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Mr. Andrew J. Hlggins
Progsecuting Attorney
Platte County

Flatte City, Missouri

Dear Mr. Higgins:i

This will acknowledge receipt of your request for an official
opinion of this department which reads as followsas

"l. Are members of the county central
political committee officers in such a
sense as to render such membership income
p;;ibl.; with holding e county or municipal
office

"2, Is the position of special road commissioner,
acting under Sections 233.170-233.315, RSMo. 1949,
inclusive, incompatible with the position of alder-
man or councilman of a municipality?™

In answer to the first question, the Supreme Court of Missouri
in State v. Hamilton, 240 S«W. LL5, lec. LL47, sald as follows:

"Not only therefore, by our rulings, but in
harmony with those in the Jjurisdiction from
whence we derived our law, we are authorized

i3 holding that the position held by a political
committeeman elected under the authority of the
statutes is such as to entitle his position to
be classified as in the nature of that of a
public officer "

The holding by the court of course classified the office of
county central committee member a public office.

The Supreme Court of Missouri states the rule regarding in-
compatibility of public office in State ex rel. v. Bus, 135 Mo. 325,
l.0. 338, where it says:



Mr. Andrew J. Higgins

"At common law the only limit to the number
of offices one person might hold was that
they should be compatible and consistent.

The incompatibility does not consist in s
physical inability of one person to dise
charge the dutles of the two offices, but
there must be some inconsistency in the
funetions of the two3 some confliet in the
duties required of the officers, as where one
has some supervision of the other, is required
to deal with, control, or assist him."

It doeas not appear to us, using the foregoing rule as a
measure, that the office of a party central committee member is
incompatible with holding county or municipal office, unless the
Constitution or statutes of Missourl by their terms prohibit it.

We therefore are of the opinion that members of & county
central political committee are not officials in such a sense as to
render such membershilp incompatible with holding a county or
manicipal office.

The answer to your question regarding the special road commlssion-
er, to whom you refer, is one of a speclal road district not under
township organization such as 1s contemplated by Sectlions 233.170 to
233+315, inclusive, RSiMo 1949, we, in this answer, are of the
opinion that the position of a specilal road commissioner of a speclal
road district organlzed under these sections is not incompatible with
that of alderman or councilman of a munlcipality within such district.
The rule is the same here 1ln answer to this question as 1t was in
the Bus case in answer to the first questlione

GONCLUSION

It is, thererore, the opinion of this department that:

(1) The office of a party central committee member is not
incompatible with the same individual member holding county or
murfeipal office, unless gpecifically prohibited by statute or the
Constitution of Missouri.

(2) The position of special road commissioner in special road
districts in countieg not under township organization as contemplated
by Sections 233.170 to 233.315, inclusive, supra, is not incompatible
with the position of alderman or councilman of a municipality within
such district.

APPRO : Respeetfully submitted,
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