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g‘~SC‘H¢Z)()12..'S'):‘TRANSPORTA’I‘IC)N: The board of education of a reorganized

COUNTY TREASURERS:

school district 1s not obligated to send
all of the high school pupils within its
district to the same high school, although

the cost of transporting pupils to one high school may be somewhat
greater than the same cost would be in sending such pupil to another

high school. A county treasurer is not required to serve as treasurer

of a six-member board school district.

February 23, 1955

Honorabls Alden &, Lance

Prosscuting Attorney ¥
Andrew County 5
Bavannah, Missouri

Bear 3irs

Your recent requeat for an offiéi&i opinion reads as
follows? E ‘ R :

"I request thet your office rendsr an opinion
to me concernlng the following question of law
with respeet 4o the transportation of a high
school studenty We have a reorganized disibrict
here in Andrew County which was formed under
the reorganization law and whieh district is
providing frse bus transportation for ite high
school students to the high school located at
Savannah, Andrew County, Mlasouri, %This school
district has one high school student who is ‘
presently enrolled in a high school in St.
Jogeph in Buchanan County, Missouris This
student Is riding & bus which lg ouned and
operated by the &t Joseph Light & Power .
Company of St Joseph, Missourl; and the cost
of transportation on this privately owned bus
to a high school in en adjoining county ls
slightly more than the cost of transporting
students located in the same locale who atiend
the high scheol at Savannah in-Andrew County,
Missouri, We would like to know whether or not
the Board of Hducation of this reorganized dis-
triet would be legally asuthorized to pay the ex=-
cess transportation costs required to transpord
this student %o the nelghboring high sehool in
a nelghboring county.




Honorable Alden S, Lance

"I further request an opinion as to whether

or not the treasurer of a third class county
such as Andrew County is legelly required to

act as treasurer for a six-member board dis-
triect which has been formed under the follow-
ing set of facbts and eircumstances. This six-
member board distrlet was formed by a number

of commen school districts which simply annexed
to each other to form a larger distriet, having
within its boundarles an incorporated village.
After this enlarged common school district had
been formed by the annexation of a number of :
smaller distrliets to each other, the large dis-
trict started eleeting six mewmbers to its Board
of Bducation, Seetion 165,010, R.3, Mo., 1949
states in Paragraph 3 that 'all districts governed
by six directors and in which 1s located any city
of the fourth class or any town or village shall
be known as a town school distriect.' Sections
165,340 and 165,343 seem to indieate that town
school districts shall appoint a treasurer who
shall be bonded and who may receive up to $50
per year as pay for his servicesg, Would our
County Treasurer be legally justified in re-
fusing to act as treasurer for a six-member
board district ad described above without
compensation and without being bonded?"

The law on the transportation of pupils which we deem to -

be applicable in your situation is found in Section 165,700,
RSMo 1949, and reads:

"In all school districts enlarged under the
provisions of seetions 165,657 to 165,707,
and in all school- distrwcts heretofore en-
larged and which are hereafter approved by
the state board of education as enlarged
districts, the board of education is asuthor-
ized to provide for the free transportation
of pupils living more than one mile from any
central school bullding and state transporta~
tlon shall be granted to such districts in
the amount and in the manner as provided in
sectlion 165.,143."



Honorable Alden S, Lanece

Section 165,1h3,.R8H0 1949, referred to above, reads:

"When any school distriet makes provision

for transportin% any or all of the pupils

of such district to a ecentral school or
schools within the district, and the method

of transporting is approved by the state

board of educabtion the amount paid for
trangportation, not to exceed three dollars

per month for eaech pupll transported a dis-
tance of two mlles or more, shall be a part

of the minimum guarantee of such district

for the ensulng year, When the board of
dirgctors of any school district makes pro-
vision for transporbing the high school pupils
whose tultion it is obligabed to pay, to the
school or schools they ars attending, and the
method of transporting is approved by the state
board of education, the amount paid for itrans-
porting such pupils, not to exceed three dollars
per month for each pupll transported shall be a
part of the state apportlonment to such dise
trict for the ensuing year, if no part of the
minimum guarantee of such district has been
used to pay any part of the cost of transporting
such pupils, When the board of directors of a
distriet that admits nonresident pupils teo its
high sehool makes provision for transporting
auch pupils to such high school, and the method
of transporting and the transportation routes-
are approved by the state board of education
before the transportation is begun, the amount
gpent for transporbting suech puplils, not to ex-
caed three dollars per month for each pupil
transported shall be a part of the state appor-
tionment to suech dlstrict for the ensulng year,
1f no money apportioned to such district from
any public fund or funds has been used to pay
any part of the cost of btransporting such pupils,
except money apportioned to such district to pay
the cost of transporting such pupils; provided,
any cost incurred for transporting such puplls
in excess of three dollars per month for each
pupil transported may be collected from the
district of the pupilts residence, if saild cost
has been determined in the manner prescribed by
the state board of education; and provided fure
ther, that for the transportation of pupils
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attending private schools, betwsen the ages

of six and twenty years, where no tultion
shall be payable, the costs of btransporting
sald puplls attending private school shall

be paid as herein provided for the transporta-
tion of pupils to publie schools."

