
. . . . ,. . . . • 
" 

CO~ BOARD OF EDUCATIOW) 
v ) 

, 
County board or education haa no authol'ity 
to employ attorney to adviae board with 
l'eterence to preparation and submission to 
voters ot plan tor reol'ganization ot school 
districts. 

EMPLOIJID'l' OF .A.TTORBEY ) 
) 
} 

September 25• 1951 

Honorable Elza Johnson 
Assistant Prosecuting Attorney 
Jas;>er County 
415 South Main 
carthage , Missouri 

Dear Sir: 

~e have your recent letter in which you request an 
opinion of t h is department . Your letter is as follows : 

"I woul d like to have froo your office 
an oninion on t he followinz question : 

"Is a County Board of rducation, provided 
for by Sections 165.657 to 165.707 ryevised 
<>tatutes of 'lissour1 , 1949 , authorized to 
employ attorneys to assist and advise 
the Board in reference to the preparation 
and submission to the voters of the plan 
for reorganization of school districts 
IX' ovided for by such Act, and may the 
attorneys' fee be considered as part of 
the cost of holding such election to be 
charged to each component district 
embraced in the nroposed enlarGed dis ­
tricts under the provisions of Section 
165.68o.u 

We have examined Sections 165.657 to 165. 707, RSUo 
1949, and fail to find any provis ion s~eolf!cally granting 
to a county board of education org~~izod under the provi­
sions of Section 165. 657 autbority to employ an attorney 
or attorneys t o advise it in connection with the prepara­
tion and submission to tho voters of a pl an for the re­
or ganization of school districts . We o.re of the opinion, 
therefore , that unless t here is some provision in the 
statute providing for such boar ds, from which provision 
such authority can be i mplied, such authority in fact does 
not exist . ~e suggest the fact that such boards are 
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created and assi~ned their functions by Sect ions 165. 657 to 
165. 707, RSMo 19~9 , inclusive , and must necessarily derive their 
authority from the provisions of said sections. rhe only 
provision relative to expense involved in an election called 
by the board is embodied in Section 165. 680, .RS!.!o 1949. and is 
as follows: 

"* * *Each judge and each clerk shall 
receive compensation of f ive dollars 
per day . The county board of education 
shall supply ballots , pollins books and 
all other ~aterials required in the elec­
tion. The cost of election supplies and 
the conpcnsation of e lection officials 
shall bo charged to cnch component dis­
trict embraced in the proposed enlarged 
district in proportion to the total as­
sessed val uation and shall be paid from 
the incidental fund. * * -s:·" 

We suggest the fact that the above quoted statute specifically 
mentions certain expenses connected with the election and provides 
for their payment by the component school districts embraced in 
the proposed enlarged school district but rails to mention among 
these expenses the cost of having an attorney to advise the board 
in c&ling and conducting the election provided for by law. _ Since 
said section specifies certain expenses in connection with the 
election chargeable to component districts and fails to spec i fy 
attorneyb fees , we are of tho opi nion that said section cannot be 
relied upon as authority for hirin3 an attorney and chargi ng the 
component districts ~ith the attorne~s fee . 

The only other sec tion to be construed in answering your 
question is Section 165. 670, R~o 1949, which provides as follows : 

"Ea.ch me~ber of the board shall be reinbursed for 
the actual expense incurred in the performance of 
duties as a :cember of the board. All such expenses 
shall bo itemized and approved by tho president 
of tho board and certified by the secretary to 
tho state comptroller . Said reimbursomont shal\be 
pai d from the sta to school moneys fund . •• 

Uhile it is tr~e that this department has heretofore expressed 
i ts opinion to the effect that undor a given set of circa~stances 
a county board of education mi~ht ocploy en attorney and com~onsate 
him from the State School ltoneys Fund under tho authority or tho 
last above quoted section the facts upon which that opinion was 
~ased involved litigation r or the purpose of collecting from one of 
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the component school districts i t s proportionate share or the 
expense of an e lection called by the county board and it was ouv 
view that under these circumstance s since it was the duty of the 
board to conduct the election and since the expenses thereof 
were to be borne by t he c~ponent school districts in accordance 
with t he provisions of Section 165. 680, supra, and since it was 
impossible to collect t he proportionate share of the expense of 
the election rrom one of t he component districts without a suit 
which r endered necessary the services of an attorney , the authority 
to emplo~ the attorney mi ght be implied, we do not believe , h owevor, 
t hat t he reasoning of the aforesaid opinion applies to the facts 
involved in your inquir y or t hat the last-above quoted section 
warrants t he enployment of an attorney by the County Board of 
Education for the purpose of advising the Boar d with reference to 
the election. 

CONCLUSION 

We are accordingly of t he opinion that a c ounty board of 
education has no authority to ~ploy an attorney to advise 1t 
with rereronce to the preparation and sub~ission to the voters 
of the plan of reorganization. 

APPROVED : 

i;;.~lU? 
Attorney General 

s::fi :D.w 

Respectfully su~ittcd, 

SJ~~EL ~ . ,;.ATSOU 
Assis tant httorney General 


