COUNTY PURCHALES: In second class county, court has discretion in
- determining whether or not annual purchases need
COUNTY BUDGET LAW: be advertised. Contracts for repair of road.
, ) machinery under certain circumstances need not
be let on competitive bidding.

-

’January 27, 1955

Mr, Prank D, Connett, Jr.
Prosecuting Attorney
Buchanan €¢ounty

St Jaseph, ﬁissmuri

Dear 3ibs

We have raaeiva& your requests for twe opinions of this
effice on mahtars relative to purchases by Buchanan Gountyy
‘whiech 15 a county of the gecond classg. Ybur frat quaﬁtian
W;reada as followa? L
"Mhis office wau&ﬁ 11&5 to have your
‘opinion upon the following guestioni

Is it n&aassary, aaaardiag i1 SO
Section 50.660 ReSe Mo, 19&9,v;
anﬁ 56'7&& Rt%d M@.i 19!.},9, e
office holder oy the county to -
' pequest blds for the purchase of
some ltem which is suppliad by
" only ons. saypiiar?

®an - axampie of th’jabeva situaﬁien would
be the purchase of a set of the United
‘States Code Ammotated, Title 18,

af ﬁartindalanﬁnhbsll, or £ilm to ba nsed
by the (ounty Recorder which %s supplied
anly by, tha manufaahurar qf the ma_ i,u~

"In the paat*wa have pastaﬁ bid& aven - o

‘though we knéw there was only one person

who would be able b1y b {ole

neaded, In the av

gxcess of {5 .
_-papﬁr adv§£w

i;éh eaaﬁ ﬁ,akénunty'
eems to be 8 naa&aaa
g;iﬁ is ﬂeaaaﬁary.

%
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B )
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Mr, Frank D, Gonnett, Jre

The pertinent p
a8 follqws: . ‘

ortions of Seetlon 50,660, RSMo 1949, read

"All contracts shall be executed in the
name of the ecounty by the head of the’
department or officer concerned, except

. contracts for the purchase of supplies,

materials, equipment, or sérvices other
than personal made by the officer in
charge of purchasing in any county having

‘such officer, # % ¥ All contracts and

purchases shall be let to the lowest and
best bidder after due opportunity for
competltlion, ineluding advertising the
proposed lsbting 1In a newspsaper in the
county with a eireulatlion of at least
five hundred copies per lssue, if there
be such, except that such advertising

‘shall not be requlred in case of cone

‘tracts or purchases invelving an °§"
penditure of less than five hundred’
dollars, in which case notice shall be
posted on the bulletin bosrd in the
sourthouse; provided, however, that it
shall not be necessary to obtain bids,

as hereln provided, on any purchase or
purchases, In the amount of twenty<five
dollars or :less, made from any one per=
son, firm or corporation during any
peried of thirby days. All bids for any

eontract or purchase may be rejected and
new blds advertlsed for. Contracts which

provide that the person contracting with
the county shall, during the term of the
contract, furnlsh to the county at the
price therein specified the supplies,
materials, equlpment, or services other
than personal therein described, in such
quantities as may be required, and from-
time to time as ordered by the officer in
charge of purchasing during the term of
the contract, need nobt bear the certificae

:-tion of the aceounting offlcer, as herein

provided; but all ordera for such supplies,
materials, equipment, or services other
than personal shill bear such certification.-



Mr, Frank D, Connett, Jr.

In cage of such contract, no financlal
obligation shall accrue agalnst the county
until such supplies, materials, equipment
or services other than personal are so -
orderéd and such certlficate furnished.

-
-

Seetieh‘50{760, RaMo lé&?}'fea&s aalfallows:

8Tt shaell be the duby of the Jjudges of
the county court in all countles of the.
second class, or on befors the first day
of February of each ysar, to determine
the kind and guantity of supplies, in-
cluding any.advertising or printing which
the county may be required to do, required
by law to be paid for out of the county
funds, that will be necessary, for the use
of the several officers of such county
during the current year, and to adverbtise
for senled blds and contract with the

‘lowest and best bldder for such supplies.
“Bafore letting any such contract or con-

tracts the court gshall cause notlce that

1% will receive segaled bids for such sup-

plies, to be glven by advertlisement in

some dally newspaper of general circulation
published in the county, such notice to be
published on Thurdgday of each week for.

