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A person who, on or sin,ce December 5, 
19S3, has been convicted of a violation 
o·f ·any law applicable to the manufacture 
or sale of intoxicating liquor, which in­
cludes 5% or intoxicating beer, cannot 
legally be granted by the supervisor of 
liquor control and license to sell in-

toxicating liquor or 5% or intoxicating beer; a person so con­
victed prior to December 5, 1933, is not debarred from securing 
such a license if he be found to possess· the other necessary 
qualifications; a person convi.cted of the _violation of a law 
not related to the _manufacture or sale of intoxicating liquor 
or 5% or intoxicating beer, is not debarred from obtaining a 
liquor license if he possesses other necessary qualification:S,..-

. Honorable C. M. Buford 
Prose.cuting Attorney 
Reynolds County,. 
El~ington, Missouri 

Dear Mr. Buford: 
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Your recent request for an official opinion reads as fol­
-lows:: 

11 Has the liquor control board the authority 
to issue a beer license to a person who has 
been _convicted of a misdemeanor?" 

W& 11s-e,-wne that, :Wh$n you U$6 th$ wrz:rd "beer" abo.v•• you re­
ff!ll!: to S% beer, which .the. law d.eolares to be intoxic~ting, ~d 
n()t_ to ;.;e beer~; whiQ:h ia d.eOl.#U"ed: by law to be non•into:x:ieating, 
st'ni:le tbJ.t word. beer", lrl.thout the word ttnon..ointox1eat1ngn, com• 
II10nl.y m&$tlS !)~ or intolt:;i.Qat~ng b$&r~ . 

\ .• ' 

- : ln your reque-st you do not state whether the conviction for 
a. misdemeanor w-as fota a·viol.e.tion •t the liquor law, or for the 
viqlatiG~ of some other l;.~wnot related to the liquor law, hence 
W.$ -~b-.l.-1 oo.ntddit:r? both aituati9WJ.- ln. an opinion rendered b7 th1$ 
dep~tment on May 261 1941t .. to .R(>n'Qrable c. Roy N-oel, Supervisor 
llept*rtment of Liq;uor Qo:ntrol of ~U.r$souri, ~ copy o:r which opinion 
is ; ·:onclo:la~d. tbia d~pi.U"tm.ent held that a licen$& to £\ell intoxi• 
c~t~ng liquor, which includes 5% or intoxicating bee:r, may not b$ 
issued t.o a person 'Who ha:s b.een c-onvicted, since the ratification 
of·· ·the 21st $mendnient to the Constitution of th& United States, of 
a Vit>la.t1on of any liilW .applicable to the manufacture or sale -of 
j.nt(')Xieating liquov_. 

W$ here note thlllt in the case ot Wilson v. Burke, 202 $.W.(2d) 
8761 at l.e. 877 1 the Missouri Supr~me Court in its optnion fi:Ked 
the.· date of the ratification ot the !lst amendment as being Decent­
bar 51 19.33. Since the statute, paragraph l, Section 311.060 RSMo 
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1949, simply uses the word.s "convicted * -11- * of a violation * {• olr 
of tmy law at;plicable t<1> the m-.nufacture or sale ·Of intoxicating 
liquor * * * 1 , we assume tha.t by the word "eonviotedu is meant 
"convicted of ~ither ~ m1s4emeanor or a felony". In this regard 
we alao note that .in the ease of Wilscm v. Burke; supra, the court 
in ;Lts opinion held that where the legislat~e directed that no 
pe~son be granted a liquor license who had been "convicted" of vio• 
lating any le.w r•l.ating t() the~uf'aeture or sale of intoxieat• 
ing liquor· that (at l.c. 878):. 'The legislature ha.s the right to 
ignore the manner in whieh the conviction was reached, whether upon 
trial• upon plea of guilty o~.nolo contendere". Therefore• it is the 
opinion of this d.epax--nt tl)l~t e:n.y perso:Q., convicted of' the viola• 
tion of the provia1(!)ns of $,11.-:S:~:).aw rela.tiug to the manufacture or 
,ale of intc>X:i.c-.,ttng liquor,":'W'Jd.eh would include 5~ or into:d.eat• 
ing beer, on or atter Dttoelt1'b$r ·$1 19,3) .• whether such a conviction 
was tor a ld.sdeme.$.ll~r or a felony, cannot legally be 1aaued a 11• 
eense by the supervisor~ of liquor control ot Missouri to manufac­
ture or sell intoxicating liquor, wbich would include 5% or intox• 
io•ting beer. By implication we deduce that a conviction for the· 
violation .:.of> any law applicable to tb4 manufacture or sale of in­
toxicating liquor, which eonv1e.tion was pr1or to December 5, 1933, 
would not, of itself, effect such a d1s.qualification to receive a 
license from the supervisor of liquor control to sell intoxicating 
liquor, which ine.lud..es r;f, or ~ntoJd.eAting beer. Lat us now eon• 
sider the effect upon the applicant for a license to sell intox• 
ioating liquor or 5% or 1ntoxieat1ng beer .of a conviction for the 
viol~tion of a law net related to the law. regarding the manutao• 
ture or sale of 1:ntqxioating liquor or 5% or intexicating beer. 

