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not automatically change the name 
and may not be accepted by the BU 
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Buford G. Hamilton, M. D. 
Director· &.7 
Division of Health 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 

This is in reply to your r equest for an opinion 
on questions as follows : 

11 1. Does the court order changing 
the surname of the father of a 
l egitimate child apply also to tho 
surname of the child? 

"2. Can the .BUreau of Vital Statis­
tics accept a court order changing 
the father ' s surname as a basis for 
amending the surnames of children who 
have birth recorda filed in our office?" 

We are unable to find any case directl y in point on 
the questions contained in your request. We are, there­
fore, forced to resort to general principles of law and 
rules of construction of statutes. 

The statutory provision for making application to a 
court for changing names is s ection 527.270, RS?!o 1949 , 
and is as follows: 

"Hereafter every person desiring 
to change his or her name may 
present a petition to that effect, 
verified by affidavit, to the 
circuit court i n the county of the 
petitioner's residence, which 
petition shall set forth the 
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petitioner's fUll name, the new 
name desired, and a concise 
statement of the reason tor such 
desired chanfe; and it shall be 
the du-ty of he judge of such 
court to order such change to be 
made , and spread upon t he recorda 
of the court, in proper form, if 
such judge is satisfied that the 
desired ehan~would be proper 
and not detr ntal to the interests 
of any other person . 11 

{Emphasis ours . ) 

' 

At com:non law an individual could lawfully change 
his name without resorting to any legal proceedings , and 
it has generally been held in this country that statutory 
provisions for the changing of a name are not exclusive 
and do not abrogate the common law but are only 1n affir­
mance thereof . The court had this to say in the ease of 
Reinken v . Reinken, 184 N. E. 639, 1 . c . 640: 

n~:- * -~- At common law, and in the 
absence of statutory restriction, 
an indiv16ual may lawfully change 
his name w1. thout resort to any 
legal proceedings , and tor all pur­
poses the nwne t hus assumed will 
cons titute his legal name just as 
much as if he had borne it from 
birth . 45 Corpus Juris 381 . · OUr 
•act to revise the law 1n relation 
to names• (Smith-HUrd Rev . s t . 1931 , 
c . 96, canill •s Rev. st. 1931, e . 
96) permits an individual to apply 
to the circuit court for the entry of 
an order changing his name . These 
statutory provisions are, however, 
not exclusive, but are merely per­
missive , and they do not abrogate 
the common-law r-ight of the individual 
to change his name without application 
to the courts . 45 Corpus JUris, 381, 
382, and authorities there cited . ~} ~;. *11 
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On the sub jeet of construing statutes to which, we 
must resort, the supreme Court of Missouri 1n the recent 
case of Donnelly Garment co. v . Keitel, 193 s.w. (2d) 
577, 1 . c . 5Al, said: 

" -~ ~~ {~ And a primary rule of con­
struction of a statute is to 
ascertain !'rom the language used 
tho intent of the law~ers if pos­
sible, and to put upon the language 
its plain and rational meanL'lg 1n 
order to promote the object and pur­
pose of the statute . Haynes v . 
Unemployment Compensation Com."llission, 
SUpj.•a, 18) S . t l . 2d loc. cit . 81, and 
cases there cited. " 

Another cardinal rule of construction of statu~es 
is found 1n s tate ex r el. v . McKay, et al . , 52 s .w. (2d) 
229 , 1. e. 230, where the court said: 

"In Johnston v . Ragan, 265 J,Jo . 
420, 435, 178 s.w. 159. lb3, it 
is said: •statutes are not to 
be construed so as to result in 
an absurdity or to i mpose un­
necessary burdens.' « 

Changing the name of the father of a child by order 
of caart is and Should be a matter of vital interest and 
importanee .to first , the petitioner ; second, the vdfe of 
petitioner; and third , petitioner ' s children. 

