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BESERVE MILITARY FORCE: The State of Missouri mey organize and main-
/SKELETAL BASIS: tain and pay the expenses of such malntenance
' ' L of & cadre reserve military force without the
. consent of Congress or authorization by the
Federal Government,

May 20 s 1954

Hanarable Ae D, ghappard
Adjutent Gensrel of Missouri
8tate Office Building
Jefferson 6ity, nissauri

N A e S, T e R e e Uty S e, i e

e

.Dear Gsnanal anapgard:

This will be tha g}n&nn you r&qﬁéaﬁ&d by letter from this .
office asking whether the 8tate of Missourl may orgenige and maine
tain & regerve Military Porce on & cadre basis withoub the consent
of Congyess end, whether the stete méy equip memhers:ar snah cadre
militery orgenization, Your letter gomteins info s matter.
including reference to the National Hef e Aoty Seetianff‘»“f‘
Article I of the Constitubtion of the United States, a brief state-
ment of the orgenizeticn and meintensnse of & Home Gu&rd in the
First World Wer, & Stete Guard during the existence af the Koreen
Emergency, but which, however, was ndver -perfested, a stetement
outlining the purpose for whieh sueh}a o Porse would be organized
end mainﬁaine&, the reletionship of guch foroe to the Natlonsl
Guard in State Emergency Plans, the b responsibilivy of undsrteking

e militery mission on behelf af ﬁhia te when and after other
duly authorigzed militery orgenizetio: gﬁ ‘are inducted into Pederal
service, and to &gt in cese of Emergency when there im no other
aveilaeble militery. ﬂrgﬁnizaﬁiaa within the state to perform such
services. . We deem 1t unnecdssary t¢ gquote such parss of your
letter here,  However, sush rafsrancb d suggestions will be
considered in the preparation of thi lon., That paprt of your
lotter requesting the cpinion and 1&5 :Wying'bhs subject to be
cansidered, reads a8 fallau&z g

i

1. Ybur;e_inian 1a reqna‘ﬁeé &g to whether

the 8tete of Mlssouri mayggrganiﬁa and maintain
& Resorve Military Porce on & cadre basis without
the consent of Congress of asuthorizetion of the
Federal Government and pey and equip the mambars
of such & skeletal military ergﬁniaation.




Hon, A. n.', 3heppard

Your letter cites as ataﬁutery euthority in this state for the
organization and maintenance of a reserve military forete Section
41,760, (Lews Mo. 1951, p. 65l) 1953 Cum, Buppe, Pe 42, Said Section
L1760 reada as followss

"When the organized milﬁtia, including the national
guard end air national guard ere absent from the
-gtate in federal service, or when for any reason
the strength of the dame is not adequate to furnish
& foree sufficient to execute the laws, suppress
insurrections, repel invasion, suppress lawlessness
and provide emsygency relief to distressed ereas
‘4n the event of earthquake, flood, tornade, or. :
other sctual or threatensd enemy atteck or public
catastrophe ‘ereating conditions of distress or
hezerd to gublie health end safety beyond the ca-
pacity of local or established agencies, the

- governor shall have the power, when suthorized

by the fedsral government, to orgenize frem the
unorganized militis of Missouri, e reserve (military
force for duty within or without the atate, “Buch
force shall consist of such orgenized troops,
auxiliary troops, staff corps and departments as

- he may deem necessary. He shall prescribe the
strength and composition 6f the verious unitas of
the seme, ‘and the qualifications of its meibers,:
The governor shall have the power to grant dig-
charges therefrom for any reason deemsd by him
‘aufficient. :

Section 41,760, supra, is p@sitive and clear in providing that
when the emergencies or dangers,'or any of them, noted in the said
section, sre threatensd, or exist within this state, the Gor ernor
shall have the power when authorized by the Federal Government, to
organize from the unorganized militia of Missourl a reserve military
force for duty within or without this states It 1s made equally
- ¢lear and plein in your letbter requesting an opinion that it is
not the purpose here to organize a milltary force as if for service-
or action at this time, but to organize and maintaein a force on a
cadre or skeletal basis before the Nationsl Guard hes been inducted
into federal service and before state militery forces have been
organized, which cadre could be quickly expsnded with Pederal
euthority into an effective force. We find nothing in seld Section
41,670 or elsewhere in stete or federal statutes prohibiting the
organization and meintenance of such a cadre milit force, Your
letter refers us to Section 10 of Artiecle I of the Féederal Constitution
whioch denies the stabtes certain powers. In the third paragraph of
said Section 10 it is provided that "no state shall,cwithout the
_consent of Congress # # #keep troops # ¥ #in time of! peaue.—
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Hon, A, D. Shepperd

