
,. 

-

.I .,1 

ELECTIONS: County court not r;quired to furnish 
permanent voting places within county 

COUNTIES: £or conducting elections. 

FJ LED January 21 , 1952 

)$ 
I 

Honorabl e John R. Gaslavka 
Prosecuting Attorney 
Dade County 
Green£i eld, ~Usaouri 

Dear Sir : 

Your l etter at hand requesting to be advised whether 
or not the county court i n a county under township organiza­
tion is compell ed by law to f urnish a voting place for the 
various townships . Thus your letter reads as follows : ' 

11 ill you please a dvise me whether the 
County Court , in a county under township 
organi~ation, is compelled by law to 
furnish a voting p lace for t he various 
township s . 

"Dade County school districts have 
recently been reorganized and the various 
districts are nov taking steps to dispose 
of the country schools which leaves the 
various townships without pl aces to vote 
and hold co:nmuni ty meetings . •• 

In r eading your letter it appears tha t heretofore when 
elections were held within your county the school houses lo ­
cated within the various school districts have been used as 
polling places. Inasmuch as under the circumstances which 
now prevail s taps are being t eken to dispose of the var ious 
country schools which have been used as pollinb places during 
e l ec t i ons, we interpret your reques t to inquire whether or 
not the county court is compelled by law to furnish other 
permanent polling places w1 thin the various townships. 

In connection with the conductinG of elections within 
the various counties of the state , Section 1~1 . 220, RSMo 1949, 
provides as follows : 
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Honorable John R. Cas lavka 

11 The county courts of the several counties 
in this state shall have power to divi de 
any township tn their respective counties 
into two or more election dist ricts , or- to 
establish two or more election precincts 
in any t ownship , and to alter such election 
distr icts and precincts, froo t~e to time, 
as the convenience of the inhabitants may 
require. n 

. . ~ .. 

Section 111. 240 , RSUo 1949. relating to the p lace of hol ding 
elections , provides: 

nThe place of hol ding the elections shall 
be designated, and the judges and clerks 
of election appointed in such districts 
or for such election p~ecincts , and the 
elections therein shall be conducted, in 
all respects, in the same manner as is 
herein provided by l aw f or tho t ownships . " 

Section :i.ll.380, R~r4o 1949. furthor provides : 

11 I f the court f'ail to des igl8.te the 
place of holding the election or to 
appoint judges, or the judges appointed 
fail to act, i t shall be the duty of the 
sheriff to fix the place, and the voters , 
when assembled, may appoint the judges . " 

In reading the above- quoted sections we construe t hem to 
mean that the duty of designating the places of holding elec­
tions, or t he polling places, is initially imposed on the county 
courts of the several counties . 

Further provision is made for designating the places of 
holding elections where t he county court fails to act . 

; bile the stntutes may require the county court in the 
various counties to designate the places or holding elections , 
we do not believe that they authorize county courts to erect 
or maintain permanent pollin3 places within the county. 

In the case of State ex rel . Uercer County v. Gordon, 
242 Uo. 615. 147 S. \ • 795, the court said t he following at 
Mo . 1 . c . 623: 
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Honorable John R. Cas lavka 

"Thoro is no law under which either 
counties or cities ClAY erect or maintain 
permanent pollinJ places. Neither are 
such municipalities provided with funds 
to purchase property in which to conduct 
public elec tions; therefore , the election 
machinery must be exercised at such 
places as their officers are able t o rent 
or otherwise acquire the use of • ~t- •~ ~~" 

.. .. " ... 

It would therefore seem that the county court is not com­
pelled by law to acquire or furnish permanent vot ing places for 
the hol ding of eleetio~ within the county. 

Nee dl ess to say, if the school buildings wherein the polling 
place s have heretofore been held are disposed of , other polling 
places would have to be designated by the county court for the 
holding of future electio~ . 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion o~ this department that the 
county court is not required by law to furnish permanent voting 
places for the varioua townships within tho county for the pur­
pose of conducting e l ections. 

RFT:ml 

APPROVED: 
I 
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J . E . TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

RICHARD F . THOMPSON 
Assistant Attorney General 


