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INTOXICATING LIQUOR: 1. OWners and operators of a cafe or 

club, who are not licensed to sell any 
kind of liquor, may permit the con­
sumpt ion of 3.2 beer upon premises of 
the cafe or club by any individual at 
any t ime. 

NONINTOXICATING BEER: 

2. Owners and operators of a cafe or 
club, who are not l icensed to sel l any 
kind of liquor, may permit the consump­
tion of intoxica t ing l i quor upon their 
premises except between the hours of 
10 p.m. and 6 a.m • 

.April 11, 1952 

Honorabl e Bill Davenport 
JTosecuting Attorney 
Christian county 
ozark, russour1 

Dear Sir : 

This department 1D in receipt of your recent request for 
an official opinion. you thus state your opinion request : 

"I would now like to make request for an 
opinion as to whether it is a violation 
o£ the law for persons to bring either 
3. 2 or higher percentage beer into a 
place not licensed to sell any kind of 
liquor but operating a cafe and club of 
sorts . This is in connection llith a 
certain place in my County in which the 
license to sel l 3. 2 beer has been revoked 
by the Liquor Department for a conviction 
of a violation of the Liquor Control Act 
and where no other license has been ob­
tained by any other person f or the 
premises . " 

In your letter you refer to "3 .2 or higher percentage 
beer . " vJe would here point out that 3.2 beer is by Uis3ouri 
law declared to be nonintoxica ting. Paragraph 2 of section 
312 . 010, RS1.fo 1949 , states : 

11The phrase tnonintoxicat ing beer r as used 
in this chaJt er sha~l be construed to refer 
to and to mean any beet- manufa ctured floam 
pure hops or pure extract of hops , and pure 
barley malt or other wholesome grains or 
cereals , and l'lholesome yeast, and pure water , 
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Honorable Bill Davenport 

and tree t'rom all harmful substances , p:e­
aervatives and adulterants, and having an 
alcoholic content of more than one- half ot 
one per cent by volume and not eKceedtng 
three and two- tenths per cent by ,.,e i ght. n 

\ole woul d further point out that !Us souri law holds that 
any liquor whiob contains more than 3 . 2 per cent of alcohol 
by weight is intoxicating liquor. Section 311.020, RSMo 1949, 
state as 

"The term 1intox1ca t1ng liquor • as used 
in this chapter, shall mean and include 
alcohol f or beverage purposes, aloohol1c, 
spirt tuoue , vinous , fermented, malt , or 
other liquors . or camb1nat1on· or liquors , 
a part o~ which is sp1r1 tuous , vinous , or 
fermented, and all preparations or ~tures 
for beverage purposes , containing 1n excess 
ot three and two-tenths per cant of alcohol 
by weight. " 

We will first address ourselves to that part of your 
question which relates to 3.2 beer. Missouri law (Section 
312. 030, RSMo 1949) prohibits any person from selling 3. 2 
beer who has not received a perndt to do so . Miss ouri law 
(Section 312 .400, RSMo 1949 ) also prohibits any porson , even 
though duly licensed, to sell or supply 3.2 beer to an habitual 
drunkard, a person who 1e intoxicated, or to a person under 21 
years of age . However, these laws are not applicable to the 
situation which you present. The ttoaf"e or alub" to which y-ou 
refer would, aooord1ng to your state~nt, have nothing whatever 
to do with the 3. 2 beer except to permit i ndividuals who, pre­
sumptively , have lawfully acquired it, to consume such beer on 
the premises of the "cafe or olu b, " we are unable to find any­
thing in Missouri law which would prohibit an individual f~m 
allowing it to be done . 

we will now consider the matter of a "cafe or club11 per­
mitttng the consumption on its premises of beer which has a 
higher percentage of alcohol by weight than 3.2 per cent , 
which is to say, intoxicating liquor. Paragraph 1 of Section 
311. 480, RSMo 1949, states a 

"It shall be unlawful for 9n3 person oper­
ating any premise~ whore food , beverages 
or entertainment are sold or provided t or 
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Honorable Sill Davenpo~t 

oompensat1on1 who does not possess a 
license ror the aale of intoxica ting 
liquor , to permit the d.r1nking or con­
sumption of intoxicating liquor in, on 
or about said premises between ten P. M. 
and six A . M. the .follol(, ng day , without 
having a license as 1n this section provided. " 

Here, we would point out that the quoted portion ot Seotion 
311 . 480 covers and embraces the type of "oa.fe or club" which 
you describe to us , to-w1t, a place which furnishes .food or 
entertainment or both , but which does not possess a lioenae to 
sell intoxicating liquor . we would point out .fUrther that since 
the above quoted portion or Section 311.480 only prohibits the 
consumption of intoxicating liquor upon the premises between 
the hours of 10 p.m. and 6 a .m. , that such consumption between 
the hours or 6 a . m. and 10 p . m. is not prohibited and 1a there­
fore logal . 

CONCLUSION 

It , therefore , is the opinion of this department that : 

1. The ormers and operators of a oa!'e or club , \-Tho are 
not licensed to sell any kind or liQl or, may per.mit the con­
sumption of 3. 2 beer upon premises of the cafe or club by any 
1ndi vidual at any time . 

2. Owners and operators of a cafe or club who are not 
licensed to sell any kind of liquor, may permit the consumption 
of intoxicating liquor upon their premises except between tbe 
hours of 10 p . m. and 6 a . m. 

A'D~ROVED: 

J .~ 
Attoitney General 

BWab 

Respectful ly submitted , 

HUGH P . WILLIAMSON 
Assistant AttOPney General 