We believe the organization, meintenance and equipment of a
cadre of a reserve militery foree by the Governor of this state
would, in no sense, amount to keeping "troops" within the state in time
of pesce without the consent of Congress, so as to be a violation of
seid Section 10, Artiele I, of the Federsl Constitution,

Th@vkﬁeping'af-”ﬁreepg“ by the state implies that they are
presently soctive, or potentially active in mllitery service, The
term "troops" is defined in 64 C¢.J., page 1313, thusty

"In a military sense, it is said that the ,
word has an established meaning, s the desige

- nation of e body, or musber of soldlersj an

- army; soldiers sollectively, The term:is one
‘thet conveys to. the mind the idea of an armed
body of soldiers, whose sole ocoupation is wer
or service, answering to the regular army,
although 1t hes been seid that the term is not
confined to land forces but may ineclude men
and officers in every branch,"

The Suprems Gourt af‘tﬁe~ﬁnitéd;shatas-in United States v,
gnigﬁ.yac¢.ﬁyﬁ. Co, 249 U.8. 354, l.c. 356, defined "troops" as
follows _

"1y 1850 the word 'troopa' hed (and it hes ever
since hed} &n esteblished mganingje-namely,
'séid%era,a@llaebively,#»a>bdéy of soldiers.t
CUNE I -

The guestion of whether e state militia constituted "troops"
within the meaning of Section 10, of Artiecle I of the Federel
Constitution prohibiting the states from keeping "troops" in bime
of peace, was before the Supreme Court of the State of Illinois
 in Peter J, Dumne v, The People of the Btate of Illinois, 94 Ill,
Rep, 120, The Suprems (ourt of that state held that the militia
was not to be considered "troops™ within the meaning of the word
"troops® as contained in seid Sectlon 10 of said Artiecle I of the
Faderal Consbtitubtion. The court so holding, l.c. 13@, seids

" % #Such an orgenization, no matter by what
name it may be designated, comes within no
definition of ttroops,! as that word is usged

in the constitution, The word iPfroopat conveys
to the mind the idea of an armed body of soldiers,
whose sole oeccupation is war or service, answering
to the reguler army. The orgenization of the
active militia of the State besars no likeness

to such a body of men, It is simply a domestile
forece as distinguished from regular 'troops,!

and 1s only liable to be called into service



Hon, A, D, shappard

when the exiggnciea of the State make it
necessary. w %“ |

o we bellieve it 15 ele&r that under the teims of Baetien 10 of
Article I of the Constitution of the United States, and Section
111,760, (Lews Mo, 1951, pagﬁ*éﬁh) 1953 Cum, Bupp., page 42, RSMo,
19&9, %he orgenization an ntenance of & reserve military force
he Governor of this & 1 rohibite

deral or state laws
‘Gongress and doss not, in
“provislons of the Federal
- 8hall not keep troeps in
_Gongress¢ L

pinion of this office, vi ate the
titution which provide that & state
of peaaa withmut th&‘aenagnt”of

The erganizatien an&, enance of & cadre military reserve
foree as proposed hers, acéording to statements in your letter
requesting &an opinion is 8o that it may be quickly sexpanded, with
federal authoriby, into an effective force, The need for & state
military reserve foree may .arise if and when the State National
Guard may be inducted into Federal Servise, and in the absence of
such & cadre force the state would find itself without an orgaenized
nilitery. reserve force, .1t is apparent that the organigation and
meintensnce of such & cadre military foree would not conatitute the
keeping of "troops®™ in the state without the consent of Congress
within tga meaning of tha Gonstitutional previsien here noted and
disousse

csﬁems ION

It is, therefore, considering the premises, the opinion of this
office that the State of Missouri may organize and maintein a
regserve mllitary force on 2 cedre basis without the consent of
Congress or authorization of the Federal Government, and pay and
equip the members of such.skaletal military organization,

This opinion, which I hereby approve, wes written by ny
assistent, Mr, George W. Crowley.

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
Attorney General

GWC smw



