ABSENTEE VOTING: Absentee voting not authorized at elections
ELECTI ONS ¢

TOWNSHIPS: wherein only township officers are elected,
VOTING :

FILED

March 26, 1953

lionoreble Junes J. hoeler
Prosecutin; Attorney
Chariton County
Keytesville, lissourl

Dear Mr., Vheeler:

In your letter of darch 16, 1953, you requested an
official opinion on the following question:

"The question has arisen as to

whether or not abssntee ballots can

be cast at thlis township olection
under section 112,010, R.S.Mo. 1949,
which provides for the casting of
absentee ballots at any 'speclsl,
general or primary election at which
any presidential preference is
indicated or any candidates are

chosen or electedy for any congress=-
ional, state, district, county,

town, city, villaga, precinet or -
judicial offices or at which questimg
of publie policy # i # "

Constitutional authorization for absentee voting is
provided by Article VIII, Section 7, Missourl Constltuticn
of 1945, as follows:

"ibsentee votinge == Qualified
electors of the state who are absent,
whethor within or without the state,
may be enabled by jeneral law to

vote at all elections by the people."

Statutory provision for absentee voting by persons
not in military or naval service is provided by Section
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112,010, Rc<Mo 1949, as follows:

"Any person being a duly qualified
elector of the state of Missourl, other
than a person in military or naval
service, vho expects to be absent from
the county in which he is & qualified
elector on the day of holding any
special, genereal or primary election

at vhich any presidential preference

is Indicated or any candidates are
chosen or elected, for any congressional,
state, district, county, town, city,
village, precinect or judiclial offices
or at which questions of publie policy
are submitted, or any person who
through illness or physical disability
expects to be prevented from person-
ally foing to the polls to vote on
election day, may vote at such election
as herein provided."

In order to determine whether absentee ballots may be
cast at township elections the above section must be examined
and construeds To aid in the construction of said statute is
the statement of the Suypreme Court in Nance v. Kearbey, 251
Moe 374, 158 S.W. 629: "Election laws must be liberally
construed in ald of the right of suffrage, # # # "

Section 112,010 states in considerable detail at what
elections absentee ballots may be cast. Such ballots may be
cast at only special, general, or primary elections at which
any presidential preference 1s indicated or any candidates
are chosen or electe or any capgressional, state, district
county, town, cit villar-se, recEneE or ]udic!aI off'ices

esfio E 11

or at which aqu ns gz publiec pollicy are submitted,

In construing statutes having such detailed provisions
the maxim of "expressio unius est exclusio alterius" should be
applied, This maxim is discussed and defined in City of Hannibal
Ve Minor, 22l S.V. 2d 598, as follows:

" 3 &% % There 1s a fundamentel principle
of construction which has been recog-
nized and applied from time immemorial
by our courts to such questions as we
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have here, It is embodied in the

maxim: 'Txpressio unius est exclusio
alteriust! vhlich means that the express
mention of one thing, person or place
implies the exclusicn of another, = # # "

It is also noted that Section 112,300, RSMo 19,9, pro-
vides for casting of absentee war ballots by persons in military
or naval service in the following instances: "Specilal, pri-
mary or general election in which any presidential preference
is indicated, or any cendidates are chosen or eclected for any
congressional, state district or ecoun election or at which
any gquestion of public policy is submitted." (Tmphasis ours,)

Since there are two statutes providing for absentee voting
by different classes of persons, viz., military and eivilian,
and both statutes go into considerable detail as to the elections
in which absentee voting 1s authorized, and are not identical,
it must be presumed that the legzislature intended to authorize
absentee voting only in the elections which are set forth, In
neither séction are "township offices" or "township elections"
mentioned,

CONCLUSION

It 1s, therefore, the opinion of this office that absentee
voting is not authorized at elections vherein only township
offlcers are eclected.

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my
Assistant, Mr. Paul HcGhee,

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
Attorney Ceneral
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