We call particular attention to the following part of
Seetion 165,143, supra:

"When the board of directors of any school
district makes provision for transporting
the high school pupils whose tuitlon it is
obligated to pay, 1o the school or schools
they are attending, and the method of trans-
porting is appreved by the state board of
education . . ," (Emphasis ours.)

It would appear at first glance that all of the puplls
in a district would be sent to the most accesslible, adequate
school at as small an expense Lo the district as possible, and
that in your situation the pupil who is now attending high school
An 8%, Joseph should be sént with the other high school puplls
in the distriet to the high school in Savannah, which would
8lightly reduce the total cost of transportin? the high school
students in the district, However, from the above-guoted portion
of Seetion 165,143, ESHo 19&9, it would appear that the law con=
templated a situation in which transportation would be paid by
the distriet although not all of the high school pupils from
the same distriet would attend the same school, which is the
situation in your casey We can see that in many situations,
such as the limited facilities of schools, or of transportation,
there might be good reason for sending the high school pupils
from the seme district to a different high school,

We also direct attention to Section 165,257 RSMo 1949,
which reads:

j/%// "L, The board of directors of each and

‘ every school district in this state that
does not maintain an approved high school
offering work through the twelfth grade
shall pay the tuition of each and every
pupil realdent therein who has completed
the work of the highest grade offered in
the school or oChOOlo of sald district and

5

e



Honorable Alden S. Lance

attends an approved high school in another
dlstrict of the same or an adjoining county,

or an approved high school maintained in
connection with one of the state institutions

of higher learning, where work of one or more
higher grades is offered; bubt the rate of tultion
paid shall not exceed the per pupll cost of main-
taining the school attended, less a deduction at
the rate of fifty dollars for the entire term,
which deduction shall be added to the equaliza~
tion quota of the district malntaining the school
attended, as calculated for the ensuing year, if
sald distriet is entitled Yo an equalization
guota, if the distrlet maintaining the school
atbended is not entitled to an equalization
.quota, then such deduction shall be added to

the teacher quota of said district, as calecu-
lated for the ensulng year, bubt the attendance

of suech pupils shall not be counted in determin-
ing the teaching unlts of the school attended;
end the cost of maintalning the school attended
shall be defined as the amount spent for teachers!
wages and incidental purposes, In case of any
disagresment as to the amount of tultion to be
paid, the facts shall be submitted to the state
board of education, and its deelsion in the
matter shall be final, ' .

"2, Subject to the limitations of this section,
each pupil shall be free to atbtend the school

of his or her cholecej but no school shall be
required to admit any pupil, or shall any school
be denied the right to collset tultlon from a
pupll, parent, or guardlam, if the same is not
pald in full as herein provided, In no cace,
however, shall the amount collected from a

pupll, parent, or guardian exceed the difference
between [ifty dollars and the per pupil amount
actually paid by the state, nor shall the amount
the district of the pupil's residence is required
to pay exceed the amount by which the per pupil
cost of maintaining the school attended is greater
than £ifty dollars, If, for any year, the amount
collected from a pupil, parent, or guardian excseds
the difference between fifty dollars and the per
pupill amount actually pald by the state, the ex~
cess shall be refunded as soon as the Taet of an
overcharge is ascertained,
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We particularly note above that "subject to the limita-
tions of this sectlon, eacéh pupil shall be free to attend the
school of his or her choice , . "

We believe, therefore, that in your case the board of di-
rectors may pay the cost of transporting the gupil to St
Joseph to high school, although such cost is "slightly more"
than would be the cost of transporting suech pupil %o the high
school in Savannah,

In response to your seecond ingulry, we enclose a copy of
an opinion rendered by this department on September 21, 1949,
to Honorable John P, Peters, Prosecuting Attorney of Osage
County; also copy of an opinion rendered September 18, 1950,
to Honorable H, Tiffin Teters, Aassistant Prosecuting Attorney,
Jagper County; also copy of an opinion rendered September 21,
1953, to Honorable Albert L. Hencke, Prosecuting Attorney of
Franklin County. These opinions fully answer your second ques-
tlion regarding the treasurer of a third class county acting
as treasurer for a six-menber board school distriet,

CONCLUSION

It 1s the opinion of this department that the board of
education of g reorganized school district i1s not obligated
to send all of the high school pupils within its district to
the same high school, although the cost of transporting puplls
to one high school may be somewhat greater than the same cost
would be in sending such pupll to another high school,

; It is the further opinion of this department that a county
treasurer 1s not required to serve as treasurer of a six-nember
board sshool district.

The foregolng opinion, whieh I hereby approve, was pre-
pared by my assistant, Hugh P. Willlamson,

Yours very truly,

John M, Dalton
Attorney General

Enelosures -~ 9-21-49, John P, Peters

9-18~50, I, Tiffin Teters
9-21-53, Albert L, Hencke
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