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ASSESSOR'S FEES: Neither the Constitution of 1945, nor 
RSMo 1949, prescribe a maximum amount 
of fees that may be received and re­
tained by assessors in third and fourth 
class counties . S•id assessors are 
legally entitled to receive and retain 
every fee accruing to their offices 
annually as compensation for their 
services. 

THIRD AND FOURTH 
CLASS COUNTIES: 

1
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Honorable \ . H. Holmes , Auditor 
State of Missouri 
State Capitol Building 
Jefferson City , Uissouri 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your recent request for 
a legal opinion of this department , which request reads as follows : 

"Please furnish this department with an 
official opinion on the following question : 

"What is the maximum amount of fees that 
an Assessor may retain , exclusive of 
salaries paid to deputies , in third and 
fourth class counties , s ince the pro­
vis ions of Section 13, Article II , of 
the 1875 Constitution of :Missouri, have 
been omitted from the 1945 Constitution 
of Missouri?" 

The statement is made in your letter that Section 13 , 
Article II of the Constitution of 1875, has been omitted from 
the Constitution of 1945 and you make the inquiry as to what 
the maximum amount of fees , exclueiTe of salaries paid to deputies, 
assessor~ · of third and fourth class counties may retain. 

Section 1), Article IX , of the Constitution of 18751 
referred to above , di d provide a limit of the amount of rees , 
exclusive of salaries paid to nece~sary deputies , which might 
be paid to any county or municipal officer in any one year. 
Said section read as follows : 
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Honorable \, . H. Holmes 

"The fees of no executive or ministerial 
officer of any county or m1micipality 
exclusive of the salaries actually paid 
to his necessary deputies , shall exceed 
the sum of ten thousand dollars for any 
one year. Every such officer shall make 
return quarterly, to the county court of 
all tees by him received , and of the 
salaries by him actually paid to his 
deputies or assistants , stating the same 
tn detail, and verifying the same by his 
affidavit; and ·for any ·statement or ODlission 
in such return , contrary to truth, such 
office r shall be liable to the penalties 
of willful and corrupt per jury." 

This "li.lllitation" section has been omitted from the 194S 
Constitution, and the only reference made in same to the coapen­
satiOD of all county officers, except those of counties operating 
UDder their own charters , is that found in Section 11, Artic le 
VI, whi ch reads as follows : 

"Except in counties which frame , adopt and 
amend a charter for their own government, 
the compensation of all county off icers 
shall be prescribed by law uniform in 
operation in each class of counties . Every 
such officer shall f ile a sworn sta~eaent 
in detail , of f ees collected and salaries 
paid to his necessary deputies or assistants, 
as provided by law." 

The compensation of t he county officers referred to is 
not fixed, but it is noted that such compensation is to be 
provided by the statutes, and that such statutes shall be · 
uniform 1n operation in each class of count ies. Therefore. it 
appears that the f unction of the const i t utional provision la 
to direct us to the appropriate statutes f ixing the compensation 
of such county officers , and is applicable to that of assessors 
in third and fourth class counties. 

The off ice of assessor in third and f ourth class counties 
appears to be an exception to the rule that the framers of the 
Const i tution, and the l egislature, in t he enactment of necessary 
l aws in conformity to the Constitution, intended that county 
off icial& should receiYe salaries only as compensation for their 
services. 

- 2-

' 



. .. • • • ,. . ' 

Honorable W. H. Holmes 

No provis ion of the Const itution of 1945 or of the Mis souri 
Revised St atutes of 1949 impose the duty upon the assessors of 
third and fourth class counties to coll ect every fee accruing 
to their o£f1ces and to pay over all such fees ~o the treasurers 
of their respective counties. In the absence of any such pro­
visions , it is assumed that it was the intention of the lawmakers 
that such assessors should be compensated for their services only 
by fees collected by them each year, and also since no aaxtmua 
amount of fees has been providedt it is our thought that assessors 
in third and fourth class countiea · are entitled to receive and 
retain for their services annually , every fee accruing t o thea 
in their official capacity. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that neither the 
Missouri Constitution of 1945, or the Revised Statutes of 1949, 
prescribe the maxisua amount of fees which assessors of third 
and fourth class counties are entitled to receive and retain , 
but that such assessors are entitled to · receive and retain all 
fees accruing to their off ices annually, as compensation for their 
services. 

Respect~ully submitted, 

PAUL N. CHITwOOD 
Assistant A~torney General 

APPROVED: 

Attorney General 
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