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COUNTY ASSESSOR: Township assessor not required to perform duties
COMPENSATION: of House Bill No. 392 passed by the 66th General
Assembly. County shall pay additlonal compensa-
tlon to county assessor provided for in Section
150,335 of said bill. :

December L, 1952

FILED Yirsd

Honorable G, H. Bates

Director of Revenue '
State of Missourl

Jefferson City, Missouri

Dear Sir:
This will acknowledge receipt of your request which reads:

"on June 7, 1952 this department made the
following request for an official opinion
from your officet

"1It 1s noted from an opinion 1ssued b{
your department under date of May 26, 1952
that assessors are entitled to an additional
fee of L5¢ for visiting and inspecting the
establishments of merchants and manufacturers
and 6¢ for making a report.

"This department would like to lknow if one=-
half of this additionel fee is toc be paid

by the State and one-half by the county. We
would like, also, to know I1f this fee statute
applies to township assessors 1n counties
under township organization.,!'

"We would like very much to have this opinion
at your earliest convenience,”

: It does seem rather unusual that the Legislature in enact-
ing House Bill No. 392 would require county assessors in counties
of the third and fourth class to investigate merchants and bus-
inesses in thelr respective counties and make & report thereon,
and at the same time not Include in said bill the same duty for
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township assessors in sald counties; for the reason in counties
under township organization there 1s no county assessor, but only
the townshlp assessors who perform all the duties ordinarily
required of a county assessor, A careful exemination of saild
House B1ll No. 392 falls to disclose wherein there is any ambi-
gulty in said bill with regard to this particular request,

Section 150.055 of said bill merely provides that the count
agsessor at least once a year shall visit and 1napect each pIEce,
warehouse, store or other establishment owned and operated by any
merchant in his county, for the purpose of attalning certain ine-
formation necessary for comparative purposes with the statement
made by such establishments under Section 150,050, RSMo 19L9.

As can be seen, Section 150,055, supra, specifically places the
addltlonal duty only on the county assessor.

Section 150.060 of said bill merely requires the assessor
or county clerk, as the case may be, to read the merchantt's tax
book and further provides that the assessor shall make the
reports required under Section 150.155, which section only
provides for the county assessor to make such reports.

Furthermore, Sectlon 150,325 of said bill refers solely to
the county assessor, who, under said statute, is required to
make a sI%iIar visit and report as provided under Section
150,055 of said bill. Only this section applies to certain
other businesses and manufacturers.

80, in view of the foregoing stetutes, we must conclude
that if the Legislature desires township assessors of third and
fourth class counties to perform the additional duties clearly
placed upon county assessors in said counties under saild bill,
then 1t must be more specific and will necessitate an amend=~
ment to saild bill so as to include townshlp assessors. In
the absence of such an amendment, we must hold that the proe
visions of House Bill No. 392 are not applicable to township
assessors in third and fouwrth class counties.

- You also inquire if township assessors are entitled to
the additional compensations provided in Section 150.335 of saiéd
bill., Since we have already held the bill does not applg to
township assessors in these particular counties, we hardly deem
it necessary to further discuss this question. However, Section
150,335, supra, the only provisions said bill contains relating
to additional compensation for such duties merely provides that the
county assessor in all such counties shall receive a certain speci-
?Ieg %ea. There 1s absolutely no mention of any additional
fee to the township assessor for any such dutiles performed by
him. Therefore, under Nodaway County v. Kidder, 129 8.W, (24)
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857, 34} Mo. 795, the Court laid down the rule that a publie
officer claiming compensation for offlecial duties performed,
must point out the statute authorizing such payment., In view
of this, even if the township assessor of this bill should be
required to perform the duties provided therein, which he 1is
not ,required to do, he would be entitled to no additional
compensation for such services for the reason that there is

no statute asuthorizing the additional compensatlon for anyone,
except the county assessor,

You further inguire 1f the state and county shall share
the payment of these fees provided for the county assessor
under Section 150,335, supra.

House Bill ¥o. 392 1s sllent as to how such additional
compensation shall be pald the county assessor, but while it
is true that under Sectlons 53.130-1ﬂﬁ, R8Mo 1§h9, the Legls~-
lature fixed the compensations of county assessors in third
end fourth class countles and provided that the state and
county should share the cost of such compensation., However,
there is no such statute authorizing the state to pay one-
half of this additional compensetion provided for in Section
150.335, House Bill No. 392. Under Section 50,330, RSMo 1949,
it provides that any salary provided for a county offlicer
shall be paid in monthly installments by warrants drawn on
the county treasury., Under Ward v. Christian County, 111
S.W. (24) 182, 1l.c, 184, the Supreme Court said

" % # % However, section 11781, R.S. 1929,
Mo. St. Ann, 8 11781, p. 69956, allows fees
for many services not performed for third
persons, Necessarily these are chargeable
to the county and should be paild by the
county to the elerk (or his deput § up to
the amounts allowed by section 11011 for
the conmpensation of the clerk and his
deputies, # # % "

Therefore, we must hold that the additlonal compensation
provided in House Bill No. 392 must be paild by the county.
CONCLUSION

It is the opinlon of this department that township
assessors in third and fourth class counties are not required
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under House Bill No. 392 passed by the 66th Genersl Assembly
to make the annual visitation and report provided for there-
in, and it naturally follows that sueh township assessor is

not entitled to any additional compensation or fee for such

iorgioo rendered as provided for in Section 150,335 of said

bill.

Furthermore, the additional compensation provided for
the county assessor in Section 150,335 of said blll must be
borne by the county in the absence of a statute to the con-
trary. ‘

Respectfully submitted,

AUBREY R, HAMMETT, JR.

Asslstant Attorney Ceneral
APPROVED:

Sl

Atto;ney General
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