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' TAXATION: After township assessor has delivered
TOWNSHIP ASSESSORS: assessorv¥ book to county clerk he may not
' COUNTY ASSESSORS: repossess/it in order to correct erroneous
‘ , ASSESSMENTS: - valuations of property. Such corrections
F] L E Sare : '.  mdy be made only by county board of equali-

zation.

‘September 6, 1955

7g§@@ﬁﬂbiﬁ”ﬂhﬁ&iﬁ»-&aslaﬁka,
Prosecuting Attorney . '
pPade County -

Greenfield, Missouri
_ Desr Mr. Gaslavkat

. Tnig is in reeponse to your request for opinion dated
~ July 16, 1955, which resds ms followe: |

%0ne of the township essessors of Dade
“Gounty, Missourl gwhieh is under Towne
ship Organigation), feor the calendar
yesr, 1955, duly essessed the residents
~ of his township, &nd had them affix
-  their signatures to the sssessment sheeb.
J/ | However, when he transcribed the figures
to the Assessor's Boolk, he changed the
figures so that the amounts on the asgess~
ment shieet and the Agsesfor's book 4o nok
corpespond. Obviously the amounts should
- gorrespond end it is impructicable for the
County Board of Equalizetion te ¢all each
taxpaysr from this Township to meet with
the Board of Equalination for this purpose.
I would eppreclate your opinion on the
correct way of making this ¢hanpe, and if
1t is necessary or poasible to ro~anscss
gllkfga'P?ﬂpaﬁﬁyfaﬁﬁ~mﬁke a new asgessor's

The manner end mode of assessing property for taxation
in counties of townshlp orgenigzetion 1ls provided for in
Section 137,&@0, RSMo 19&5, which reads, in part, as follows}

"The sssessor or some sultable person
empowered by him, shall, within the time
preseribved by law, and after being fur-
nished with the necessary blanks proceed
to take 8 liast of the taxable property of
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his township and assess the value thereof in
agcordance with the provisions of the gensral
laws of this state in relation to the assess-
ment of real and tangible personal property
by county assessors, in all things pertaining
to the discharging of his officiel duties,
except when the same may be inconsistent with
the provislions of this chapter; # # &V

To'asaertain‘the solution to your problem we must revert to

‘the general law applicable to the assessment of property by county

A8BE580T8, :

You have made a statement in your letter by way of premise
with which we do not agree. You have seld that the valuations
placed on the assessment lists by the property owner should core
respond with the valuetions placed on the assessor's book by the
agsessor., That ls not nsecessarily true.

It has been held by the Supreme Court on msny occasions that

the assessor is not bound by the vaeluations plsced by the taxpayer
-on the gssessment list, For example, lt wassald in State ex rel,

ggbbins v. Reed & 8utton, 159 Mo. 77, 60 8.,W. 70, at Mo, 1l.c¢,8%
03 .

"While the -above sestion requires thaet the
list to be furnished to the asaséssor by the
taxpaysr shall contein & list of the real
estate and 1ts value, and while sald section
requires the taxpayer to make affidavit to
such list, yet that 13 not binding on the
assessor, nor does sald list constitute the
assessment of the taxpayer's real estate.

# % # : :

0 0% %  # # £ %

"When, then, is the time at which the
asgessment of real property 1s required

to be made? Certalinly 1t is not at the

time the owner of.the land delivers his list
to the assessor, nor until the assessor
enters the llst upen hils assessor's book,
because by the very letter of the statute he
is required to velue and assess all property
on the assessor's book, which clearly means
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that it cannot be assessed until the list is
coplsd into the assessor's book, It is not
g0 with respect to personal property whiech he
is required to assess according to its cash
price at the time of listing the same for

‘ t&x&ti@ﬁ‘ " :

- In making the assessmente the assessor aets in & judicial
- capacity (State ex rel. Wyatt v, Hoyt, 123 Mo, 348, 27 8,w, 382)

and jurisdiction ettaches whien he mekes out the assessor's book
{State ex rel, Stesl v. Phillips, 137 Mo. 259, 264, 38 S.W, 931).
‘He 18 guided not slome by the llst returned by the taxpayer but
also tekes into cohbideration the assessment books of previous
geara and other proper matber (Wymore v, Markway, 338 Mo. L6,