,.In an opin!Qn r•ndered by this department on D~oenl.ber Jl, 
19,;38, to Honorable E. J. McMahon, Supervisor of Liq.uor Control, 
a copy of which opinion is enclosed,. this department held that 
uconviation for violation of law~ other tll.an liquor laws does not 
result in automatic revocation of liquor license.n From this 
holding, that conviction:f'oir violation of a law other than the 
liquor law did not effect an automatic revocation of the liquor 
license, it would seem to follow that such a conviction would not, 
of itself, act as a bar tQ a. person who was so convicteq;;·:being 
granted a license by the Supervisor of' Liquor Control to sell 
intoxicating liquor or ·5% or intoxicating beer.· This we believe 
to be a correct statement of the law. 

The above discussion relates to automatic revocations of 
licenses and automatic bars to the procuring of a new license by 
a person previously convicted of a violation of the liquor laws. 
We may point out that Section 311.060 RSMo 1949, states that 
"No person shall be granted a license hereunder unless such per• 
son is of good moral character~*' ~~ ~~. tt 
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Whether a person convicted, prior to December 5, 1933, for a 
violation of the liquor laws, or whether a person oonvict~d tit a,ny . 
time tor the viQl.ation. Qf any law not related to the liquor law, 
could under any eucumstances be considered to be. "a lferson of 
good. moral charactel:W" would, we believe, Je a matter to be deter ... 
mined at the discrl$t1ofi of the supervisor'':'·:of liquor control. At 
least sucb a co:riviot.!on would not, we believe, automatically debar 
a person from g-.tt~nf a ltoense on the ground that he was not ''of 
good mora.l character • 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a person who, on 
or since Dece:mber ~. 1933, has been oonv1cted of a violation of 
any law appl.1oable to t~. manu;fcacture or sale of intoxicating 
liquor 1 which ineludcut )JiJ or int·oxiea.ting beer, cannot legally 
be granted, by the supettvisor ... of liquor control, a license to 
sell intoxicating liquor or 5% or intoxicating beer; a person eo'-.. 
vieted prior• to December $, 1933, o'f a misdtj,tneanor relating to the 
~ufacture or sale of intoxicating liquor is not debarred from 
f!ecuring such a, license if he be fqun.d tQ poss·ess the other neces• 
sary qualifications; e. person convicted of a misdemeanor not re­
lat~d to the w,anufaeture or sale of intoxic~ting liquor or 5% 
or into,Uca.ting beer is not del;larred from obtaining a liquor 1i­
cen$e it he possesses the other necessary qualifications. 
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The foregoing opinion, which I hereby approve, 'tiS.s prepared 
by my Assistant, Mr. Hugh P. Williamson. 
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Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


