CIROUIT CLERK AND & deputy in the office of circuit clerk
_ and recorder must reside in the county
RECORDER, DEPUTIES: three months before appointment,.

June 9, 1952

FILE
AN

Mr. Gaylord P. O!Connor
Prosecuting Attornay
Pilkte County

Bowling Green, Missouri

Dear Mr. Ot'Qomnnori

We have given careful consideration to your request for
an opinion, which request is as followsi

"I would 1like to submit to you the followe
ing question for your opinion:

"May the Recordey of Deeds and Ex-officioc
Circuit Clerk in a third olass county ap=
point a Deputy Circuit Qlerk who is not a
resident of the countz from which the
Recorder was eleoted?

Section 8 of Articie VII of the Constitution of Missouri
is as followsi

"No person shall be eleoted or appointed

to any oivil or militery office in this
state who is not a citizen of the United
States, and who shall not have resided

in this state one year noxt preceding his
eleoction or appointment, except that the
residence in this state shall not be
necessary in cases of appointment to
administrative positions requiring

technical or specialized skill or knowledge.™

It 18 herein provided that any public officer, with certain
exceptions, must reside in the state one year next preceding his
election or appointment, But nothing is contained in the Consti-
tution to require prior residence in the county in which the
officer is to serve. This 1s a matter to be determined by
statute.
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Section 59.300, RSMo 1949, is as follows:

"The aelrcult clerk and recordsr in counties
of the fourth class, and in counties of the
third class wherein the offices shall S
have besn combined, as recordsr of the
county, may appoint in writing one or more
-deputies, to be approved by the judge of

. the ecireult ocourt, which appointment with
the like oath of office as their prinoipals,
to be taken by them end endorsed thereon
shall be filled in the affice of ths county

. clerk., S8uch deputy recorders shall possess
the qualificetions of clerks of courts of
record, and may, in the name of their
principals, perform the dutlies of recar ders
of deeds, but all circuit clerks and re-
corders and thelr sureties shall be re-
sponsible for the official conduct of thelr
deputies.”

This statute goverms the appointment and quaelifications
of deputy circuilt clerks and recorders in counties where the
two offices are comblined, and such deputles muast have the same
qualifioations as clerks of oourts of record.

Section u83 610, RSMo 1949, is as follows:

"o persan shall be appointed or elected
clerk of any court, unless he be a citizen
of the United States, above the age of
twenty-one years, and shall have resided

wi thin the state one whala year, and wl thin
the county for which hes is elected three
months before the election; and every clerk
shall, after his election, reside in the
county for which he 1is cletk. :

This statute, defining.the qualifications of all clerks
of courts of record, requires any such clerk serving as a
county officer to reside in the county three months before
his election, and this qualification applies to a deputy
gppointed under Section 59.300, supra.

These particular sections of the law have not been con~-
strued by the appellate courts of this state, but the rule of
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camstruction has been defined in many cases. The Supreme Court
of Missourl in State ex mel. v. Board of Education, 294 Mo. 106,
l.c. 115, said: "It is also a cardinal rule that when the
language is plain, there can be no comstruction because there
18 nothing to construe." We now hold that the language of the
statutes quoted above is entirely c¢lear, and the plain meaning
of the law should be ocbserved.

 CONCLUSION
It is the opinion of this offfce that a deputy in the office

of oircuit clerk and recorder in a third-claass county must reside
in the county three months before being appointed to such office.

Respectfully submitted,

B. A. TAYLOR
Assistent Attorney Generel
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