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SCEOOL~DIS%RICTS: " (1) Board of directors may certify amended
. iTAXATION: estimate under Sec. 165.077,RSMo 1949,
LEVY: at any time prior to action being taken

: upon original estimate and (2) such re-
certification is discretionary with board
of directors.
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Honorable Herbert ¢. Funke
8t. Louls County Counselor
Bt. Louls County Gourthouse
- Glayton, Missouri

May L, 1955

Dear Sir:

Reference 1s made to your request for an official
opinion of this department reading as follows:

"I would like to have your'epinien‘as
soon as possible regarding the re-cer-
tgfg%ng of a school tax levy after May
15th, -

’ﬁﬁagﬁien 165.077, RSHo 1949, statea:

®t1The board of directors of each school
dlatrict shall, on or before the fifteenth
day of May of each year, forward to the
county superintendent of schools an esti-
mate of the amount of money to be ralsed
by taxation for the ensuing school year,
and the rate reguired to produce esald
amount, specifying by funds the amount
and rate necessary to sustain the s chool
or schools of the dlstplet for the time
required by law 4 .,

"the apecific questioné I would like your
opinion on are as followst

“{1) In the event the board of directors
of a school dlstrlct discovers on about
the Firat of August that the assessed
valuation of the school distriect has in-
creased by fifty pereent (50%) over the
amount that i1t was on May 15th, when the
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Honorable Herbert ¢, Funke

estimate was filed, dees the board of di=
rectors have authority to re-certify a
lawer rate than they dld on May 15th?

®(2) Is it the duty of the board of di-
rectors upon the ﬁisaovery of the ineressed
valuabian, to revise their estimate after

May 15th, and gertify a levy that will pro-
duce the same amount of revenue that the
levy'eertifieé on Nay 15th would have pro=-
ﬁuaed?‘ '

At the outaet we wiah to direet your attention to a p@r*
tion of Seetion 165,150, RSMo 1949, relating specifically to
first class high school districts in counties of the first
¢lass, Inasmuoh as 8t, Louls (ounty is one falling within

. such cless, the statute ig applicable to first olass high
N schocl districts therein., The portion of the statute refers
' red to reads as foll@ws:

"In all counties of the first Glﬁmﬁ, the
qualified voters in any first class high
school distriet may, at any annual meet~
ing provided by law, vote a rate of taxa=
tion for sehool purposes in accordance
with the prcvisions of the constitution

of thls state, and sald rate of taxation
for sehool purposes thus voted shall be
authorized and established for the next
ensuing four years, unless within said
perled such rate 1s changed 1ln like mane~
ner, provided that such rate may be de~-
¢reansed by the board or eaucation, withoub
calling an an élsction. R R T I A

It is readily apparent that the statutory suthority
therein conferred upon the board of directors of such dis-
tricts 1ls entirely adequate to authorisze necessary adjustments
1nithe levy estimated to be required to produce the funds re«.
gu red.

As generally appliecable to all school distriects, we find
Section 165.077, RSMo 1949, whieh you have quoted in your let«
ter and which for the sake of brevity we will not re~guote.

In construing this statute, the Supreme Court in State
ex rel. v. Phipps, 49 S. W. 865, 148 Mo. 31, upheld the propriety
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of withdrawing an eatimate previously made, and sustained the

- valldity of a tax bamed upon one substituted for asuch eriginal

estimats. This prineiple was reaffirmed by the same court in
Lyons v, Behool District of Joplin et al., 311 Mo. 349, 278
8. Wo Thy from whlch we quote, l. 23 781

"% . 4 # # The eaﬁimate filed under ths
provisions of gsection 11142 (now section .
165.077, REMo 1949) nay be withdrewn, and .
revliged sstimates may be substituted, ir
dana before the firak estimates were

' evy may be made

vy sua°'ravi$ed ‘estimates. State ex
. Z‘el' Vn Phipps, 111,8 ﬁ@p 31; L&? 3; 1“5, 865q

. The foregoing elearly discloses to us that in the event
of substantisl chenges occourring in the valuation of the prop=
erty within a sechool district, subsequent to the [iling of the
originel estlmate, an amended estimate may thepeupon be filed,
provided that susch action is taken prior to the original esti~
mate havling been acted upon. Parenthetlcally, we observe that
the widespread publicity now being given to the actlion taken
by the State Tax Commission laoking loward the equalization
of property valuations in numercus ecdunties, ineluding St.
Louis County, will no doubt bring o ithe attention of the
agency charged with the duty of actuslly making the levy the
necessity of deferring aation thereon until possible amended
estimates may be filed.. :

We do nab of;er any eomm&nt upon ths ‘gécond guestion
which you have propossd, indsmuch as the power to file such
anended estimates is disaratiouary with the various school
boards affected.
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In the premises we are of the op’nion that a board of
directors may file an amended estimate under the provisions

of Sectlon 165,077, RSMo 1949, at any time prior to the | s

original estimate filed thereunder having been acted upon by
the body imposing the levy required thereunder.

We are further of the opinien that such boards of such
school distrists are not required to flle such amended esti~
mates by resson of changed circumstences arising from increased
valuation of property within such school districts.
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The foregolng opinion, which I hereby approve, was
prepared by my aasiaﬁant, Will F. Berry, dJr.

Very truly yours,

JOHN M. DALTON |
Attorney General
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