From an examina tion of the authorities generally, it 
seems to ha,·e bee ... 1. at common law a personal privilege for 
a person so desiring to change his name . All that was 
necessary at common law was for an individual to have the 
desire to change his name and proceed L1. h is daily duties 
to go under the desired name . At common law this was done 
without legal proceedings and may still be done 1n most 
states . Howevor , the statutes of some states expressly 
prohibit the change of name of an individual by common law. 
Missouri apparently is not one of such states . 

We find no authority stating that the change of name 
of a parent wlll change the name of the ~ld of such 
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parent . Before the name of an individual can or should 
be changed, there ahould be a desire on the part ot 
the individual that his name be changed, and he certainly 
Should have something to say about what the new name 
should be. 

To aid in construing the change ot name statut es , 
sections 527 .270, 527 . 280 and 527 .290~ RSMo 1949 . we 
refer you to the adoption law on change ot name. Here 
the Legislature caretully provided that when a child is 
to be adopted and a change of name is sought , it l!lllst be 
so atated in the petition, and the court may then decree 
that the name of the person adopted be changed aa reques­
ted in the petition. 

Section 453.020, RSMo 1949, under adoption law, pro­
vides for what shall be contained in the petition and 
among other things we find: " * * * and it it is desired 
to change the name of said person, the new name of said 
person . -!} * *" 

In s ection 453.080, RSUo 1949 , of the adoption law 
we have the following : 

" a. * * and the court ma7 decree that 
t he name of the person sought to be 
adopted be changed, according to the 
prayer of t he petit ion. " 

Under divorce laws of Missouri we find provision 
for ch~ing the name of a wife obtaining a divorce . 
Section 452 . 100, RSMo 1949 , we find: 

"When the wife shall obtain a 
divorce from the bands or matri­
mony, * * * and the court, uMn 
her request~ shall make an o er , 
enanglng her name to that of any 
former husband, or to her maiden 
name, !.!. ~ ma:.y el ect . " 

(Emphasis ours . ) 
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It clearly appears that the change of name both 
under t he adoption Laws and tho divorce laws is care­
tully guarded by the Legislature . It will also be noted 
that before a wife's name in a divorce proceeding can 
be changed there must be a request on her part and 
a court order changing her name to that of a former 
husband or to her maiden name .!! ~ may elect. 

Before a person' s name can be c~ed under the 
provisions of Section 527.270, RSKo 1949, there must be 
a desire tor the change on the part of t he person 
whose name is to be changed. The beginning of the sec­
tion is as follows: 

"Herea1'ter every person desiring to 
change his or her name may 'present 
a petition to that effect, * * ~. " 

( Emphasis ours . ) 

said section 527.270 , RSMo 1949 , fUrther provides that 
the petition for Change o£ name shall be tiled in the 
county of petitioner' s residence , and that the petit ioner 
ahall set forth the following : n* * * the petitioner ' s full 
name, the new name desired, and a conciae statement ~ the 
reason for such desired change; ~ * *n Had the Legislature 
had in mind or intended that the names of the petitioner• s 
children should also be changed on the mere change of the 
name of the father, it would certainly have required that 
the petition contain the names of his children, ao that the1" 
would be notifled and have an opportunity to protest a change 
of their name . The s.ame reasoning would apply to the wite 
of petitioner. She should have a right to be heard in a 
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pr oceeding where her name woul d al so be automatically 
changed . 

The law 9rovides for no notice of the pendancy of 
the proceeding to change the name or an individual either 
by pr int ed notice , su~mons or otherwise t o the interes ted 
parties su ch a s members of the i~ediate famil y who on 
a ccount of the close relationsh1p should be vitall y 
1ntarested in the change of the name of a father , especi ally 
if such change would also change their names . 

The only notice requ ired in a statut ory change of name 
proceeding is that not i ce be given at least t hree times by 
newspaper publ ication of t he change of name of the petJ.tioner 
within twenty dars aft er the court order is made . section 
527.290 , RSUo 1949 , i s as fo l lO\VS: 

11 Public notice of such a change of 
name shall be g iven at least t hroe 
times in a newspaper published in 
the county where such person is 
residing~ within twenty days after 
the order of court is made , and i f 
no newspaper is published in his or 
any adjacent county, then such notice 
shall be given in a newspaper publi shed 
i n the city of s t . Louis , or at the 
seat of government . " 

This section provides for notice of the change of name 
of the petitioner only. No notice is required i n said s ection 
527 . 290, supra, fo~change of name of petit ioner ' s chil dren. 

