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county Clerks in third class counties mat retain tees 
collected under Section 51 .400 , RSMo 1949, in addition 
to their salaries and do not have to account for same, 
but cannot retain fees collected under Section 51.410 , 
RSMo 1949, which fees are to be accounted for and paid 
over forthwith t o the County Treasury. 

March 14, 1951 

Fl LED 
Honorable Philip A. Gri mes 
Prosecuting Attorney ~5 Boone County 
Columbia, Uissouri 

Dear Ur . Grimes : 

This is in reply to your letter requesting an opinion 
from this office on questions concerning salary and feaa of 
the county clerk of your county, a third class count7. Your 
restated ques tions are as follows: 

Question Number one: May the county clerk 
01 Boone county, a third olaas county , 
retain the fees and compensation provided 
for under Section 51.400 , RSMo 1949 , in 
addition to his salarr as provided 1n Sec­
tion 51. )10, RSMo 1949? 

~est ion Number Two: May the county clerk 
~ Boone count y retain t he fees provided 
for under Section 51.410, RSMo 1949 , in 
addition to his salary as provided i n 
Section 51.)10 , RSMo 1949? 

In answer to your question number one we are enclosing 
herewith copy of an opinion of this department dated Novem­
ber 23, 1949 , to Honorable w. H. Ho~es, State Auditor, 
Jefferson City, Missouri. Tnis opinion appareatly answers 
your question number one in the affirmative . 

Your second question refers to Section 51.410 , RSYo 1949, 
which section , except services and amount of foe for each 
service , is as follows: 

"The clerks of the county courts , respectively, 
shall be allowed fees f or their se1•vices as 
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follows: * * *" (Various services and 
fees are here omitted . For s~e see 
Section 51 .410, RSYo 1949. ) 

In answer to your question number two we call your 
attention to sections 50. 370 and 50.390, RSMo 1949. s aid 
Section 50. 370, supra, is as follows: 

"In all counties of classes three aild 
tour, eve~ county officer who receives arJ tees or other remuneration tor 

iClii services which is payable to 
the county, e~cept recorders of deeds 
whose offices are separate from that 
of circuit clerks, Shall , at the end of 
each month file a verified report with 
the county qourt of his county showing 
all fees · charged and accruing to his of­
fice and the act or service for which eaCh 
such fee was charged, together with the 
names of persons paying or liable for 
same. Upon t he filing of such report , 
each said county of ficer shall forthwith 
~ over to the coun¥y treasurer aii fees 
'iiliQ other moneys C'Oi e c ted by htm- -
which belong to t he county and shall take 
two receipts therefor, one of which shall 
be filed with the county court and the 
other shall be kept an file in his office. 
Every such officer shall be liable person­
ally and on his official bond for all fees 
collected by him and not aceounted for 
and paid into the county treasury as 
herein provided . " 

( Emphasis ours . ) 

s aid section 50.390, supra, i s as follows: 

"All county office1 .. s and other per• 
sons chargeable with moneys belonging 
to any count y shall render their accounts 
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to and settle with the county court in 
the manner and at the time prescribed 
by law." 

These sections specifically provide that 1n al~ 
counties of Classes three and tour (Boone county is in 
Class three ) every county officer who receives fees tor 
official services which are payable to the county shall 
make a monthly report of such tees to the county court. 
and upon filing such report wuch officer shall forthwith 
pay over to the county treaaur,J all moneys collected by 
him which belong to the county and such officer shall be 
liable personally and on his official bond tor all fees 
collected by h~ and not accounted tor and paid into the 
county treasurJ. 

You will note that Sections 51.340 and 51 .~00 , RSMo 
1949, both of which sections apply to your county, each 
provide that in addition to salaOJ certain remuneration or 
fees shall bealiowed the-c'lerk o the county court, or 
retained by him, as unaccountable fees, while said section 
51.410 haa no such provision. Therefore, fees collected 
under this section (51.410) cannot be retained but must be 
accounted tor to the county court and paid into the count7 
treasurr. 

we are of the opinion that the last two quoted sec­
tions cover fees collected under the provisions ot 
Section 51.410, RSMo 19~9. and that the county clerk of 
your county has no authority of law to retain fees collec­
ted under this section, but under the provisions of the 
above-quoted sections he must account for such fees and 
pay the money collected under this statute to the county 
treasurer. 

CONCLUSION 

It is, therefore. the opinion of this department that 
fees collected by your county clerk under the provision• 
or said Section 51.400, RSKo 19~9, shall be retained by the 
clerk, as unaccountable tees , in addition to his salary as 
provided by law. 

-3-



• 

_ Ron. Philip A. Grimes 

It ia our further opinion that fee a col1ected by your 
county clerk under the provisions of said section 5l.4io. 
RSKo 1949. shall be reported to the county court and such 
tees so reported Shall be forthwith paid over to the county 
treasury. Such officer tailing to so report and to pay 
over auch feea wou1d be liable personally and on hia official 
bond for feea collected under said section 51.410. RSMo 
1949. 

APPROVED: 

Attorney General 

Enclosure 

GCH/feh 

Reapecttully submitted, 

GROVER C • HUS'l'ON 
Assistant Attorney General 


