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SOCIAL SECURITY: 
ST. LOUIS BOARD OF 
ELECTION COMMISSIONERS: 

Members of the Board of Election 
Commissioners and its employees 
for the purpose of Senate Bill 
No. 31 would be covered by an 
agreement entered into between 
the City of St. Louis and the 
state agency extending the 
benefits of the federal old-age 
and survivors insurance to its 

June 25 , 195lemployees. 

6- :2_v-- v-; 

Mr. Paul c. Calcaterra Chairman 
Board of Election Commissioners 

f or the City of St. Louis 
208 South -12th Boulevard 2 
St. Louis, Missouri 

Dear Sir: 

You recently requested an opinion of this department which 
request reads as follows: 

"Please let us know how the employees of this 
Board can be covered by the State Social Secur­
ity Act r ecently passed by the 66th General 
Assembl y . 

"The City of St. Louis is preparing a bill to 
present to the Board of Aldermen which will 
make such Social Security law applicable to 
City employees. 

"Although the members of the Board are appointed 
by the Governor , we, and our employeest are paid 
by the City of St . Louis. \'le have asked the City 
Counselor's office our status in the matter and 
it was suggested that we secure an opinion from 
you as to how we may become eligible for Social 
Security benefits." 

Your question requires an interpretation of Senate Committee 
Substitute for Senate Bill No. 3 of the 66th General Assembly, with 
regard to the status of the Board of El ection Commissioners . The 
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necessity of such determination is obvious in view ·of the fact 
that the bill pr ovides that employees of the State , including 
eleetiYe and appointive officers and members of the General Assembly 
shall be covered under the old- age and survivors insurance provi­
sions of Title II of the Federal Social Security Act, and employees 
of political subdivisions or inst rumentalities of the state or sub­
division max be covered . This coverage is affected by the agreement 
entered into between the state agency and the Federal Security Admin­
istrator. 

Section 4, Subsection 1 of this bill provides in part as 
follows: 

'•Ever y employee of the state whose services 
are covered by an agr eement entered into 
under section 2 shall be required to pay for 
the period of such coverage into the contri­
bution f und established by section 6 of this 
act , contributions with respect to wages equal 
to the amount of tax which would be imposed by 
section 1400 of the Federal Insurance Contri­
butions Act , * * *•" 

Subsection 2 of this section provides in part : 

"The contributions imposed by thi s section 
shall be collected by the state by deducting 
the amount of the contributions from wages 
paid, * * *·" 

In view of t he above cited section we do not believe that the 
term employee as used therein and defined in Subsection 2 of Section 
1, to ' mean "elective or appointive off icers and employees of the 
state , including members of the General Assembly , " was ever intended 
to embrace t hose individuals who might otherwise fall wi thin this 
definition but who are not paid by the State. In other words , unless 
an individual is receiving his remuneration from the State, he is not 
covered by the agreement entered into ·with the Federal Security Admin• 
istrator. as an employee of the State , for the State would have no 
way of collecting the contributions imposed by this act . Any other 
conclusion would of necessity render Subsection 2 of Section 4 in­
operative and superfluous . Such a construction cannot be sanctioned 
in view of the well recognized rule stated in the case of Logan v. 
State Highway Commission, 330 Mo. 1213, 1. c. 1219: 

"The two sections of the statute should be 
r ead and construed together. In construing 
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a statute the court, must, if possible, giTe 
effect to the whole and every part thereof, 
provided the interpretation reached ia reason­
able and not in conflict with the legislatiTe 
intent. * * •• 

Section llS.l30, RSMo 1949, provides that the salaries of the 
election commissioners and employees of the board be paid by the 
city. Therefore, we are of the opinion that the members of the 
board and employees are not covered under the old-age and survivors 
insurance provisions of Title II of the Federal Social Security Act 
as employees of the State. 

The legislature has clearly distinguished between employees of 
the State ·and employees of a political subdiTision. Section 5, Sub­
section 1, provides in part: 

"Each political subdivision of the state and 
each instrumentality or the state or or a 
political subdivision ~Y submit for approval 
by the state agency a p an for extending the 
benefits of Title 2 of the Social Security 
Act to its employees, and are hereby authorized 
to, by proper ordinance or resolution, enter 
into and ratify any such agreement upon ita 
approval as aforesaid. * • *" 

(Underscoring ours.) 

Again considering the term employees as used in this section 
as including elective and appointive officers and employees of the 
political subdivision, we could not question but that the county 
clerk of a county being a political subdivision was intended as 

• 

an officer or employee of such subdivis ion. The Board ot Election 
Commissioners are charged with the same duties within the City of 
St. Louis in regard to elections as a county clerk of a county. 
The duties of the board are confined solely to the geographical 
boundaries of the city and their remuneration is received froa the 
city. Therefore, ·we are of the opinion that fer the purpose ot 
Senate Bill No. 3, they may be considered as officers or employees 
of the city. We do not deem it necessary to distinguish the elec-
tion commissioners as either officers or employees since in either ~ 
event they would be covered by an agreement entered into between the 
goTerning body of the city and the state agency extending the benefits 
of the federal old-age and survivors insurance syste• to its elec-
tive or appointiTe officers and employees. 
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CONCLUS I ON 

Therefore, it is the opinion of this department t hat the 
Board of El ection Commissioners and its employees f or the purpose 
of Senate Bill No. 3, would be covered by an agreement entered 
into between the City of St. Louis and the state agency extending 
the benefits of the federal old-age and survivors insurance to ita 
employees. 

Respectfully submitted, 

D. D. GUFFEY 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 

;;;4tf& 
Attorney General 
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