Had the Legislature had in mlnd that a de~ree changing 
the name of t he father would also change the name of h is 
children, they would have orovided for such change in t he law. 
The Pennsylvania statutes on change of name provide that the 
minor children shall bear the changed name of the parent. 
This was done by their statutes, Purdon ' s Pennsylvani a s t atutes , 
Annotated, Title 54, Chapter 1, Section 4, which section i s 
as fol lows to- wit: 

'
1fihenever in pursuance of this act 1 
a decree is made changing the name 
of anyone who is at the time thereof 
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the parent of a minor chil d or chil dren 
or adopted minor child or chil dren, 
then under the care of such parent , the 
new .aame of such parent shall there­
after be borne likewise by such minor 
child or children or adopted ~~or 
child or children: Provided, That any 
~b1or child or children or adopted 
child, upon attaining their majority 
respectively , Shall elso be entitled 
to the benefits of thio act . 11 

Section 61- 102 , Chapter 61 , Co~piled statutes of 
Nebraska , 1929 , page 1265, is as f ol:ows : 

11 Any person desiring to change h is or 
her name 1nay file a petition in the 
dlstrict court of the co~~ty in which 
such person may be a resident , setting 
forth : Firs t --that the petitioner has 
been a bona fide citizen of sucb county 
for at least-one year prior to the filing 
of the pet ition ; second- -the cause for 
which the Change of petitioner ' s name is 
sought ; third--the name aDked for . And 
it shall be the duty of the district 
court at any term thereof after the fi ling 
of said petition upon being dul y satis­
fied , by proof 1n op3n court , of the truth 
of the allegations set forth 1n the petit ion. 
and that there exists pr oper and reasonabl e 
cause for changing the name of the petitioner, 
and ~hat thirty days ' previous n~tice of the 
intended application had been duly given 
i n some ner.spaper printed in such county, 
or i n case n o newspaper be printed in the 
county, then in some newspaper !n general 
circulation therein. to order and direct 
a change of name of such petitioner , a~d 
that an order for the purpose be made 
1n the journal s of the court . " 

In construing t his statute In Re Tominosian, 97 Neb . 
Rep . 514, in a dissenting opinion, Sedgwick, J ., made the 
following observation with refere:1ce to i;he Nebraska 
statute at 1 . c . 518: 
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"The change of the husband • s name 
does not necessaril y change the name 
of h is wife . s ee an article on this 
question in 18 Law Notes, P• 164, in 
trhi eh a ease 1n the California court 
of appeals is cited, and other eases . 
* -~ ~ In the ease at bar there is and 
can be no party named except the 
petitioner htmselt . No one is supposed 
to join issue with him. The majorit y 
opinion assumes t hat the wife and 
children are specially interested. 
It so, there Should be a lroviaion for 
;&king them partlea, -or-a iea•t rar-­
a110ii1ng ~ Jis?. appear ~ defen<r."' 

(Emphasis ours . ) 

A man• s name is given to him- when he is born, and it 
should so remain until he sees .f! t to change the name by 
common law or statutory proceeding. In Laflin & Rand com­
pany v . steytler, 146 Pa . s t . Rep . 434, at 1 . e. 442, 
Mr . JUstice nitohell , speaking for the court , said: 

11
-:; * * A man• s name is the designation 

by which he is distinctively known 1n 
the eom:mmity. custom gives him the 
family name of his father , and such 
praenomina as his parents choose to put 
before it, and appropriate circumstances 
may require sr. or Jr. as a further 
con stituent part. But all this is ldl~ 
a general rule trom1Uiicl1tlii'1n(ifv u 
may d~art 1? hecnoosea . Tne legislature 
1ri 18 proii'diC! a mode of changing the 
name, but tha t act was 1n affirmance and 
aid ot the common law, to make a definite 
point of time at which a change ahal.l 
take effect . But without the aid of that 
act a man may change hia name or names , 
first or last , and when his neighbors 
and the communi t,- have acquiesced and 
r ecognized him by his new designation, 
that becomes his name. * * *" 

