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buildi ng not be i ng used r egularly as a place 
or r eligi ous worship . 

March 21, 1951 

F\ LED 
Honorabl e Tom A. Shockl ey 
Representative , 65th Gener~l Assembly 
Jefferson City , Missouri g'~ 
Dear Sir: \ 

This will acknowl edge receipt of your request for an 
o£ficial opinion which reads s 

"At Waynesville , Missouri there is what is 
known the Fort ood Theater which is regu­
l arly used seven days a week , as a motion 
picture theater , however , on Sundays they 
start the show at 2:00 P. M. and at l OsOO 
A. M. the management permits the Catholics 
to conduct church in said theater building 
temporarily until they get there new build­
ing compl eted. 

" Yithin three hundred feet of said theater 
building, Ur . Sam Goul d has purchased the 
building known as the Arcade , from Mr . Tom 
Al len, who for years operated the tavern 
in same . 

"The City of iaynesville has an ordinance 
prohibiting the issuance of a license for 
the sale ot int oxicating liquor within 
three hundred feet of any church~ 

"Mr. Gould has applied to the Supervisor of 
Liquor Control for a license to sell 5~ 
beer in said Arcade Building and the super­
visor is hol ding up the appl ication until 
he has an opinion from your department, 
whether or not the Fort \lood Theater Build­
ing would be a building regularly used as 
a church as set out in section 311 . 080 R. s . 
Missouri 1949 · " 
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Honorable Tom A. Shockley 

The pertinent section to be construed under your request 
is Section 311 , 080, RSMo 1949, which reads: 

"No license shall be granted for the sale 
or intoxicating liquor, as defined in this 
chapter, within one hundred feet of &ny 
school, church or other building regularly 
used as a place of religious worship, with­
out the applicant for such license shall 
first obtain the consent in writing of the 
majority of t he board of directors of such 
school, or the consent in writing of the 
majority of the managing board of such 
church or place of worship . The board of 
aldermen, city council or other proper 
authorities, of any incorporated e1t7, 
town or village, may by ordinance, prohibit 
the granting ' of a license for the sale of 
intoxicating liquor within a distance as 
great as three hundred feet . ~ In such eases, 
and where such ordinance has been lawfully 
enacted, no license of any character shall 
issue in conflict with such ordi nance while 
such ordinance is in effect . " 

No decision specifically construing the foregoing pro­
vision can be found. In construing said section, the whole 
section ahould be construed together, if possible, so as to 
give meaning to each word. See Union Electric Company v. 
Morris , 222 s.w. (2d) 767, 359 Mo. 564 State ex rel . 
McKittrick v . · carolene Products Co., i44 S. l . (2d) 153, 346 
Mo . 1049. . ~ 

Applying the for egoing rule, the ordinance of the City 
of Waynesville referred to in your request cannot entirely 
prohibit the i ssuance of any liquor permit upon proper appli­
cation, but only if the licensed . premises are within the pro­
hibited distance of a church as in this insta11ce, and then 
only if such building is used regularly as a place of religious 
worship . So t he question boils down to this - under the facts 
stated in your request, is said theater temporarily being used 
a few hours on Sunday each week ~or the purpose of holding 
religious services pending the completion o~ a new church, 
which construction now is nearing completion, said building 
all the rest of the time is being used for a theater, such a 
building as contemplated under Section 311.080, supra? In 

- 2-



" . . .. . . ' . 

Honorable Tom A. Shockle7 

Wynnetield United Presbyterian Church v . City of Philadelphia, 
35 A. (2d) 276, l . c . 277, the Supreme Court ot Pennsylvania , 
in construing an exemption under a taxing statute , held that 
the occasional use o£ a vacant lot adjoining a church building 
for open air services was insufficient to bring it within the 
definition or a regular place of stated worship, and in so 
holding said: 

"We may add, however , that we nave also 
exwnined the record to see whether the 
decree assigned for error is supported by 
evidence on the theory on which the plain­
tiff proceeded in the court below and 
must conclude that the evidence does not 
support the decree., and, for that reason 
also , we should have been required to 
sustain these appeals . 

"In the opinion filed in disposing of the 
exceptions to the adjudicat i on, the learned 
court said: •~ception, however, has been 
taken to finding of fact No . 8, to wit: 
"The lot sought to be taxed is reasonably 
necessary for the occupancy and enjoyment 
of the church building, to provide a means 
of ingress and egress tor the congregation 
and to permit the church structure as 
built, to have sufficient light and air . " 
In our opinioD the solo issue presented 
herein devolves upon the finding of fact 
last quoted.• The occasional use of the 
lot for open air services was not suffi­
cient to bring the vacant lot within the 
definition of a •regular place of stated 
worship.• Our examination of the evidence 
on the • sole issue • specified by the learned 
court, requires us to conclude that it does 
not support the finding that t he lot is 
reasonably necessary as a •means of ingress 
and egress for the congregation and to per­
mit the church structure as built, to bav~ 
sufficient l ight and air , * * *·'• 

In United States v . Atlantic Fruit Co ., 212 Fed. 711, 
l . c . 713, the court, in construing the following words of a 
statute "regularly engage d in transportation of aliens , • held 
that it did not mean in accordance with law, but rather con­
tinuous, I n so hol ding, the court said: • * * * Congress 
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Honorable Tom A. Shockley 

evidently intended by t retularly• in the act under considera­
tion a continuous employment. " Also In Re Sugarek. 77 Fed. 
Supp. 998, l.c . 999, the court, 1n construing the word regu­
lar, said: "In decisions under Workmenst Compensation Acts, 
where questions analogous to that here in issue, are frequently 
considered, the term •regular • is accepted as an anton~ of 
•casual• * * * . ft 

This department on June 22, 1950, held that an application 
for a renewal o~ a retail liquor by drink permit must be denied 
where licensee ' s place of business is within one hundred feet 
of a church or other building ~ogularly used as a place of 
religious worship without the consent of a majority of the 
board of directors of such church or religious wo:-ship. How­
ever, the facts that opinion was based upon were that the church 
was being used exclusively tor religious worship, and apparentlr 
there was no ordinance passed by the law-oaking authorities of 
the City of st. Louis prohibiting the issuance of said permit . 
So, that opinion in no ma~~er conflicts with this opinion. 

Certainly under the facts stated herein and foregoing 
deci3ions construing 8 regularly," it is clearly indicated that 
said theater building is not being used regularly as a place 
of religious worship , and that s~id ordinance does not of it­
self prevent the issuanco of a five per cent beer pel~it by the 
Supervisor of Liquor Control to this applicant under Section 
311 . 030, supra, providing he ~eets all other qualifications 
under the law and regula tions of the Supervisor of Liquor Con­
trol. 

COllCLUSION 

Therefore , it is the opinion of this department that under 
the fa~ts stated in your request if said applicant can other­
wise quali.fy for said pe~it , tho nere fact te~porary religious 
services are being held once a week i.n said theater, which 
building is otherwise used exclusively as a theater, will not 
of itself disqualify said applicant fron obtaining a five per 
cent beer permit froa the Supervisor of Liquor Control of the 
State of Missouri . · 

APPROVED: 

J . E . TAYLOR 
Attorney General 

ARH:VUt 

Respectfully su~ittcd, 

AUBREY R. HAJIJ!ETT, JR. 
Assistant Attorner General 


