The sheriff of a third class county is not
required to make a verified report to the
county court of his fees received in civil

casesSs
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March 12, 1954

Honorable Robert A. Dempster

Prosecuting Attorney of
Seott Qounty

Bikeston, Missouri

Dear Sire

We render herewith our opinion basged upon your request
of February 17, 195k, which request reads as follows:

"I would appreciate it if you would

give me your opinion of the following
question: Is the Sheriff required to
make sn itemized statement each month

to the County Court pertaining to civil
fees collected and retained by him, as
well as those uncollected? Scott County
is a third class county."

We look first at Section 1l of Article VI of the 1945
Missouri Constitution, to determine whether it requires the
sheriff of a third class county to make a verified report of
his civil fees, That section reads thust

"Except in counties which frame, adopt
and amend a charter for their own governe
ment, the compensation of all county of=-
ficers shall be presecribed by law uniform
in operation in each class of counties,
Every such officer shall file a swo:
tatement in detall, of fees collecte
: id o his necessal

S

3sigtants, as prov

ed b

{Emphasis ours.)
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If it is self-executing, then by its terms it would re-
quire such a reports The rules respecting the interpretation
of a constitutional provision, with reference to whether it is
self=-executing, is thus sbabed in 16 C.Js8., Constitutional
Law, page lOOz - , .

"Constitutional provisions are not
self-executing if they merely indi

* . cate a line of poliey or principles,

~ without supplying the means by which

such polic¢y or prineiplas are to be
carried into effect, or if the language
of the ecnstitution is directed to the
legislature, or it appears from the
language used and the circumstances of
‘its adoption that subsequent legislation

was csntemplated to carry it into effect.
* ok K ‘

Tested by these rules, the foregoing constitutional -
vision is not self-executing, We must look then for supp §e~

mental legislation to determine whether the sheriff is required
to make a verified report of his civil fees to the county court,

If such report is required, it is required by Section 50,370,
RSMo 1949, reading as follows:

"In all counties of classes three and
four, every county officer who receives
any fees or other remuneration for ofe-
ficial services which is payable to the
county, except recorders of deeds whose
offices are separate from that of circuit
clerks, shall at the end of each month -
file a verified report with the county
court of his county showing all fees
charged and accruing to his office and
the act or service for which each such
fee was charged, together with the names
of persons paying or liable for same,
Upon the filing of such report, each said
county officer shall forthwith pay over
to the county treasurer all fees and
other moneys collected by him which belong
to the county and shall take two receipts
therefor, one of which shall be filed with
the county court and the other shall be
kept on file in his office., Every such
officer shall be liable personally and on
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his official bond for all fees col=-
lected by him and not accounted for
and paid into the county treasury as
herein provided.,” .

. Are the sheriff's fees "fees or other remuneration for
official services which ig payable to the county" within the
meaning of this section? We think not, for all fees received
by sheriffs of counties of the third class are permitted to
be retained by the sheriff, by the provisions of Section
57,410 RSMo 1949. That section reads in part as follows:

Wk % %The sheriff méy retain all fees
collected by him in civil matters."

Being required to report only those fees "payable to the
county," the sheriff of a third class county is not required
te report fees received in civil cases, This applies both to
¢ivil fees collected and those "charged and accruing".

CONCLUS ION
The sheriff of a third class county is not required to
make a verified report to the county court of his fees re-
ceived in civil cases, nor those civil fees accrued and un-
collected,, .

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre-
pared by my Assistant,, Mr. W, Don Kennedy.

| Very truly yours,

JOHN M. DALTON
Attorney General

WiKshr