9 8.W, (2d) 9, 14}, Therefore, the valuations placed in the
aegessor's book by the assessor need not necessarily correspond
with those placed on the assessment 1lst by the taxpayer; they

may be either higher or 1éwers 1

Of course, if they are higher, notice of the increase must
be given the taxpayer, Sectlon 137.180, RSMo 1949, with regard

Yo real estate expressly requires such notice:
"Whenever eny assessor shall increase the
valuation of any real property he shall
forthwith notify the record ownsr of such
inerease; either in person; or by mail
directed to the last known address; every
such increase in assessed valuation made
by the assessor shall be subjlect to review
bgatha county board of equalization whereat
the land owner shall be entitled to be
heard, and the notice to the land owner
shall . so state."

Although the statutes do not expressly require notice of
an inerease in valuation of personal property, the courts have
held that such notice is neeeasarge S8tate ex rel, Zlegenhein
v. Spencer, 11l Mo. BT, 21 8.W, 837; State ex rel. Ford Motor
Co., v. Gehner, 325 Mo. 24, 31, 27 S.W.(2)}; Wymors v, Markway,
338 Mo. l‘,é’ 89 S.W. (Zd) 90_-

'/; .
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The entire scheme of assessment was outlined bg the Bupreme
Court in State ex rel, Pehle v, Stamm, 165 Mo, 73, 65 S.W. 242,
at Mo, l.c, 803 o
"The scheme outlined bz the statute above
referred to evidently is, that all property
subject to texation shall be assessed by
" the county assessor, whose judgment as to

the value thereof should control in the

first instance, In order to enable the
assesgor to properly discharge his dutles

the S8tete and counbty are to furnish him
with lists and plats end the pragertyw@wner
with verified 1lists of hls taxable property,
To guard against an overvaluation by the
asgeasor, the right of appeal is given to

all persons belleving themselves aggrieved
thereby, and for that purpose a court of
appeels is established to determine such
appeals and correct the sasessments accord~
ingly., With a view of bringing the assess-
ment to the attentlon of all persons asseased,
the gasessment iz required to be flled in a
public office accessalble to every person, two
months before the meeting of the court of
sppeals, the time end place of which is un-
changeably fixed by law. To provide against
undervaluation of individuals, a board of
equalization is created, with power te equal-
ize assessments by decreasing excessive valua~
iieng and increasing valuations deemed too

ow."

If the changes in valuation by the amsessor were intentional
and 1f a texpayer having had notice of an incresse in valuation
feels himself aggrieved, his remedy is with the county beard of

equalization, for no other body would have the authority to change
the valuations.

Assuming, however, that the discrepancies between the essess-
ment lists snd the assessor's book were not intentional but were
mere errors In transferring the figures from the list to the
assesgsorts book, the question remsins as to whether he now has

the authority to repossess himself of the book and correct his
oWn errors,

Sectlion 137.2445, RSMo 1949{ requires the assessor to file
a verlfied copy of the assessor's book with the county clerk on

-lf-
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‘-ﬁv,berorafma,fsi. We assume that this has been done and thet
the assessor's book 1s now in the hands of the county eclerk,

A stuted ebove, the assessor in meking hls assessments
acts in a judieinl cepacity end jurisdiction attaches when he
mekes out the assessor's book. It was further held in the
Wym@ra Ve Mal‘kﬂaya&aa’ gupnrs., 893.‘4- (Ed} 1030 13:

" % %% the return of this book to the
eounty clérk's office completes the amsess~
ment and terminstes his jurisdiction, # # "

4 situation analogous to this one was presented in the case
of Stete ex rel. Flaugh v, Jaudon, 286 Mo, 181, 227 3.W. 48.
There, the c¢ity aspessor of Kansas City had duly nasessed the
property of the oity end had delivered his books to the city
clerk as required by the city charter. Subsequent to that, the
- Btate Tax Commission Increased the valuatlon of land in Kansas
City by twenty per cent, Thereafter, the city essemssor re-
possessed himself of the assessor's books from thse city auditor
. and increased the valuations so as to reflect the twenty per
cent inerease ordered by the Tax Commissilon for state and county
purpeses, The facts differ frem this cese in that more steps
hed been teken and thet it was a oity asssssment, but we believe
the reasoning of the court equally appliceble to this case, The

court sald, M@._lge. 201y

"The question here is, was the Assessoris
astion completed prior to June 1, 19207 ;
The sgreed facts show that the (ity Assessor
did duly deliver his Lend Assessment Books

to the City Clerk on March 15, 1920, Under
the e¢ity charter he had then performed his
full duties. (Sec. 6, Art. 5, Charter of
Kangas Cilty,.)

