RECORDERS: Instruments retained on file in county recorderts

COUNTIES: office for one year as required by Section 59.360
RSMo 1949, to be disposed of in manner set forth
in Section §9./430 if possible, and if not so dis-
posed of the same may be removed to any convenient
and safe storage space.
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Honorable J., W, Thurman
Prosecuting Attorney
Jefferson County
Hillsboro, Missourl

Dear 3Sir:

The following opinion is rendered in reply to your
recent request reading as follows:

"Section 59.3060 of the Revised Statutes,
1949, requires that certain instruments
be retained in the Hecorder's Ufiflce Ior
one year after the instruments are re-
corded. At the present time, the Re-
cording Office in this County 1s very
cramped for space and in looking over
their files they dlscovered that there
was a very large nuaber of the deeds
thaet had been held pursuant to the
above Section that had never been
reclaimed. There are instruaments in
tals group that go back as far as 1874.
The County Recorder desires to remove

a large portion oif these old instru-
ments and place them on file in the
attiec of the Jeflerson County Court
House. I might add that some suech
move is necessary iI the Recorder is

to continue to have room to earry on
his business.

"Please advise whetner 1t is permissable
for the Recorder to remove the above
described documents up to the last ten
years,”



Honorable J. /. Thurman

In your letter quoted above speelific reference is
made to Seetion 59.3060 RSMo 1949, which eontains the
following language:

"Whenever the recorder of deeds, or any
other person acting as recorder of deeds,

in any county in this state, shall record
any instrument of writing affecting real
estate, waleh purports to have been signed
and acknowledged more than twelve months
prior to the time the same 1s presented

for record, he shall retain suech instru-
ment of writing in his offlce, subject to
the inspection of all parties interested,
for one year next succeeding the time such
instrument shall be recorded; provided,

that if any suech instrument of writing shall
affect real estate in wore than one county,
then &s soon as it shell be recorded in the
first county in which it may be filed, it
shall be sent froam county to county in the
order named in the instrument of writing, by
the respective recorders thnereof, until it
shall have been filed and recorded in each
county in waleh any susch real estate may be
situated, and retained in the ofiice of the
recorder of the county in waleh it shall be
last recorded until the expiration of ocue
year alter the last filing taereol; provided,
that the recorders saall not be required to
transalt such deed froa county to eounty un-
less the party desiring the same recorded in
such other county or counties shall first pay
the recorder's fee, to be transmitted with
the deed.”

Seetion 59.300, RSMo 1349, quoted above, is so worded
as to have specific application to "any instrument of writing
affeeting real estate, which purports to have been signed
and acknowledged more than twelve months prior to the time
the same 1s presented for record.” 3Sueh statute does not
disclose what disposition is to be made of sueh instruments
after they have been retained in the recorder's office for
one full year. The general statute touehing disposition
of recorded instruments in countlies other than class one,
and in cities containing six hundred thousand inhabitants,
is Seetion 59.430 RSMo 1949, whieh provides:



Honorable J. %, Thurman

"The recorder sall certify, on or
under such deed, mortgage, conveyance,
deed of trust, bond, comamission or
other instrusent, so recorded, the
day and tiae of the day, month and
year, wnen ne received it, and the
book and page or pages of the book

in wioich it is recorded, and, wheun
recorded, deliver it to the party

or nis order.”

In the absence of any directlve appearing in Seetion
59.3060, RSMo 1949, relative to disposition of instruaents
retalned for one year as required by such statute, it seems
clear that sueh instruments, alter having been retained for
the required period of one year are to be disposed of as
provided in Seetlion 57.430, cited above, and insofar as
such & disposition can be accomplished at this date, the
recorder should so dispose of sueh records. MNo statute
has been discovered which will serve to prohibit the recorder
froa removing froa his office files those lanstruaents wanich
have been retalned for tue period of one yesar as required
by jectlon 59.300, RSHo 1949, and which cannot be delivered
to the parties entltled thereto under section 59.430, RSMo
1949, and the same amay be stored in any convenient and safe
storage space.

CONCLUSION

It 1s the opinion of this department that instruments
required, under Section 59,300, RSMo 1949, to be kept on
file in the county recorder's office for one year after
recording, should then be disposed of as provided in Seec~
tlon 59.430, RSMe, 1949, and any sueh instrusents not so
disposed of may be removed from the recorder's office to
any convenient and safe storage space.

Respectfully submitted,

APPROVED
) JULIAN L. O'MALLEY

74~ Assistant Attorney General
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Jo E. TAYLOR
Attorney General
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