rtment that When a 
voter votes his party ticket 1n the primary, but does not place an 
X 1n the square in tront of a na.":le of an unopposed candidate for 
office, no vote may be counted for such candidate. 

e are fUrther of the opinion that when a voter oblitePatea 
the ria.~e of an· unonposed candidate on his party ticket, this does 
not invalidate the entire ballot, but it ~y be counted for the 
other candidates for whO!U he expresses choice on ·.1ia ticket . 

A PROV-n: 

J~ 
Attorney General 
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Respectfully aubmitted, 

. 
ROBERT R. retBORH 
Assistant Attorney General 