"By Section 12 of Article 5, this delivery

to the City Clerk ls s dellivery likewise to
the Common Council, There is no suthority in
the city charter for such assessor to ree
‘possess himself of these delivered books, and
thereafter meke a new and different assessment.
His work was completed upon the delivery of
the books to the City Clerk and through such
clerk to the Common Council, (Secs. &6 and
12, Art., 5, City Charter.) For this sct of
the Assessor in re-possessing himself of the
books, and meking therein a new and different

5-
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assessment, the respondent should be able to
point to the suthority for such act, He has
not done so,; and cannot do se, The books as
delivered by the Clty Assessor to the City
Clerk on Mapech 15, 1920, with the lend values
therein, are the books %o control the cliy
texes for 1920, The subgequent attempted
agsessment is vold, as beéeing unauthorized
either by cherter or law, Thls must be true
for the reason that the ¢lty scheme provided
for a Board of Appeals, To thls board the
taxpayers conld at least go for the correcs
tione of irregularities and mistekes in the

assesgor's work, 3+ % #% .

By the same token, there 18 no autherity in law for the
township assessor to repossess himself of the assessor's book
from the counby clerk, When he delivers it to the county elerk,
the assessment 1s ¢omplete and his jJurisdiction ¢eases, If
there are errors In the valuations, the scheme of taxation prow

. vides that they are to be corrected by the board of equalization

(Bee. 137.275, RSMa.iQ&Q;tSee;'138;660,JRSMQV19&9}%-\

| The Supreme Court of Missouri said in State ex rel, Ford

“The assessments made on personal property

by the aassessor are subjéct to review of
the board of equalization, This body and

the assesgor sct judieclally. (S8t. Louls,
etc. Insurence Company v, Cherles, 47 Mo,
162, 1,0, Ub6; North Missouri Railrcad
Company v. Maguire, L9 Mo. 482, l.c. L483;
State ex rel. Wyatt v. Hoyt, 123 Mo. 348, l.c.
356, 27 S.W. 382; State ex rel. Johnson v.
Meprchants & Miners Bank, 279 Me. 228, 1l.c.
23li, and cases, 213 S.W, 815.) BSo fer as the
seme officers have anslogous dutles in respect
to the assessment and equallization of income
taxes, their acts in commectlion therewith are
likewlse judiclal in character, ' o

"The assessment of personal property made by
the asgessor becomes final unless changed by
the board of equalization. Thereafter the
asgessing anthorities have no jurisdiction
or power to reopen the assessment. (State
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ex rel, Hopkins v, Tobacco Cos, L0 Mo, 218,
1.0 223, 41 s.wg;776é'sbata‘ex rel, Hayes -
v. Seahorn, 139 Mos 5 3, lece 610, 39 S.W.
809; State ex rel. Wenneker v. Cummings,

151 Mo. L9, lios 59, 52 S.W. 29.) Nor may
these officers increase the assessment withe-
out notlce to the taxpayers (8tate ex rel.
Ziegenhein v, Spencer, lll Mos 57h, 21 8B.W.
83T¢) # # =¥ O _ :

We pssume slso that the county bpard of equalization met
on the second Monday in July, as required by Sestion 138,010,
RSMo 1949, If it has sdjourned so thet it cannet cerrect the
errors of the sssessor, if such they were, nothing can be done
beceuss to allow the assessor to make out e new seb of books
at this time would deprive the taxpayer of the right to appseal
 to thet board, which is a valuable legal right. On the other
hand, 1f the board is still in sesgion, it has wntll September 1
Egggé§réct and adjust the assessor’s book (Sec. 137.290, REMo

CONCLUSION

It 1s the opinion of this office that after the township
assessor has delivered the assessor's book to the county clerk
he may not repossess himself of it in erder to correct erroneous
valuations of property end that such errors in valuation may be
corrected  only by the county board of equalizatlon,

The fofegaingAapinion, which 1 hereby approve, was prepared
by my Assistant, Jolm W. Inglish. -

Yours very bruly,"

JOHN M., DALTON
Attorney Genesral
JWIsml



