
CIRCUIT CLERKn, ) 
) 

Clet-k of the circuit cou.r t may demand 
payment in advance for cet-tified copies 
of I'ecot-ds in his office. FEES: ) 

Fl LED January 14, 1952 

~ 
r . R. C. Tom11neon 

Proaocuting Attorney 
St . ·"ranoola County 
Farmington , ~ia aouri 

Dear 1:1r . Tomlinson : 

r:e have g iven earet'ul conel.deration to your request 
for an opinion, w~eh request ia aa follows: 

"The Circuit Clerk is continually 
ge tting requests from lnmatea of 
the penitentiary for eortifiod 
copies of the co~plai1t , warrL~t , 
inforrAtion , and sente1ce and judg­
ment in their criminal cases and 
no money is sent t o cover the costs 
to the clerk for preparing same 
and n one is sent the clerk when he 
prepares these doca~nts and inclo.ea 
his bill . Is the Circuit Clork obliged 
to prepare thoso doc~nte free or 
charge and can he demand paymont for 
same in advance before he goea to all 
the trouble of preparing them?" 

The foes allowed clerks of the circuit courts for 
thoir s ervices i n erimlnal nrooeedL~gs are enumerated in 
SE-ction 483 . 530 , RS'•o 1949 . And this list includes such 
items aa those mentioned 1n your request . 

l'ay the clerk demand payment for these docutnenta 
before going to the trouble of preparing them? The law 
L~ !issouri is entirely silent on this question . The 
clerk , however, "shall charge and collect for the county 



·r . B. C • To1'1111n son 

in all cases every_fee accruing to hie office , " as pro­
vided by Section 4Jj3 .550, RS 'o 1949 . He must " pa,- mont hly 
into the count y treasury the ~,ount of all fees collected 
by virtue of h is office except fees collected in cases 
of ch&n3e of venue from pther counties , tt a a provided 
in Soction 483.560 , RSMo 1949 . 

Within the clear meaning of the law the clerk of 
the circuit co~rt is under le&al duty to exercise due 
care and diligence in collecting the fees of his office 
and turning the1'l! over to the county treasurer . He may 
in certain cases find it erpedient to t'emand pa nt 
1n advance of t he service , and there is no reason for 
holdinc that he may not do so . 

The general rule or law governing th i s question is 
defined i n Corpus Juris Secundum, Vol . 67, page 359 , as 
follows: 

''Where a statute pres cribes the fees 
which ~~ officer shal l roceive and 
omits sneeially to provide when, h ow 
and b:- who~ they shall be ")aid , tho 
person at whose r equest the service 
is rendered ia l i able and the off icer 
is ont1t~ed to payment as the ser­
vices are performed. Fees are some­
ti a payable 1n advance of the 
performance of tho official service 
~anted, and a statute intended only 
to nravent the exaction of larger 
fees tha."l the law all<rns does not 
prevent the collection or tha nre­
scribed fee in advance in a proper 
case ; but undor so~ provisions, the 
state is entitled to have oartieular 
pa1>era filed w1 thout paying the fll1ng 
fee in advance, as is required ot 
private individuals . When an officer 
is unable to collect h ia fees for 
services performed from the person 
liab1e to pay them, he muat bear the 
loss, and an off icer who inadvertentl~ 
or otherwise files a paper for which 
a fee ia required to be paid is forth­
with bound to account £or such fee 
whether or not he collected it at the 
time t he paper was left for filing . 
!a off icer is I rotected ~ refUsiP3 
12 Jollver orr e!a1 papers, ~ in 
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retaining napera and documents 1n 
h is pos~eselon fn-r&spoot ot whiCh 
he has renderad-eervlce. unt11 the 
l'eea are oa!d . n -

(Underscoring ours . ) 

This principle as upheld b7 the Supreme Court of 
Iowa in Ripley v . Gifford, 11 Iowa 367. In the course or 
that opinion, at page 370, the court said : 

"There is no statute fixing the fees 
of Secretary of State , Cler k of the 
Suorome Court , Recorder , Sheriff , 
Coroner , Constable, Notary ~blle , 
JUstice of the Peace or County Surveyor. 
And yet beyond controversy, they are 
each entitled to oomoensation for 
their services. This comnonsation, 
if not t'i.xed and settled at the tim 
the services are required , would be 
what the same were reasonably worth . 
Each officer may also, in our opinion, 
if he so desire , require the ~re­
payment of fees for the services de­
lll!lnded . Or, for any service a rendered, 
he may retain any papers or docw:1enta 
in his possession in and about 
which he has bestowed labor , until 
the reasonable value of said services 
shall be paid . Thus if the clerk of 
the Supreme Court, or a justice or 
the peace, is required to iaaue 
an execution, be may either d81l18Ild 
the pre- payment or his fee therefor , 
or retuse to deliver the same after 
its preparation, until suCh fee 
shall be paid. * ~ *" 

COtTCLUSION 

It is the opinion of this o.ffice that the clerk of 
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t he clroui t court ma.,. demand pa)'1D8l'lt in advance for 
certified co~iea of records in h is otfice . 

APPROVED : 

J . • il¥LOR 
Attorney General 

BAT/th 

Reapecttully submitted , 

B. A. TAYLOR 
Assistant Attorney General 


