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.~ Oam COURTS: A county court may change its e‘o;n'ﬂ judiecial
=~ COUNTY COURT districts by formal court order. -
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Honorable Charles V. Barker
Prosecuting Attorney

Polk Coun

Boliver, Missouri

Dear Sirs

We are in receipt of your opinion request which is as
follows:

"In view of the fact that the population
b has shifted considerably in Pollke County
in recent years, the two districts from
which the assoclate Judges of the County
Court are elected are very unequal in
population, and the County Court purposes
to redistrict the county so as to have a
more falr remresentation on the court.

"The judges of this county brought the
guestion up at the convention of county
Judges in Jefferson City, and no one there
apparently knew what to do concerning the
ma tter.

"The only suthority I find on the gquestion
is Section }7.010 and Section 19.010 in the
Revised Statutes of 1949, and I camnot find
where the latter section hasbeen construed
regarding this question, I would therefore
like to have your opinion on the followlng
questiong

"iDoes the County Court have the authori '
to redistrict the county as occasion requ T
If not, who does have t authority? Also,
please state what procedure should be taken
in redistricting.'”



° Honorable Charles V. Barker

We agree with you in your letter when you state that
Section 47.010 and Section j9.010, RSMo 1949, are the sections
of the statute in regard to your question. "e believe that
both of these sections apply = Section L7.010 in regard to the
division of the county into townships and Section [j9.010 in
regard to determining the districts of the county court. Since
these two seem to be the only reference that the statutes of
our state make to this kind of an arrangement for county govern=-
ment, it is evident. that the county government should be or=-
ganized in accordance with them. We are purposely omitting
the new forms of county reorganization for counties of other
classes, It is naturally of importance in the matter of re=
districting a county for county judgeships to consider first
the method of dividing townships, that the county court dis-
tricts follow the statute, and be, in the words of the statute,
"two districts, of contiguous territory, as near equal in popu=-
lation as practicable, ul thout dividing municipal townships."
The above reference is to Section 49.010, RSMo 1949.

In regard to statutory comnstruction of Section 47.010,
supra, in the division of a county into townships by the
county court, our Supreme Court held in regard to & previous
similar statute in State ex inf. McKittriek v. Tegethoff, 338
Mo, 328, l.c. 330, 331, as follows:

"# # » Section 12041, Revised Statutes 1929,
is as followss

"1'Each county court may divide the county
into convenient townships, and as occasion
may require erect new townships, subdivide
townships already established, organize
better toumship lines, and mey, upon the

vote was cas :
election for the O g the preate
es nmumoboer o votes ] Ne 3
Tounships allected, consollda 0 or more
8 ownships, into one township, or
otherwise reduce the mumber of townships,
or change the boundary lines thereof, as
may be deemed advisable.'"

At l.c. 331, 332, the Court interpreted the statute, as
followus:




Honorable Charles V. Barkey

"l. Construing the section by its language
and history we think it clear the first

part thereof deals with: the original die
vision of a county into townships after

its organization; the subsegquent erection

of néw tounships, and the subdivision of
townships,  thereby inecreas the number

of townships; and tmﬁgg of boundary
lines whether the number of townships be
increased or remain the same. The statute
has never required a written petition for
this during the entire history of the State.
The latter part of the section, which used
to call for a petition signed by at least
fifty residents of the townships affected
and now recuires the signature of twenty-five
per cent of the qualified voters, etc., cone
templates a reduction in the number of towne
ships by conSolldation or otherwise. That is
what the title of the act said when this part
of the section was added by amendment in 1909."

Other incidences of constructing this statute and in re=
gard to the suthority of the county court in such matters are
found in State ex rel. Sears v. Hall, 28 s.w. (2d4) 1026, State
v. Dawson, 225 S.W. 97, and Houck v. Little River Drainage
District, 154 S.W. 739.

Section }}9.010, RSMo 1949, is guoted at length for the
purpose of this opinion and is as follows:

"The county court shall be composed of
three members, to be styled judges of
the county court, and each county shall
be districted by the county court there-
of into two districts, of contiguous
territory, as near equal in population as
precticable, without dividing municipal
townships."

We have found few cases in which this section or the method
of county organization as described in this section has come to
the attention of the court. However, in an early case of State
ex rel. Attorney General, relator, ve. Gilbreath, the Supreme
Court of Missouri had before it the followlng provisions of the
General Statutes of 1865 (Wagner Statutes, 439) which we quote
from 48 Mo., l.c. 110:




Honorable Charles V. Barker

"The question is thms raised whether the
action of the County Court in districting
the county had any such effect as is
claimed by respondent. The section of
the statute referred to is as follows:

"isection 1. The County Court shall be
composed of three members, to be styled
"the justices of the County Court," and
each county, where the court is composed
of three justices, may be districted by
the County Court, if they think the good
of the county will be promoted thereby,
into three districts, as near equal in
population as practicable without dividing
municipal townships; and each district
shall elect and be entitled to one of the
justices of the County Court.'"

This case did not involve the means of redistricting the
county court or the method of doing it. However, the Statutes
of 1865 was similar in its direction to the county court in
Section 9.010, supra. The county court in the @Gilbreath case
had been reorganized. It was presumably organized under the
directions of the Statutes of 1865 and the method of reorgani-
zation was not attacked. The Court discussed the reorganization
without disapproval. The question before the Court was con-
cisely this: When the county court redistricted the county
into judicial districts, did it result in all three county
judgeships being vacant? The Court determined that it did not.
It simply held at l.c. 112, as follows:

s & 2 Under this construction the present
justices will hold their statutory term,
an election of one justice will be had
every two years, and each district will
elect one, thus affirming the material
provisions of the statute. It is objected
that two of the districts are deprived of
their right to elect. True, until the
terms of the justices already elected shall
expire. No statute providing for a future
election to any office already filled can
take effect until the termination of the
pending term, unless the term is expressly
cut off., That is not the real difficulty

ol
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in this case, but it is in the assignment
of the justices, thus determining in which
district the first district election should
be had. But such assigmment being necessary
to carry into effect the power to district,
the power to make 1t should be implied from
the one expressly granted. i # "

We have found no other guiding light of judiclal construc-
tion of the statutes to direct us in the reorganization of a
county., It has been accomplished many times among the 11l
counties of Missouril and has seldom reached the judicial scrutiny
of our appellate courts. Section }9.170, RSMo 1549, provides
for terms of the county court. It is, in part, as follows:

"Four terms of the county court shall be held
in each county annually, at the place of
holding courts therein, commencing on the
first Mondays in Febmary, May, August and
November. The county courts may alter the
times for holding thelr stated terms, giving
notice thereof in such manner as to them
shall seem expedient; » = "

Absent further statutory direction, it appears that in the
event the county court at & regular term meeting determines and
makes a formal order which redistricts the county in accordance
with Section }j9.010, supra, the redistricting would be legal and

proper.

CONCLUSION

Therefore, 1t is the opinion of this department that a
county court msy change its county judicial districts by a
formal order of the county court at any of its regular term
meetings,

Respectfully submitted,

JAMES W, FARIS
Assistant Attorney General
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