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•J • Recorder of deeds: ~~:~~ ·deeds c~n ;efuse 
Fees and salaries: ~~instrument until 

recording fee is paid. 

February 2 , 

]_- J?J-.f"' .------.., 
Honorabl e William L. Hungate 
Prosecuting Attorney 
Lincoln County 

Fl LED 
Troy, Missouri 

Dear Sir: 

Your l etter at hand requesting an opinion of this 
department, which, 1n part , reads: 

"Frequently our Recorder of Deeds 
receives thru the mail instruments to 
be recorded . Sometimes t he sender 
does not enclose t he necessary fee to 
pay for filing or recording . In prior 
years our Recor der accepted such in­
struments and filed or recorded t hem, 
then at the end of each nonth the 
Recorder was required to remit to the 
county his fees on all filed or re­
corded instruments . Frequently such 
fees had not yot been received by him 
and he found t here were mnny he nevor 
collected. 

"rlow our Recorder would like to know 
if he can refuse to file or record an 
instrument unless , or until he first 
receives his fee . or course the thins 
that worries him is t hat he mi ght re­
ceive through the mail a Deed of Trust 
with no accompanying fee, and 1n accor d 
with what he deems good business prac­
tice , refuses to file or record it until 
he receives his fee, and so writes the 
sender. Then suppose someone comes in 
with a Deed of Trust on the same piece 
of property and pa\s their fee and he 
records for them. Does t he second Deed 
of Trust have priority over the firs t? 
Is t he Recorder liable for not having 
recorded t he first?" 
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r • .. ' .. 
Honorable Uilliam L. Hunga~e 

The principal question which you have asked is whether or 
not the recorder of deeds 1n your county can refuse to file or 
record an tnstrument unless or until he receives the proper fee 
for filing and recording same. In this connection your atten­
tion is directed to section 59 . 320, R. S. Mo. 1949. which reads 
as follows: 

"The recorder shall not be bound to make 
any record f or which a fee may be allowed 
by law, unless such f ee shall have been 
paid or tendered by the party requiring 
t he record to be made. " 

,'{e believe t hat the above sta tute is clear in it's l a..'lguage 
and definite in its c.eaning, and as ve interpret it the recorder 
of deeds is not required to record an instrrunent until the fee 
for recording the same is first paid or tendered by the party 
presenting the instrument . 

In view of the above- quoted statute, and our interpretation 
of same , it is our ~~ther thought that t here would be no lia­
bility on the recorder of deeds shoul d the situation arise as 
you have set out 1n your letter. However . as a surgestion, it 
mie~t be well for the recorder of deeds, in writing a person 
who has sent by mail an instrument to be recorded without en­
closing the fee , to cite the above statute when he refuses to 
record the instrument. 

CO!tCLUSION 

It is therefore t he opinion of t his department that a 
recorder of deeds may refuse to file or record an instrument 
presented to h~ until the proper fee for recording same has 
been paid or tendered. 

APPROVED: 

J'. h . TAYLOR 
Attorney General 

RFT:ml 

Respectfully subl'!litted, 

RIC2/illD ? . TROUPSOll 
Assistant Attorney C~neral 


