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to county treasurer under Scc., 1,7.585,
RSMo 1949; county may retain not to exceed
five cents on the one hundred dollars
assessed valuation lor the county special
road and bridge fund and is not required to
spend amount withheld in township in which
collected,

June 17, 1953

John szi£§§“°n

Honorable Charles J. Hoover
Prosecuting Attorney

Grundy County

Trenton, Missourl

Dear Sir:

We have received your request for an opinion of this
office, which request is as follows:

"A controversy has arisen in Grundy County
concerning the procedure followed by the
County Court relative to the County Specinl
Road and Bridge Fund, The County Court
requested that I ask your office for an
opinion on this matter. I in turn requested
the County Court to submit to me information
from which I could frame a letter to you.

As a result of this request to the County
Court, the Court, together with the County
Treasurer, wrote a memorandum which appears
to adequately set forth the facts. Hence,

I am quoting their memorandum and I shall

be glad to furnish any specific information
which your office might request,

tCrundy County is a township organization
county. The County Court of this county
ordered the County Treasurer in 1948 to
retain an amount of .05¢ on the $100,00
assessed valuation out of the Speclal Road
and Bridge Fund, and to transfer the same
to the County Specilal Road and Bridge Fund.
The authorization of this order is Sec.
137.585 ReS. 1949. This section directs
the township collectors to turn in to the
county treasurer thelr collections of
Special Road and Bridge Tax,
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*The clerk of the Trenton Township board
has questioned the right of the county
court to retain this .05¢ on the $100.
valuation and the need of the township
collectors to pay to the county treasurer
their road and bridge collections, and
cites Sec. 139.430 R.S. 1949 which directs
the township collectors to pay over to the
county treasurer and ex-officio collector,
all state and county taxes collected by
him and to pay to the township directly all
township taxes and funds of every kind be=-
longing to the township. The clerk claims
that these two sections are contradictory.

'Will you please advise me

l., Whether or not the county court is
within its rights in requiring the
township collectors to pay over to
the county treasurer the special
road and bridge tax collected by
them, together wlth their state and
county collections.

2. Their right to retain .,05¢ on the
$100. assessed valuation for the
county special road and bridge fund.

3. The clerk of Trenton Townshilp also
raises the question as to whether or
not the county court is required to
spend the money derived from the .05¢
on the {100, valuation in the town-
ship from which that money was derived.
It has been the practice of this county
to put money in the special raad and
bridge fund and spend it as needed in
the county at large,

/h/ Cen W. Gallup
County Treasurer'

"I shall appreciate your opinion in regard to
the three questions forwarded to me by the Court,"
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section 137.585, RsMo 1949, provides:

"l, In addition to other levies authorized

by law, the township board of directors of

any township in their discretlon may levy an
additional tax not exceeding thirty-five cents
on each one hundred dollars assessed valuation
in their township for road and bridge purposes.
Such tax shall be levied by the township

board, to be collected by the township collector
and turned into the county treasury, where it
shall be known and designated as a special road
and bridge fund,

"2, The county court of any such county may

in its discretion order the county treasurer

to retain an amount not to exceed five cents

on the cne hundred dollars assessed valuation
out of such special road and bridge fund and

to transfer the same to the county special road
and bridge fund; and all of said taxes over the
amount so ordered to be retained by the county
shall be paid to the treasurers of the respec-
tive townships from which it came as soon as
practicable after receipt of such funds, and
shall be designated as a special road and bridge
fund of such tcwnshilp and used by said townships
only for road and bridge purposes, except that
amounts collected within the boundaries of road
districts formed in accordance with the provi-
sions of chapter 233, R3SMo 1949 shall be paid

to the treasurers of such road districts; pro-
vided that the amount retained, 1f any, by the
county shall be uniform as to all such townships
levying and paying such tax into the county
treasury; provided, further, that the proceeds
of such fund may be used in the discretion of
the townshlp board of directors in the construc-
tion and maintenance of roads and in improving
and repairing any street in any incorporated
city, town or village in the township, if sald
street shall form a part of a continuous highway
of the township running through said city, town
or village." '
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Section 139,430, nsMo 1949, provides, in part:

"2. On or before the tenth day in each
month, the township collector, after de-
ducting his commissions, shall pay over to
the county treasurer and ex officio col~-
lector all state and county taxes collected
by him during the preceding month, as shown
by the statement required by this section,
and take duplicate receipts therefor, one

of which he shall retain and the other he
shall file with the county clerk; and the
county clerk shall charge the treasurer with
the amounts so receipted for, to be fccounted
for at the annual settlement.

"3. The township collector, in like manner,"
on or before the twentleth day of each month,
shall pay over to the township trustee and

ex officio treasurer after deducting his com=-
mission all townshlp taxes and funds of every
kind belonging to the township, collected by
him during the preceding month, and take
duplicate receipts therefor, one of which he
shall retain and the other he shall deposit
with the township clerk, who shall charge the
township trustee and ex officio treasurer with
the amount so receipted.,"

There does appear to be some conflict between Sectlions
137.585 and 139.430, above quoted, insofar as the duty of the
township collector 13 concerned, However, the application of
a well-established principle of statutory construction resolves
such conflict, "Under the established rules of statutory con=-
struction where there are two laws relating to the same subject
they must be read together and the provisions of the one having
a special application to a particular subject will be deemed to
be a qualificatlon of, or an exception to, the other act general

%‘a‘s",‘ti.ﬁf"ﬁ‘aﬁ pagleton v. Murphy, 348 Mo. 949, 156 s.W. (24)

Applying that rule to these statutes, 3ection 137.585 is
a speclal statute applicable to the handling of the funds there
involved, and consequently will prevail as to such funds over
the provisions of Section 139,430, -
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This construction is also supported by Section 12(a) of
Article X of the Constitution of Missouri, 1945, under which the
tax involved is levied, That section provides, in part:

"In addition to the rates authorized in
section 11 for county purposes, the county
court in the several counties not under
townshlp organlization, the townshlp board
of directors in the counties under towne
ship organization, and the proper adminis-
trative body in counties adopting an
alternative form of government, may levy
an additional taxz, not exceeding thirty-
five cents on each hundred dollars assessed
valuation, all of such tax to be collected
and turned In to the county treasury to be
used 1or road &nd DIidLe DUrpOSesS. i # #7
(Emphasis ours,)

As to the second question, Section 137.585 clearly permits
the county court to retain an amount not to exceed five cents on
the one hundred dollars asseased valuatlion out of the special
road and bridge fund therein provided., We perceive no grounds
for holding such provision invalid, and therefore under such

section the court does have the right to retain the amount therein
provided,

As to the third question, Section 137.585 provides that the
amount retained by the county shall be transferred to the county
special road and bridge fund. No limitation is provided regarding
the place in which the amount withheld shall be expended. The
county court is required to retain a-uniform amount as to all
townships levying and paying the tax, and 1n the absence of any
limitation requiring the county cour% to expend the amount with-
held from the tax levied in a particular township within such
county, we are of the opinion that the expenditure of the fund
is a matter for determination by the county court,

CONCLUSION
Therefore, it is the opinion of this office that:

l. Township collectors are reguired to pay the special road
and bridge tax levied under Section 137.585, RSMo 1949, to the
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county treasurer, in accordance with that sectlon, and not to
the township trustee, under Section 139.l30, RSMo 1949;

2. The county court may retaln an amount not to exceed
five cents on the one hundred dollars assessed valuation out of
the special road and bridge tax assessed under Section 137.585;
and

3. The county court is not required to spend the amount
withheld by it in the township in which the special road and
bridge tax was collected.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Mr. Robert R. Welborn,

Yours very iruly,
JOHN M, DALTON

Attorney Ceneral
RRWiml