(Emphasis ours . ) 
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Our principl e reason for answering question number 
one in the negative is that the Statutes of Missouri do 
not provide for the change of name of anyone other than 
the petitioner . An absurd result would arise where a 
husband changed his surname . by sta~ute and the wife and 
children protested and objected to the change , and upon 
the decree being entered changing the name of the peti­
t ioner, the wife and children could by common law immediately 
change their names back to their original name . Under such 
circumstances it would be difficult to determine the name 
on any particular day or any members of the petit ioner ' s 
family~ 

On the subjeet of the wife changing her name b7 common 
law to a name different to that of her husband in 18 Law 
Notes at page 164 we f1nd the .following : 

"some observations on names .in their 
legal aspect are evoked by the report 
of a puzzling question that has been 
brought before the California CQurt of 
Appeals . It appears that a certain 
Mrs . White, a law student , who was 
formerl y l!Trs . Smith, has applied for 
admission to the bar under the name of 
Emma s . Smith. She has been told that 
she must reapply under the name or 
her present husb~d. This she refuses 
to do , insisting that noWhere in the 
statutes is there a prov1Dion requiring 
any woman to accept her husband' a name; 
that !t is simply a custom, and that 
she prefers to keep the name which she 
had prior to her marriage to White . so 
far as our investigations have gone. 
Mrs . White , or Smith, appears to be 
wel l within her rights . 1'he law has 
been very liberal toward individuals 
in the matter of their names . At common 
law a man may change his name at will 
and sue or be sued in any name by 
which he is known and recognized. 
Linton v . First Nat . Bank, 10 Fed. 894. 
i A man' s name , ' Siis ~court 1n Laflin 
& Rand Powder co. v . Stettler , ~6 Pa . 
st. 454, ' is tEe designalon by which he 
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is distinctively known in tne com­
munity. ' * ·:} ·!} 

* * 
"In view of all the foregoing it would 
seem that our legal neophyte in California 
should have an unimpeachable right to 
take the name of smith, although her 
husband• s name is Vfnite . * ·~ ~:- Mrs . White 
has chosen to be Mrs . Smith and that the 
name of Smith shall bear the honors ot 
her fUture forenaic triumphs . And Smith 
let it be , say we . " 

Let us assume a ~or is twenty years old and his 
father obtains a statutory change of name . Woul d that 
child be deprived of his name without his knowledge or 
consent ? i'ie Day "No. " The child should have his day in 
court, an opportunity to be heard, to consent or protest , 
according to his desire in the proceeding which would 
automatic.ally change his name. He has spent twenty years , 
his entire life, building a good reputation, and ~e 
f oundation for that good reputation is his name, and a 
court certainly would have no authority to deprive him 
of his name and his reputation bu i lt upon the name without 
his knowledge a~d consent . 

Change of name both by common law and by statute is 
based on the desire and consent of the party whose name !a 
to be changed. 

It is our opinion that the mere order or decree of 
court changi ng the surname of t he father of a legitimate 
child shall not apply to or change the surname ot his child. 

In answer .to your second question it is our opinion 
that the BUreau of ~ital statistics would not be justified 
in accepting a court orde~ ~anging the father •a name aa 
the sole basis for amending the surname of the children who 
have birth records tiled 1n its office . 

co;WLUSIO:U 

Therefore , it is the c oneluaion ot this department that 
when a eou.rt order is entered changing the name of a father 
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of a legitimate child, minor or adult, such change of name 
shall not apply to the child and such court order may not 
be accepted by tl~ Bureau of Vital statistics as the aole 
basis for amending the surname of the children who have 
birth records filed 1n its office. 

APPROVED : 

Attorney General 

GCH/fh 

Re !pectfully submitted-

GROVER C. !:i1JSTON 
Assistant Attorney General 