- three consecubive weeks, the lest insertion

of which shall not. be. less than ten days
befors the date in.sald advertisement fixed
for the letting of such contraet or con- - -

tracts, which shall be let on the firgt

Monday in March,. or on such other day and
date as the court may fix between the.
firat Monday of March and the first .
Saturday after the second Monday in March
next following the publicatlon of such .
notiee; provided, that if by the nature

or quantity of any artiole or thing needed

’:»fﬂrfany county officer in any county of

‘this state to which sections 50.760 to .

}!;u59e796:apply,atkeiﬁam@;may”nahuba<inaluﬂed

in sueh contract 'at ‘a saving bto. such eounty,
then such articleior thing may: be purchased

for such officef upon an order of the county
gourt first belng made and entered as prow
vided in seeblons 504760 te 50.7903 and ‘




Mr. Frank De Connett, Jr‘g

provided further, that i1f any supplies not
included in such contrset be required by any
such officer or if the supplies ineluded in
such contraet be exhausted then such article
or thing may be purchased for such officer
upon order of the county court flrst being
made and entered of record as provided in

~ sectlons 50.760 t¢.50;790.“ ‘
Section 50.770, ESMo 1949, reads as follows:

"The word 'supplies,! as used in sectlons
50,760 to 50,790 shall be held and con=
strued to ineclude every artlicle or thing
for which payment may by law be requlred
to be mads by the county, and inecluding
advertlising and printing required to be
done by the county."

These statutes appear to deal wlth the same subject matter
but on thelr face contsln some appsrently conflieting provisions.
Section 50,660 requires advertlsement in newspaper of contracts
involving purchases of over filve hundred dollars. Section 50.760
requires advertlsement wlthout reference to the amount involved.
Section 504760, in view of 1ts provision regarding the omission
of items which may not be included in the conbract at a saving
to the county, apparently vests some dlascretion In the county
court to determine whleh ltems siould be submltted to bids.
Section 50,660 ia inflexlble in its term. It waas so construed
in the case of Layne-Western Co, v. Buchanan (ounty, Mo., 85 F.
(2d) 343+ In thabt case the court, 1n discussing what is now
Section 50.660, stated, 75 Fe (24) l.c. 3471

"4 i % The sbatute In: the instant case,
however, provldes that 'gll contracts and
purchases' shall be let after competitive
bidding. It would be hard to imagine a
more inclusive statute. # # a#"

The answer to your questlon appears to us to depend upen a
resolution of the confllicting provisiona of these two seotlons,
Both were passed ab the same sesslon of the General Assembly.
What is now Section 50,660 1s originally found in Laws of 1933,
page 340, and what 1s now 8Section 50,760 originally appeared in
Laws of . 1933, abt page 201,  Belng in parl materia they should be
sonstrued togebvher, 1f possibla, in order to offectuate the in-
tention of the Legislatures - :

i

”)?4§;~



Mr, Frank D, Connebtt, Jr.

It appears to us that Section 50,760 has reference to rew
current items of annuel expendlturse whiech are required by the
various county officers and which may by pooling purchases be
obtained at advantageous prices to the coundy,

It would appear to us to include the ordinarily foreseeabls
ltems to be used by the various county offieclals in the conduct
of thelr offices, The items referred to in your opinion request
geem. £to us to be such as would be ordinarlily foresesable to be
required 1n the. course of the year and would be required to be
purchased from ysar to year. They are ltems which could and
should be submitted to the county court in the annmal budget
request for the offlices Involved,  Therefore, they would appear
to ug bto fall within ths provisions of Section 50.760.

Falling under provisions of this seetlon, we are of the
opinion that, inm view of the provisien found therein, "that if
by the nature or guantity of any artlcle or thing needed # # #
the same may not be included in such contract at a saving to sueh
county," the county court 1ls alforded some. measure of discretion
in determining whether or not the partidular items should be inw
cluded in those advertised., If the eourt can say with cerbalnty
that by virbue of the fact that such ltems are obtalnable from
only one supplier and therefore could not be ineluded in. ths
annual contract at a saving to the county, then we believe that
direct purchases, without compstitive bidding, may be made by
compliancé with the provisions of Sectlon 50,780, RSMo 1949.

It does not appear to us that, as to such items, upon the courttls
determlnation that advertlsing is not requlred under Ssction:
50,760, advertlsements and bids. would then be required in accord-
ance with Section 50.660. So to hold would render the portion
of Section 50.760 conferring discretion upon the county court
meaningless. '

Your second question is as,fallawsz

"It 1z my interpretation of Section 50,660
ReS.Mo., 1949, that the eounty or county
officers do not have to advertise or take
‘blds on contrects for personal servicses..

"Assuning that to be eorrect, weould the
repair of a eingle ltem of county equip-
ment, such as highway depariment machinsry
in instances whers the repalir must be done
by the menufaeturer or ls of such a nature
that 1% would be impossible to ascertaln
| in advance the amount of time or what parts
L would be needed to do the repalr, be a




Mr., Frank D. Cénnett, Jr.

-

personal service for whlch the county might
contract without taking bids."

The general rule regardina the application of statutory
provislons such as this to contracts involving personal services
is steted in i3 Am, Jur,, Public Works and Contracts, Seation 28,
page 770, as follows‘ v

"As a general rule, statutory and constltie
tional provislons prohibiting letitlng of
contracts by a state or by munlelpal sub=
divisions, without first advertising for
bids, do not apply to vontracts for pro«
fessional services, such as the services

of physicisns or attorneys, or to contracts
requiring speeial training and skill, such
as contracts calling for the services of
architects, engineers, accountants, or the
like, and such contracts may be let without
bids, # % "

It appears to us that this principle would Dbe applicable

to the guestion presented by you.. The submission to bids of a
contraet for the repair of road machinery, when 1t was unknown
- as to the nature of the repairs required, would seem to be a

futile requirement., Wo one would be in a position to bid on the
job at a gross price without knowlng the nature of the rapairs
required to be made and any atbtempt to let the contract on the
basis of an hourly figure for labor plus necessary parts would
be' a hiteor<miss matter insofar as a saving to the county 1s
coneerned, There would certainly be no way of determining whether
or not a person who would make the lowest hourly bid would be -
able astually to complete the contract at a lesser cost than the
person who might be more exparianeed in making repalrs on the
machinery yet make a bid at & higher hourly rate. Therefore,
we are of the opinion that asdvertlisement would not be raquired
under the aircumstancss set ferth in your lstter.

OONGLHSIQN

- Therefore, it is the opinion of this office that in & county
of the second class the county ¢ourt, under the provisions of
Section 50,760, RSMo 1949,  has some discretion in determining
whether or not ltems of annusal recurring expense should be sube
mitted to bids upon public advertlisement and that 1f the county
court determines that by raason of the Taot that such ibems are
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Mr. Frank D. Connett, dJr.

-

obtainable at only a single source of supply, and therefore could
not be included in the annual contraet at a saving to the county,
inclusion therein is not required and such items may be purchased
directly in accordance with Section 50.780, RSMo 19l19. We are
further of the opinion that Section 50,660, RSMo 1949, does not
require the advertisement and the letting of a contract on com-
petitive bids for the repalr of highway department machinery where
the repair must be dons by the manufacturer or is of such a nature
that 1t would be impossible to ascertaln in advance the amount of
time or parts needed to do the repailr.

The foregoing opinien, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Robert R. Welborn. ‘ ’

Yours very truly,

JOHN M. DALTON

Attorney General
ERwtml



